Preview Jyväskylä

Plzeňští cestují do Finska, v CHL je čeká odveta proti Jyväskylä

Po dvou úspěšných domácích duelech se indiáni vydávají na první venkovní štaci v hokejové Lize mistrů. Dvouzápasový trip zahájí modrobílí na severu Evropy, kde podruhé změří síly s finským týmem JYP Jyväskylä. V Plzni se Západočechům podařil cenný skalp obhájce prvenství, venkovní duel začíná v pátek od 18:00!

Start do Champions Hockey League

Plzeňané vstoupili do letošního ročníku naprosto skvěle. Proti Luganu měli dlouhou dobu herní převahu, i když poté v průběhu utkání švýcarský tým notně přidal, indiáni odváděli poctivou práci. Třikrát se dostali do vedení, dvakrát to bylo zásluhou Vojtěcha Němce, jednou se prosadil další útočník Václav Nedorost. Vstup do Champions Hockey League se nakonec Západočechům povedl, svého soka zdolali 3:2.

Jyväskylä se poprvé představila na Slovensku, proti Banské Bystrici potvrdila roli velkého favorita. Finský tým se brzy dostal do vedení, ale za domácí tým dokázal rychle odpovědět ex-plzeňský Ján Sýkora. Ještě v první třetině se hosté dostali do vedení, u obou branek v úvodních dvaceti minutách asistoval český reprezentant David Tomášek. JYP si v dalších částech hry duel přivlastnil na svou stranu a nakonec jasně zvítězil 6:1.

První vzájemné utkání českého a finského celku začalo lépe pro hosty. Již ve třetí minutě se po šťastných odrazech kotouč nakonec dostal na levou stranu, kde stál velmi příhodně připravený Janne Kolehmainen. Ten do puku rychle plácl a Dmitrij Milčakov, který v tomto duelu hájil bránu Škody, se nestihl přemístit. Mužstvu JYP však vedení vydrželo jen 23 sekund. David Stach se prohnal kolem pravého mantinelu, přihrál touš do jízdy na Miroslava Indráka, který si už věděl rady a ve třetí minutě rychlou střelou srovnal na 1:1

V páté minutě se indiánům povedlo skóre dokonale obrátit, znovu v tom měla prsty druhá útočná formace Plzně. Stach po fantastické práci poslal kotouč před brankoviště, kde si ho našel nikým nekrytý Ondřej Kratěna. Domácí forvard vytáhl z rukávu svůj excelentní krátký blafák do bekhendu a gólman Voutilainen musel podruhé lovit kotouč ze své sítě. Úžasný gól, zatím jeden z nejkrásnějších v probíhajícím ročníku CHL.

Václav Nedorost v přesilovce poslal puk na Davida Stacha, jenž si kotouč zpracoval a poslal ho neomylně pod břevno. Hosté se ve třicáté páté minutě dostali do šance, po mohutném dorážení procpal puk za záda bezmocného Milčakova český útočník ve službách JYP David Tomášek. Běžela ta samá minuta, když se Jaroslav Kracík procpal před bránu Jyväskylä, gólman Voutilainen jeho pokus vyrazil před sebe, puk si našel jako první Vojtěch Němec, jenž ho bez potíží dorazil do prázdné klece. Indiáni nakonec skóre 4:2 uhájili.

HC Škoda Plzeň - JYP Jyväskylä 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)

3. Indrák (Stach, Kratěna), 5. Kratěna (Stach), 32. Stach (Nedorost), 35. Němec (Kracík) – 3. Kolehmainen (Vainio), 35. Tomášek (Turkulainen, Louhivaara)

Sestava Plzně: Milčakov (Frodl) – Allen, Kaňák, J. Kindl (A), Čerešňák, Pulpán, Vráblík – Kantner, Nedorost, Gulaš (C) – Stach, Kratěna, Indrák (A) – D. Kindl, Kracík, Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour

Sestava JYP Jyväskylä : Voutilainen (Laurikainen) – Kalteva, Honka, Kuukka, Vainio, J. Jokinen, Ikonen, Allén – Tuppurainen, Immonen (A), Perrin – Turkulainen, Tomášek, M. Jokinen – Ratinen, Hytönen (C), Louhivaara (A) – Kolehmainen, Lahti, Rooba – Tamminen

Sestřih utkání HC Škoda Plzeň – JYP Jyväskylä

Ohlasy hráčů a trenérů po utkání

Lauri Merikivi, hlavní trenér Jyväskylä, po prohraném utkání žehral na nezvládnutý začátek utkání a na nedisciplinovanost svých svěřenců: „První třetinu jsme nezvládli. Nebyl to náš zápas. Ve druhé a třetí části jsme se lehce zlepšili, ale srážely nás časté fauly. Nemůžeme vyhrát proti takovému týmu s tolika vyloučeními.“ Zato domácí kouč Ladislav Čihák byl rád, že indiáni stejně jako v prvním mači proti Luganu dokázali brzy odpovídat na trefy soupeře. „Vždy jsme dokázali reagovat na obdrženou branku, to bylo důležité. Byl to těžký zápas, hosté výborně bruslili, hráli skvěle na puku, ale kluci to zvládli skvěle v defenzivě a navíc jsme v ofenzivě proměnili šance,“ těšilo plzeňského trenéra.

