Statistiky CHL

Plzeň proti Lausanne řečí statistik

Už v úterý 12. listopadu na sebe narazí v LOGSPEED CZ Aréně v rámci osmifinále Ligy mistrů plzeňská Škodovka a švýcarské Lausanne. Jak si oba týmy vedly ve skupinách? Jaké individuality vyčnívaly? V čem mají navrch Západočeši, v čem naopak jejich soupeř?

Týmové statistiky

Plzeň ve skupině nasbírala dvanáct bodů. Excelovala zejména v ofenzivě. Čtyřiadvacet gólů je třetí nejlepší počin v celé Lize mistrů. Lausanne získalo také dvanáct bodů při dvaceti vstřelených gólech, stačilo mu to však na první místo ve vyrovnané skupině D před Minskem, Třincem a Lahti. Také v defenzivě byla Škodovka mírně lepší než její osmifinálový soupeř, obdržela šestnáct branek, o jeden méně než švýcarský celek.

Velmi podobně jsou na tom oba týmy v nerovnovážném počtu hráčů na ledové ploše. Lausanne využilo 27,27 % početních výhod, indiáni 26,09 %. V oslabení Západočeši ubránili 87,50 % přesilovek soupeře, zatímco Švýcaři 84,38 %.

Výrazně hůře se daří Plzni na vhazování. Puk po buly připadne modrobílým pouze ve 45,56 % případů, zatímco Lausanne se dostalo nad polovinu vyhraných vhazování, konkrétně na 50,87 %.

V čem má však Škodovka oproti svému soupeři jasně navrch, to je podpora fanoušků. Na domácí zápasy indiánů dorazilo v průměru 4743 diváků, lepší jsou pouze tři týmy! Švýcarský celek je naopak čtvrtý od konce s průměrnou návštěvností 2292 diváků. Uvidíme, jestli se to změní při osmifinálovém duelu.

Individuální statistiky

Milan Gulaš kraluje střelcům také v Champions Hockey League. Ačkoliv vynechal zápas v Zugu, nasázel už osm gólů, k nimž přidal čtyři asistence. Je neproduktivnějším hráčem Západočechů a druhý v kanadském bodování celé Ligy mistrů. Zajímavé je, že zatímco v extralize patří Gulaš mezi nejpilnější střelce, v CHL mu na osm branek stačilo devatenáct pokusů, což činí parádní úspěšnost střelby 42,11 %. Jedinečné také je, že plzeňský kapitán zaznamenal jako jediný už tři vítězné góly. Třikrát se navíc trefil v přesilovce, lepší jsou pouze dva hokejisté Frölundy Simon Hjalmarsson a Joel Lundqvist.

Lausanne nemá tak výraznou osobnost co se týče statistik. Nejproduktivnějším hráčem je pětadvacetiletý švýcarský útočník Christoph Bertschy, jenž nasbíral sedm bodů za tři góly a čtyři asistence. Vypálil na branku už 21 střel. Jednu trefu zaznamenal v přesilovce, jedna byla vítězná. V tabulce +/- má dva mínusové body.

Na dalších místech v kanadském bodování se v Plzni nachází Vojtěch Němec (2+3), Miroslav Indárk (2+3), Tomáš Mertl (1+4), nejproduktivnějším obráncem je Michal Moravčík (1+3), už dvakrát se však trefil Peter Čerešňák. U Lausanne za Bertchym následují Joel Vermin (2+2), Kanaďan Dustin Jeffrey (0+4) a nejproduktivnější bek Lukas Frick (1+3).

Ani v jednom týmu nezáří v individuálních statistikách brankáři. Za Škodovku je v úspěšnosti zákroků první Kristián Kolář, jenž který drží úspěšnost zákroků 90 % za 95 minut na ledě. Mezi všemi gólmani CHL to stačí na 35. místo. Aktuální jednička indiánů Dominik Frodl nastoupil ke 166 minutám. Jeho úspěšnost činí 87,27 %, Jaroslav Pavelka před zraněním odchytal 106 minut s úspěšností 86,67 %.

Za Lausanne dostal více prostoru v brankovišti Tobias Stephan. Za 251 odchytaných minut obdržel jedenáct gólů při úspěšnosti zákroků 90,98 %. Dvojka Luca Stephan je na tom o něco hůře s úspěšností 87,5 % za 125 minut v brankovišti.

Jako týmu se Škodovce nedaří na vhazování, jediný centr drží úspěšnost nad padesáti procenty, a to útočník první formace Tomáš Mertl, který vyhrál 63,08 % buly. Dalším centrům Západočechů se už ovšem nedaří, všichni tři, konkrétně Petr Kodýtek (47,06 %), Roman Vlach (44,58 %) a Jaroslav Kracík (44,00 %) výrazně na Mertla ztrácí. Vhazování u Lausanne táhne Cory Emmerton s úspěšností 56,67 %, následuje Josh Jooris (52,94 %).

Plzeň v CHL

Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš – 12 bodů (8+4)
Nejlepší střelec: Milan Gulaš – 8 branek
Nejlepší nahrávač: Milan Gulaš – 4 asistence
Hodnocení plus/minus: Mertl a Gulaš (+3)
Nejtrestanější hráč: Roman Vráblík (10 TM)
Gólmani:
Dominik Frodl – 166 min. | úsp. 87,27 % | prům. 2,53
Jaroslav Pavelka – 106 min. | úsp. 86,67 % | prům. 2,26
Kristián Kolář – 95 min. | úsp. 90,00 % | prům. 3,17

Lausanne v CHL

Nejproduktivnější hráč: Christoph Bertschy – 7 bodů (3+4)
Nejlepší střelci: Bertschy, Herren a Jooris – 3 branky
Nejlepší nahrávač: Christoph Bertschy – 4 asistence
Hodnocení plus/minus: Grossmann, Nodari a Vermin (+3)
Nejtrestanější hráč: Cody Almond (10 TM)
Gólmani:
Tobias Stephan – 251 min. | úsp. 90,98 % | prům. 2,63
Luca Boltshauser – 125 min. | úsp. 87,50 % | prům. 2,88