Zahraniční hráči

Přehled a statistické zajímavosti zahraničních hokejistů, kteří se představili v plzeňském dresu

V týmu Plzně se představila dlouhá řada zahraničních hokejistů. Hráči z kterých zemí na západ Čech nejvíce proudili? Který cizinec si v plzeňských barvách připsal nejvíce kanadských bodů a který zapsal nejvíce odehraných zápasů? Vše se dozvíte v našem článku!

Slovensko – 34 hráčů

Slovenských hokejistů na soupisce plzeňského týmu figurovala v minulosti celá řada, momentálně jediným zástupcem Slovenska v mužstvu indiánů je obránce Peter Čerešňák. Příznivcům modrobílého klubu jistě utkvěla v paměti celá řada jmen, která hrála v týmu Škody důležitou roli. Některé z nich si připomeňme.

Velkým oblíbencem fanoušků byl bezesporu útočník Dušan Andrašovský, který s týmem Plzně spojil drtivou část své kariéry. Na západě Čech se představil dohromady v sedmi sezónách. Po odchodu Andrašovského do Pardubic se do Plzně před sezónou 2006/07 přesunul jeho krajan Peter Fabuš, který se rovněž prezentoval výtečnými ofenzivními výkony.

V mistrovské sezóně 2012/13 figurovala na soupisce indiánů trojice slovenských hokejistů – obránci Tomáš Frolo a Tomáš Slovák a útočník Jozef Balej. Všichni fanoušci mají jistě v paměti nedávno připomínaný zlatý 7. zápas finále ze Zlína. Jozef Balej v něm přispěl k zisku titulu důležitou trefou, Tomáš Slovák se zase prezentoval úžasným gestem fair-play.

Slovenských hokejistů v plzeňských barvách nastoupilo ještě mnohem více. V posledních letech prošla řada slovenských hráčů především útočnými řadami, jmenovat můžeme Jána Sýkoru, Mária Bližňáka nebo Miroslava Preisingera, ale také hráče z defenzivní sekce, například Branislava Kubku, Kristiána Kudroče či Petera Frühaufa.

Kanada – 9 hráčů

Prvním Kanaďanem v plzeňském týmu byl zkušený obránce Jason Marshall. Ten se na západě Čech představil během výlukové sezóny 2004/05, když v NHL probíhala stávka. Sám Marshall měl v té době odehráno přes 500 zápasů v nejslavnější hokejové soutěži.

Éru příchodů hráčů ze Severní Ameriky do české extraligy započala Plzeň před sezónou 2009/10. Pro tento ročník se v týmu indiánů objevila trojice kanadských borců – obránce Doug O´Brien a forvardi Mark Bomersback s Tylerem Scofieldem. Pro celou soutěž se jednalo o svěží vítr. O´Brien uměl zámořským stylem přitvrdit hru. Bomersback se prezentoval skvělými produktivními výkony a stal si i extraligovým Nováčkem sezóny. Scofield udivoval fanoušky svou rychlostí, hned ve svém premiérovém utkání před domácím publikem v Plzni oslnil hattrickem.

V následujících letech odehrál za indiány jeden kompletní ročník útočník John Lammers, který momentálně stále působí v EBEL. Necelou jednu sezónu poté v Plzni odehráli obránci John Slaney, Geoff Kinrade nebo útočník Colton Yellow Horn.

Pravděpodobně nejvýraznější stopu z kanadských hráčů zanechal v týmu indiánů obránce Nick St. Pierre. S plzeňským klubem vybojoval mistrovský titul a během zlatého play-off přispěl k úspěchu jak svými defenzivními výkony, tak těmi ofenzivními. V rozhodujících duelech semifinále proti Slavii byl u důležitých tref.

Spojené státy americké – 6 hráčů

Kdo byl prvním americkým hráčem, který se představil na soupisce plzeňského týmu? Mnohé možná překvapí, že jím byl bek Jim Jackson. Ten za indiány v sezóně 2009/10 odehrál dva zápasy, nicméně neuspěl na zkoušce. Dalším Američanem v mužstvu Škody byl útočník Josh Langfeld, jehož angažmá v Česku se také nevyvedlo. V nedávných sezónách byli fanoušci zvyklí na obránce Nicka Jonese či jeho krajana Conora Allena.

Výčet hokejistů ze Spojených států amerických, kteří se představili v plzeňském dresu, uzavírají dva extraligoví mistři z roku 2013. Útočníci Nick Johnson a Ryan Hollweg, kteří se na západě Čech stali legendami. Oba za indiány odehráli šest sezón, Nick Johnson za Plzeň v extralize odehrál celkem 281 extraligových zápasů, což je momentálně nejvíce ze všech zahraničních hráčů v historii klubu. Výraznou měrou se podílel na zisku historického mistrovského titulu. 