Premiéru v brance Škody během soutěžního duelu si připsal běloruský gólman Dmitrij Milčakov, jenž k výhře proti obhájci titulu přispěl skvělým výkonem a 23 zákroky. „Mám velkou radost, že jsem se ve svém prvním ostrém utkání za Plzeň představil proti tak silnému týmu, loňskému vítězi soutěže, a dokázali jsme vyhrát. Celý tým odehrál skvělý zápas," líčil zkušený brankář. Ten se v indiánském dresu představil dvakrát v přípravných duelech v Českých Budějovicích a Klatovech, prvně si tedy zachytal i před plzeňskými fanoušky, se kterými si po výhře užil zaslouženou děkovačku: „Bylo to úžasné, je opravdu skvělé hrát pro takové fanoušky. Po celý zápas byli velmi hlasití. Všem fanouškům je třeba poděkovat za to, že nás přišli podpořit, vytvořili skvělou atmosféru!“

Modrobílí duel zvládli i díky využité přesilovce 5 na 3, během kterém vstřelil vítězný gól David Stach. „Soupeř začal velice dobře. Nechci říct, že jsme byli špatně připravení, ale domácí na nás vlétli. Ve druhé třetině jsme se dostali více do hry, jenže jsme inkasovali mnoho trestů, to si myslím, že zápas rozhodlo,“ prohlásila po utkání legenda finského hokeje Jarkko Immonen, jenž už druhým rokem válí v dresu JYP. Naopak Dmitrij Milčakov byl rád, že jeho kolegové v poli tak často na trestnou lavici neputovali: „Myslím, že jsme udrželi emoce pod kontrolou. Finský tým měl v utkání mnoho vyloučených, z čehož byl pochopitelně frustrovaný. My jsme naopak dokázali využít příležitost a skórovat během přesilové hry.“ Finský tým byl nakonec v duelu vyloučený desetkrát, David Tomášek navíc inkasoval trest do konce utkání za nesportovní chování, indiáni šli na trestnou lavici pětkrát.

Jarkko Immonen vyzdvihl nástup Plzně do utkání, první třetinu dle jeho slov indiáni ovládli, přestože se celek z Finska dostal díky přesilovce do vedení. Navíc dle slov forvarda JYP Plzeňským velmi pomohla nálada v Home Monitoring Aréně. „Plzeň má vynikající tým, byl to strašně těžký zápas. Pak jsou emoce na pochodu. Kromě toho byla v hale naprosto skvělá atmosféra. Přišlo mnoho fanoušků, kteří byli opravdu hlasití, to bylo super,“ řekl šestatřicetiletý útočník. A co jeho tým bude muset v druhém střetnutí proti Škodě zlepšit? „Musíme být obezřetní, abychom neměli v odvetě tolik vyloučených, a také se musíme pořádně připravit a zachytit lépe začátek utkání. V obraně musíme být důslednější a celkově více koncentrovaní, zkrátka být lepší,“ uzavírá ofenzivní hvězda Jyväskylä.

Forvard David Stach po vítězném duelu proti Jyväskylä

Tabulka skupiny H

1. HC Škoda Plzeň      2-0-0-0 7:4 6 bodů
2. JYP Jyväskylä       1-0-0-1 8:5 3 body
3. HC 05 B. Bystrica   1-0-0-1 6:8 3 body
4. HC Lugano	       0-0-0-2 4:8 0 bodů

HC Škoda Plzeň

Nejproduktivnější hráči: Vojtěch Němec – 3 body (3+0); Václav Nedorost, David Stach – 3 body (1+2)
Nejlepší střelec: Vojtěch Němec – 3 branky
Nejlepší nahrávači: Kracík, Nedorost a Stach – 2 asistence
Nejtrestanější hráči: Gulaš, Kodýtek a Pulpán – 4 minuty
Nejlepší hráči v bodování +/-: Čerešňák a Kaňák (+3)
Nejhorší hráč v bodování +/: Roman Vráblík (-2)
Gólmani:
Dominik Frodl – 60 minut / pr. 2,00 | 90,91 %
Dmitrij Milčakov – 60 minut / pr. 2,00 | 92,00 %

JYP Jyväskylä

Nejproduktivnější hráči: David Tomášek a Juuso Vainio – 3 body (1+2)
Nejlepší střelec: Juha-Pekka Hytönen – 2 branky
Nejlepší nahrávač: Louhivaara, Tomášek, Turkulainen a Vainio – 2 asistence
Nejproduktivnější obránce: Juuso Vainio – 3 body (5+2)
Nejtrestanější hráči: David Tomášek – 32 minut
Gólmani:
Eetu Laurikainen – 60 minut / pr. 1,00 | 95,65 %
Joona Voutilainen – 57 minut / pr. 4,25 | 85,71 %

Kompletní informace o finském týmu naleznete v tomto článku PREVIEW JYP

Program Škody v Champions Hockey League

Plzeň - Lugano 3:2       
Plzeň - JYP 4:2
7. září   od 18:00 JYP - Plzeň
9. září   od 19:45 Lugano - Plzeň
9. října  od 17:00 Plzeň - Banská Bystrica
17. října od 17:00 Banská Bystrica - Plzeň