Rozhovor Jiříček, M. Lang, Přikryl

Rozhovor s triem David Jiříček, Martin Lang a Filip Přikryl, které se probojovalo do užší nominace pro MS do 20 let!

Trenérský štáb české hokejové reprezentace do 20 let v pátek v podvečer odtajnil zúženou soupisku mladíků, kteří se probojovali do kádru národního mužstva pro blížící se světový šampionát. Do kanadského Edmontonu se s výběrem vypraví i plzeňští zástupci – obránce David Jiříček a útočníci Martin Lang a Filip Přikryl.

Reprezentační dvacítka musela rychle měnit plány, protože původně měli mladíci na vyškovském kempu bojovat o šanci na nominaci do užšího výběru až do soboty. Nakonec bylo vše jinak, Karel Mlejnek, hlavní trenér mládežnického mužstva, zúženou soupisku musel odtajnit již v pátek. Mezi šťastné se probili i David Jiříček, Martin Lang a Filip Přikryl. „Reprezentovat Českou republiku je pro mě nejvíc. Jsem za to hrdý a šťastný. Český dres byl už odmala mým snem,“ přiznává Přikryl, který v posledním odehraném extraligovém utkání v dresu Škodovky před odjezdem na kemp nasázel Zlínu hattrick. Příští ostré utkání by mohl odehrát již na kanadském ledě během světového šampionátu. 

David Jiříček v dresu reprezentační dvacítky debutoval teprve letos v létě. Konkrétně to bylo 26. července během utkání proti Slovensku, plzeňský bek přispěl k výhře národního týmu jedním gólem, který zaznamenal hned při své premiéře. Věřil si, že bude součástí zúžené nominace? „Ne úplně věřil, ale doufal jsem, že se do nominace dostanu, a to se povedlo. Ale samozřejmě není všem bojům konec, protože ještě v Kanadě se bude bojovat o místo v základní sestavě,“Jiříček

Své šance se dočkal také forvard Martin Lang, který v probíhající sezóně nastupoval, když to ještě bylo možné, za plzeňskou juniorku a Klatovy, čtyři zápasy si připsal i v dresu prvoligových Litoměřic. „Doufal jsem, že by to letos mohlo vyjít. Už minulý rok jsem se dostal v nominaci daleko, ale bohužel to nedopadlo, takže jsem věřil, že si spravím náladu. Dám do toho všechno! Určitě se jedná o první krok, že jsem se probojoval do užší nominace. Ještě není hotovo, pořád je o co bojovat, protože do turnaje jde dvacet lidí. A já chci být určitě mezi nimi,“ hlásí jednoznačně devatenáctiletý Lang.

Filip Přikryl prozradil, jak probíhal vyškovský kemp, na kterém před zúžením soupisky bojovalo o nominaci celkem 40 hokejistů, a to 5 gólmanů, 13 obránců a 22 útočníků. Trenéři se všechny snažili držet nohama na zemi, abychom si nikdo nemyslel, že máme nominaci jistou. Nebo že má někdo větší šanci. Zápasy, které jsme hráli mezi sebou, byly opravdu v dobrém tempu a bylo vidět, že všichni dělají všechno pro to, aby do Kanady jeli. Na pocity, jak to nakonec s nominací vyjde, ani nebyl moc čas, hlavně jsem se soustředil, abych každý den předváděl své maximum. Jsem rád, že to vyšlo. Nechci říkat, že to bude úplně vrchol sezóny, protože mám ještě velké plány“ hlásí devatenáctiletý Přikryl, který je v probíhající sezóně s pěti trefami nejlépe střílejícím juniorem v Tipsport extralize. Martin Lang jeho přiblížení dění ve Vyškově ještě doplňuje: „V kempu jsme byli rozdělení na dva týmy, jeden měl vždycky ráno trénink, druhý posilovnu, pak se to prohodilo. Obden jsme většinou proti sobě hráli i zápasy, takže to byl hlavně boj o to ukázat se trenérům a dostat se do užší nominace.“

