Rozhovor Ladislav Čihák

Plzeň je po soustředění! Trenér Čihák: Snažili jsme se udělat vše o úroveň těžší!

Hokejisté Plzně pilně polykají tvrdé tréninkové dávky, nyní jsou zhruba v polovině suché přípravy, jak je zatím spokojený její hlavní kouč se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Pane trenére, máte za sebou polovinu letní přípravy, jak jste zatím spokojen?
Prozatím jsem se vším spokojený, příprava probíhá dle plánu. Naštěstí nám vychází i počasí, přestože nyní furt prší, nicméně na soustředění byly podmínky přijatelné. I začáteční vstupní testy vypadaly u hráčů dobře. Stále máme na čem pracovat, pozitivní je, že kluci zatím drží, což je důležité. Uvidíme, jak to bude nadále vypadat.

Začátek přípravy byl ve znamení mnoha vládních omezení, narušilo to nějak váš plán?
Co si vybavuji, tak první týden jsme se mohli pohybovat pouze v malých skupinkách, museli jsme dodržovat určitě rozestupy, hráči se nesměli shlukovat. Trénovali jsme především na venkovních sportovištích, tak si myslím, že jsme vše dodrželi. Jen jsme přeorganizovali určitě věci, abychom splnili, co jsme měli, ale že by nás to nějak extrémně limitovalo, to si nemyslím.

Minulý týden jste měli soustředění na Šumavě, nastiňte nám trošku, co všechno hráče čekalo?
První dva dny byly náročné, kluci měli celkem čtyři tréninky, zde jsme jim dali pořádně do těla. Ve středu už byl pouze jeden, i když někteří hráči se mnou dostali navíc odpolední dávky. V programu byly různé hry, posilovna, tradiční výběhy s pneumatikami, ale i delší intervalové běhání. Nezapomnělo se i na regeneraci, což je velmi důležité. Jan Snopek si bral kluky na měření, abychom věděli, jak je jejich tělo připravené do tréninku, a hlavně, aby proces byl účinný.

Říkal jste, že někteří hráči dostali ve středu trénink navíc, podle čeho jste usoudil a o koho šlo?
Filipové Suchý a Přikryl měli maturitu, tudíž s námi první dva dny neabsolvovali. Jediný, kdo měl menší tréninkové manko, byl poté David Stach. Tomu jsem přidal a vzal to sportovně. Všichni vše správně odmakali, musím je pochválit.

Když byste srovnal loňskou část letní přípravy a letošní, jsou na hráčích vidět posuny směrem dopředu?
Určitě jsou. I já musím říct, že jsem si letos Šumavu celkem užil. Měli jsme tam jednou také dostatek hráčů, navíc většina věděla, do čeho jde. Je to dlouhodobý proces, není to jen o jedné letní přípravě a je jedno, zda ten hráč je mladší nebo starší. Nám se ukazuje, že naše cesta je správná a kluci i trošku větší zátěž zvládali dobře. Já, když si zpětně vybavím, jak jsme vypadali před pěti lety a letos, tak je to nesrovnatelné.

V týmů je i několik mladíků, pro které je to premiérová příprava mezi muži. Jak oni se s tím popasovali?
Velice mě překvapují. Myslel jsem, že to budou snášet hůř. Ono už se to krystalizovalo na začátku přípravy, jelikož vůbec za ostatními nezaostávali. Vše naplno odmakali, samozřejmě, když je těžší posilovna, tak jim člověk ubere. Stále to jsou šestnáctiletý, sedmnáctiletý kluci, mají svůj mladistvý vývoj, tam se to pro ně přizpůsobovalo. Ale například při kempu v bězích byli dokonce v předních skupinách. Nyní to je jen na nich, jak se s tím dále popasují a jak nás přesvědčí, že do A-týmu patří.

Naopak Vojtěch Budík si s nadsázkou postěžoval, že je příprava pro něj moc lehká...
Vojta má hodně natrénováno, ale kolikrát taky tahal z posledního (smích). Jak říkám, z dobrého tréninku hokejista větší zátěže zvládá lépe, což je případ u Vojty. 

Vy jste u týmů u několik sezón, je někdo v mužstvu, kdo se nadále meziročně zlepšuje?
Já strašně nerad chválím (smích), ale jsou kluci, co jsou v A-týmu tři až pět let. Například Matyáš Kantner, Lukáš Kaňák nebo Petr Kodýtek a zde ten výkonnostní progres je evidentní. Kantnera si vybavuji ještě z dorostu, toho mám zmapovaného, letošní sezónu zvládl bravurně a on je krásný příklad té dlouhodobé práce. Je to i návod pro mladší hráče, můžou se v nich zhlédnout, uvidí tu správnou cestu, která je v Plzni nastavena. Pokud nebudou hloupí, tak šanci určitě dostanou.

