Malát v U17

Reprezentační sedmnáctce startuje veliký turnaj i s plzeňskou účastí

Sehrávání na Kladně a jeden přípravný zápas mají na sebou mládežničtí reprezentanti do sedmnácti let před turnajem v kanadském Saint John. World Under-17 Hockey Challenge je neoficiálním mistrovstvím světa pro tuto kategorii a Češi zde obhajují bronzové medaile z minulého ročníku. U těžkého úkolu zopakovat úspěch bude i plzeňský útočník Sebastián Malát. Turnaj startuje v neděli 4.11. v 17:00 utkáním s USA.

Kemp odstartoval již 28. října v Kladně, kde je o něco užší led a hráči si tak mohli pomalu zvykat na kanadské podmínky. Již v úterý se tým letecky přesunul do kolébky hokeje. Zázemí našel v malé vesničce Blacks Harbour, kde také odehrál jediný přípravný zápas.

Češi nastoupili proti silným Švédům a po divoké první třetině byl stav nerozhodný 2:2. Hned v 8. minutě si připsal asistenci na Rouhův gól Sebastián Malát. Český tým sice ve druhé třetině odskočil na rozdíl dvou branek, ale v poslední části zkolabovat, dostal čtyři góly za pět minut a nakonec padl 5:6. Pro hokej.cz utkání zhodnotil Radim Skuhrovec: „I přes porážku zápas hodnotíme velice dobře, měl velmi vysoké parametry. Pomohl nám rozkrýt naše silné i slabší stránky, na které se můžeme během dvou tréninků zaměřit a odstranit je. Budeme se snažit co nejsvědomitěji připravit, vstoupit do turnaje co nejlépe, jak umíme, a formu udržet,“ říká asistent trenéra.

Nyní už se český tým připravuje na vstup do turnaje, nečeká ho nic lehkého. Potká totiž hned dva silné kanadské výběry Kanada White, ta v přípravě udolala Rusko parádním obratem 5:4 v prodloužení, Kanadu Black, která porazila Finsko 4:2. Na úvod se však Čechům postaví třetí zámořský tým USA. Spojené státy v přípravném duelu nestačily na Kanadu Red, po tragické druhé třetině, ve které inkasovaly pětkrát, padly 2:5. Ze čtyřčlenné skupiny postupují do čtvrtfinále všechny týmy, dobrá pozice v tabulce však může pomoci k papírově lepšímu soupeři.

Česká reprezentace se s Američany potkala už na povedeném a vítězném turnaji v Piešťanech, kde se s nimi střetla rovněž hned na úvod a zvítězila 3:2. Opět u toho byl i indián Sebastián Malát. Šestnáctiletý útočník letos sehrál sedm duelů v dresu se lvem na prsou a připsal si dva góly a tři asistence. Dobrá bilance mu nakonec stačila na to, aby se dostal na neoficiální mistrovství světa, nasbíral cenné zkušenosti a třeba i pomohl zopakovat loňský úspěch.