Ohlasy 25. kolo

Samotného mě překvapilo, že to vyšlo, směje se po parádním sólu Vojtěch Budík

Plzeň - Indiáni dnes na východě Čech zapsali patnáctou výhru v sezóně, dvěma brankami se na vysokém vítězství podílel obránce Vojtěch Budík.

Po utkání tak šikovný bek hýřil pozitivní náladou. „Je výborné tady v Hradci urvat tři body. Podle mě jsme odehráli výborný zápas, zvládli jsme to zkušeně dopředu i dozadu a jsme rádi za vítězství,“ popisoval. Přitom indiáni to neměli na své válečné stezce vůbec jednoduché, i díky pěti účastem na kempu před mistrovstvím světa hráčů do dvaceti let museli nastoupit ve velmi prořídlé sestavě. „Pomohl nám ale gólový vstup do utkání, to nás nakoplo do dalšího průběhu střetnutí,“ vysvětluje dvaadvacetiletý bek, který na jediný bod dotáhl nejproduktivnějšího zadáka Plzně Petera Čerešňáka. Ten má aktuálně na svém kontě čtyři branky a pět asistencí, Vojtěch Budík jen o jeden zásah méně. 

Plzeň proti Hradci Králové uspěla třetím nejvyšším brankovým rozdílem v historii. Pouze v únoru roku 1972 zvítězila 13:1 a o šest let později 7:2. O čtyři góly pak ještě čtyřikrát - 1978, 2015, 2016 a 2019. „Bylo nás o dva méně, hráli jsme na šest obránců a deset útočníků. Řekli jsme si před zápasem, že musíme rychle střídat, hrát jednoduše a vycházelo to. Vypracovali jsme si šance, ty proměnili. Vyhráváme, dáváme góly, věříme si na puku, v situacích jeden na jednoho... Musíme v tom jen pokračovat,“ nabádá k pokoře. 

Bez té ale právě on přistoupil k situaci v jedenácté minutě, kdy parádním sólem přes celé hřiště zvýšil již na 3:0. „Věděl jsem, že mám trochu času, tak jsem nabral rychlost. Všiml jsem si, že útočníci jsou obsazení, tak jsem se vrhl mezi obránce a samotného mě trošku překvapilo, že to vyšlo. Najednou jsem byl sám před gólmanem, nic už jsem nevymýšlel a poslal jsem puk nahoru,“ usmíval se. Kdy se mu povedl podobný kousek si ale nevzpomíná: „Těžko říct, to si asi nevybavím. Asi někdy v mládeži nebo Kanadě.“  

Jak ale již bylo řečeno, i přes vysoké vítězství se rozhodně nejednalo o jednoduchý zápas: „Věděli jsme, že mají rychlé útočníky, tvrdé hráče v obraně, hodně situace dohrávají a nebude to lehký zápas. My se na to však připravili a myslím si, že to bylo vidět. Jak jsem již říkal, zvládli jsme to do útoku i do obrany a navíc nás podržel Frodlík, takže spokojenost.“ 

Vojtěch Budík je pardubickým odchovancem, výhra na ledě Mountfieldu tak hřálo o to více. „Jsem za to rád, vnímám to více jako Pardubák hrát v Hradci. Tady jsem dal gól naposledy v osmé třídě a dva v jednom utkání asi před třemi lety ještě v Kanadě. Cením si ale hlavně vítězství,“ uzavírá.