Stejně tak i Ryan Hollweg, kníratý sympaťák a miláček publika. Ostřílený borec s velkými zkušenostmi z NHL svou bojovností ohromil celou hokejovou Plzeň, stylem hry vzbuzoval u protivníků respekt. Po vyhraných duelech navíc při děkovačkách uměl předvést řádnou show. V části mistrovského play off byl důležitou součástí elitní útočné formace s Martinem Strakou a Janem Kovářem.

Ukrajina – 2 hráči

V 90. letech minulého století se v modrobílém dresu představili dva ukrajinští hokejisté – obránce Alexander Savitskij a útočník Anatolij Nayda. Jednalo se o reprezentanty Ukrajiny, Savitskij odehrál v Plzni jen čtyři zápasy, v nichž nebodoval, naopak Nayda si během 27 duelů v sezóně 1995/96 17 kanadských bodů.

Rusko – 1 hráč

Na soupisce Plzně se v historii objevili sice dva ruští hráči, nicméně Fjodor Kukin, který v sezóně 2015/16 figuroval v týmu jako náhradní gólman, do hry ani jednou nezasáhl. A tak je obránce Vadim Podrezov jediným ruským hokejistou, který někdy nastoupil za plzeňské mužstvo. Podrezov na západ Čech dorazil v průběhu ročníku 1996/97 ze Zlína, v Plzni odehrál 25 zápasů a zapsal 5 kanadských bodů.

Japonsko – 1 hráč

Junji Sakata. Bývalý reprezentační útočník Japonska působil v plzeňském týmu během dvou sezón - 2005/06 a 2006/07. Forvard nakonec nastoupil jen do deseti extraligových utkání, ve kterých nebodoval. Po konci v Plzni již nenastupoval za žádný profesionální hokejový tým.

Lotyšsko – 1 hráč

Jediným hokejistou z pobaltské země, který nastupoval v týmu Plzně, byl obránce Jekabs Redlihs. Lotyšský pořízek vyztužil plzeňskou defenzivu během sezóny 2007/08, v následujícím ročníku došel s týmem v památném play off až do semifinále. Ve vyřazovacích bojích Západočeši sváděli boj nejprve s Pardubicemi a následně se Slavií. Redlihs odehrál za tehdejší Lasselsberger 70 duelů a devětkrát bodoval.

Německo – 1 hráč

Hokejový univerzál Jan Benda, který se v extralize představil ve velkém počtu týmů, před sezónou 2009/10 posílil také indiány. Zkušený mnohonásobný německý reprezentant v plzeňském dresu nastupoval na pozici obránce, ve své jediné sezóně na západě Čech dokázal s týmem získat Prezidentský pohár a ocenění pro nejproduktivnějšího beka základní extraligové části. Benda celkem posbíral v 57 zápasech 37 bodů.

Finsko – 1 hráč

Brankářská megastar dorazila do Plzně v průběhu mistrovské sezóny 2012/13, když v NHL probíhala výluka. Tuukka Rask, finský fantom z brankoviště, začal ihned svými dovednostmi a výkony udivovat celou extraligovou scénu. Brankář si užíval vítězné zápasy a následné děkovačky s fanoušky, kteří Raska zbožňovali. Za indiány se nakonec představil v 17 zápasech s průměrem 2,11 inkasovaných gólů na zápas a 92,5% úspěšností zákroků.

Bělorusko – 1 hráč

Zatím jediným běloruským hokejistou, kterého mohli fanoušci vídat v plzeňském dresu, byl gólman Dmitri Miltchakov. Na brankáře, který se v sezóně 2018/19 střídal s Dominikem Frodlem, si jistě všichni příznivci dobře vzpomínají. Běloruský reprezentant Miltchakov za Škodovku nastoupil v Tipsport extralize a Champions Hockey League do 20 duelů.

Švédsko – 1 hráč

Obránce Viktor Lang posílil indiány před blížící se sezónou 2020/21. Pětadvacetiletý bek se momentálně individuálně připravuje ve Švédsku, k plzeňskému týmu se připojí během léta.

Statistiky zahraničních hráčů v Plzni

Nejvíce odehraných zápasů

1. Nick Johnson (USA) – 281

2. Dušan Andrašovský (SVK) – 258

3. Peter Čerešňák (SVK) – 221

Nejvíce kanadských bodů – celkem

1. Dušan Andrašovský (SVK) – 177 (75+102)

2. Nick Johnson (USA) – 136 (80+56)

3. Peter Fabuš (SVK) – 86 (51+35)

Nejvíce kanadských bodů – obránci

1. Peter Čerešňák (SVK) – 72 (17+55)

2. Jan Benda (NĚM) – 37 (6+31)

3. Nick Jones (USA) – 36 (12+24)

Nejvíce trestných minut

1. Ryan Hollweg (USA) – 467

2. Nick Johnson (USA) – 343

3. Tomáš Frolo (SVK) – 289