Teprve na konci listopadu oslavil David Jiříček sedmnácté narozeniny. Bek Škodovky má za sebou turbulentní období, v létě si díky skvělým výkonům v poháru Generali Česká Cup napevno získal pozici v plzeňské defenzivě. V extralize předvádí parádní výkony, v září si připsal i premiérový gól v nejvyšší hokejové soutěži, k tomu přišla i pozvánka do seniorského národního týmu, kde si Jiříček odbyl debut v utkání proti Rusku. Nyní ho čeká první odjezd na šampionát dvacetiletých. S výhledem do budoucna je navíc možné, že vzhledem k výkonům obránce indiánů se nebude jednat o jediný odjezd. „Podle mě je to úplně stejný tlak, jako kdybych jel na šampionát až za rok nebo dva. Pořád je to mistrovství světa, na kterém bude chtít každý uspět. Myslím si, že v tom nebude žádný rozdíl, jestli jedu teď, nebo až za rok,“ říká David Jiříček

Nominace do užšího výběru reprezentační dvacítky je rozhodně obrovská událost pro každého mladého hokejistu. Filip Přikryl se ihned po zveřejnění jmen spojil s rodinnými příslušníky. A s kým úplně nejdříve? „Byl to brácha. Napsal jsem mu zprávu, sám mi pak volal, protože chtěl vše vědět co nejdřív,“ prozrazuje Filip, jehož bratr Roman Přikryl absolvoval ve stejné době, kdy probíhala nominační tisková konference, s českobudějovickým Motorem utkání proti Třinci, které však pro něj kvůli nedovolenému zákroku zkraje třetí třetiny skončilo předčasně, proto se mohl se svým mladším sourozencem spojit dříve a pogratulovat mu. 

Po zápase Škodovky proti Olomouci se nechal asistent trenéra Škody Jiří Hanzlík slyšet, že z nominace Davida Jiříčka není vůbec překvapený, neboť ví, jak hraje a jaké předvádí výkony. „Už jsem slyšel od pár kluků, se kterými jsem si psal po utkání v Hradci, jak pan Hanzlík chválil. Od pana trenéra je to takový hezký vánoční dárek! Myslím si, že v této sezóně už tolik pochval nebude, takže se toho musíme nabažit,“ hlásí Jiříček

Na všechny členy mládežnického reprezentačního výběru čeká v Kanadě tvrdý režim. Několik týdnů v bublině, které budou spojené s přísnými podmínkami. „Je pravda, že se všichni maximálně snažíme dodržovat všechna opatření. Pro hlavu je to občas náročné, ale pro nás je hlavně důležité, aby všechno proběhlo bezproblémově a byli jsme zdraví. Musím si zaklepat na zuby, že zatím vše funguje. Ač se do Kanady samozřejmě těším, tak jsme byli upozorňováni, že tam to bude všechno opravdu hodně hlídané, takže nesmíme udělat ani malou chybu. Náš kompletní tým udělá vše pro to, aby nebyl žádný problém a my se mohli soustředit hlavně na naše výkony,“ ujišťuje Filip Přikryl.

A jak se se situací v bublině a uzavřené atmosféře zatím vypořádávají Martin Lang s Davidem Jiříčkem? „Mně osobně to ani nijak moc nevadí. Za těch pár let, kdy jsem byl v Kanadě, jsem si asi zvykl, takový rozdíl to úplně není. Určitě by ale bylo lepší, kdyby vše jelo v normálním režimu. Podmínky jsou však takové, my vše musíme zvládnout,“ ví útočník Lang. „V bublině jsem zatím týden, musíme dodržovat přísná opatření, samozřejmě to není příjemné. Dá se to přežít, zatím to nebylo za ten týden tak strašné, jak se vše bude prodlužovat, asi to bude horší a horší, ale musím to zvládnout," říká na závěr obránce Jiříček.

Všem třem mladíkům k nominaci do užšího výběru národního týmu do 20 let gratulujeme!