Kádr prošel několika změnami, v mužstvu je několik nováčků, jak jim se líbilo dobře známé plzeňské soustředění na Šumavě?
Matěj Stříteský není zvyklý tolik běhat, vše naplno odmakal, nicméně menší deficit zde byl vidět. Jinak se o sebe dobře stará, dodržuje životosprávu, věřím, že postupem času se do všeho dostane. U Pavla Musila nebyl žádný problém a Dominik Pavlát na to, že je brankář, tak také vše zvládl slušně. Neslyšel jsem jediné slovo z týmu, že by kdokoliv měl s čímkoliv problém, přestože jsme se vše snažili udělat zase o jednu úroveň těžší.

Z hlediska nových tváří vnímáte kádr jako uzavřený nebo se ještě poohlížíte po nějaké potencionální posile?
Aktuálně je mužstvo uzavřené a nechystáme další transfery. I když měl přijít ještě jeden kanadský obránce, bohužel nevyšlo to z nějakých důvodů i ze strany samotného hráče. Eventuální pohyby ukáží až čas, záleží jaká bude příprava, start extraligy a další faktory. Nyní jsme spokojeni.

Všichni hráči jsou zdravotně v pořádku?
Samozřejmě u pár kluků jsou mírná zranění, ale nic vážnějšího, běžný stav.

Před sebou mátě ještě měsíc a půl suché přípravy než půjdete na led. Co hráče ještě čeká?
Nyní jsme měli volnější týden. V kabině jsem klukům říkal, že se Železnou Rudou jsme jako trenéři spokojení, tak za odměnu dostali extra den volna. Od pondělí začínáme opět tvrdě trénovat a jedeme až do desátého července, kdy poslední týden máme druhé soustředění, leč už jen tady v Plzni. Hráči opět budou trénovat dvoufázově. Následně si dva týdny odpočinou a 27. července jdeme na led.

V médiích v minulém týdnu proběhla informace o změně formátu extraligy, jak vy osobně to vnímáte, berete jako plus, že soutěž bude letošní rok nesestupová?
Mně se to absolutně nelíbí, já s tím nesouhlasím, ale bohužel nic s tím neudělám. Musíme respektovat prezidenta svazu a výkonný výbor, který vše schválil a je za to odpovědný. Přibližně před měsícem jsem již říkal, že by měla být baráž a ještě více proti jsem, že se soutěž rozšiřuje. Extraliga byla nastavena dobře a bylo zcela zbytečně do toho poslední dva roky zasahovat. Kladno třeba letos mělo mít šanci o setrvání bojovat. Stejně jako play-off je baráž nová soutěž, a jestli prvoligové kluby chtějí do extraligy, měly by být vždy částečně mírně znevýhodněny. Oni musejí přesvědčit, že na nejvyšší úroveň mají. Dle mého to k hokeji patří a nynější situace se mi nelíbí.

Když zůstaneme u zmiňovaného sestupu, tak Kladno nejvyšší soutěž opustilo, naopak po dlouhých letech se vrátily České Budějovice...
Určitě by to bylo zajímavé, kdyby si tyhle dvě mužstva zahrála baráž proti sobě. Je pravda, že Motor o parník svou soutěž vyhrál a moc by mě zajímalo, jak by letošní konfrontace s extraligovými kluby dopadla. Tlak v takových zápasech je více než srovnatelný s vyřazovacími boji o titul.

Doufáte, že liga v Plzni neztratí náboj a diváci si nadále najdou cestu na stadion?
Stoprocentně. Ono se říkalo, že když se liga uzavře, že soutěž ztratí kouzlo, nebudou atraktivní zápasy. Pokud budu mluvit za náš klub, tak věřím, že naši fanoušci na nás budu nadále chodit v plném počtu. Budeme dělat všechno proto, abychom hráli atraktivní hokej, lidi to bavilo, dalo se na hru koukat a aby spokojeně odcházeli domů. Může se stát, že se nějaký zápas nepovede, nicméně ten divák musí poznat, že utkání bylo odbojované. Atmosféra v Plzni je jedna z nejlepších, za celý tým budeme jen rádi, když nás fanoušci nadále budou slušně povzbuzovat, jako to bylo letos. Jsou naším šestým hráčem na ledě.

A ohledně vládních opatření myslíte, že první zápas se Spartou v nové sezóně už bude bez komplikací?
Doufám a modlím se, že diváci na stadion budou moci přijít, že už nebude žádné omezení na počty diváků. Uvidíme, co se stane během prázdnin, ale přeji si, aby liga začala s fanoušky. Neumím si představit hrát bez diváků, sami to vidíme teď na fotbalu. Pro fanoušky to musí být peklo, když nemůžou nasát tu pravou atmosféru. 

Pane trenére, děkuji za rozhovor!