O finále s Oceláři

Se Zlínem nejčastější soupeř! S Třincem se Plzeň v play-off potká již počtvrté!​

Plzeň - Ticho před bouří právě zažívají indiáni. Po sobotním sedmém čtvrtfinálovém souboji nyní vyhlížejí středeční start semifinálové bitvy s Třincem.

Plzeň a Třinec v samostatné české lize svedly boje již ve třech sériích. Dvakrát ve čtvrtfinále a jednou v předkole. Dvakrát rozhodoval nejvyšší počet možných utkání, celkem jich v sériích soupeři zvládli čtrnáct, všechny přitom byly na tři vítězné duely. Oceláři se tak rázem stávají se Zlínem nejčastějším soupeřem - 4 série. Tři pak odehráli Západočeši s Olomoucí, Brnem a Slavií.   

Vzájemnou bilanci mají lepší modrobílí, kteří ovládli osm zápasů, soupeř sedm. Pouze třikrát se přitom radoval hostující celek, dvakrát z toho Plzeňští. Jaký to paradox vůči letošní sezóně, kdy domácí mužstvo odcházelo po vzájemném souboji z ledu čtyřikrát poraženo. 

Nyní se již pojďme podívat na tři vzájemné série podrobněji...

Sezóna 1998/1999

Plzeň zakončila základní část na šestém místě, pouhé čtyři body za svým čtvrtfinálovým soupeřem - třetím Třincem. Vše začalo výtečně - Jindřich, Špaňhel, Augusta a opět Špaňhel rozhodli svými góly o celkové výhře 4:2 a vedení 1:0 v sérii. Silní Oceláři se ale nevzdali. Druhý duel sice začali modrobílí opět skvěle, hned v první minutě vedli 1:0 gólem Kořínka a v polovině zápasu 2:1, ale Slezané otočili na 4:2 a vyrovnali sérii na 1:1.

Ta se nastěhovala do Plzně, kde dvakrát vyprodaný stadion doufal v historický první postup do semifinále. Třetí zápas série přinesl obrovské drama. Západočeši vedli gólem Michala Straky 1:0, na 2:1 dával Milan Antoš, rozhodující gól sedm minut před koncem vstřelil David Pospíšil. Druhý den se mohl slavit postup do semifinále. Augusta hned ve 2. minutě dával na 1:0, ale ve 14. minutě Pospíšil již snižoval na 2:3. O dvě minuty později Michal Straka na 3:4. Diváci odcházeli zklamaní, Třinec odjel  s výhrou 6:3. V rozhodujícím duelu si domácí postup vzít nenechali a vyhráli 4:1.

Modrobílé vedli pánové Sýkora a Rulík, v brance se činili Dušan Salfický a Vladimír Hudáček, v obraně pak Martin Čech, Jaroslav Špelda, Josef Řezníček, Robert Jindřich, Pavel Augusta, Ivan Vlček a Vladimír Zajíc. V útoku zase Milan Volák, Martin Špaňhel, Pavel Geffert, David Pospíšil, Milan Antoš, Vladimír Bednář, Pavel Vostřák, Michal Jeslínek, Milan Navrátil, Michal Straka, Petr Kořínek, Mojmír Musil.

Oceláři bojovali v brance s Radovanem Bieglem a Vlastimilem Lakosilem, v obraně nastupovali Stanislav Pavelec, Miroslav Číhal, Petr Gřegořek, Jiří Kuntoš, Libor Procházka, Robert Kántor, Mario Cartelli, Lubomír Sekeráš, v útoku pak byl již připraven Martin Havlát, Václav Pletka, Viktor Ujčík, Jan Marek, Petr Folta, Tomáš Chlubna, Jan Peterek, Branislav Jánoš, Ladislav Lubina, Jozef Daňo, Aleš Zima či Richard Král.     

Oceláři poté v semifinále podlehli Zlínu 2:3, ten zase ve finále 0:3 Vsetínu.

Sezóna 1999/2000

Osud tomu tak chtěl, že se po roce oba soupeři střetli znovu. Po základní části k sobě měli soci ještě blíže, na čtvrté a páté pozici je dělil pouhý bodík. Do čtvrtfinále před svými fanoušky lépe vstoupili Slezané při skóre 3:1, za hosty pouze korigoval Vostřák, za domácí dvakrát udeřil Pletka. Jenže Západočeši stejným výsledkem zvítězili o den později a domů si vezli opět nadějný výsledek 1:1. Třinec po dvou třetinách prohrával 0:2 po gólech Kořínka s Volákem a snížil ve 48. minutě na 1:2 Žůrkem, v padesáté minutě ovšem kontroval Vostřák.

V západočeské metropoli nejprve Plzeňští předvedli husarský kousek, své soka rozstříleli 9:0! Dvakrát se prosadil Antoš s Kořínkem, hattrick přidal Řezníček. Čtvrtý duel byl mnohem vyrovnanější. Hosté dokonce vedli 2:0, na 3:3 srovnával Špaňhel v čase 58:21. Vše pak rozsekl Řezníček v samostatných nájezdech a první semifinále v samostatné české lize pro Plzeň bylo na světě.  

V něm modrobílí 0:3 nestačili na fenomén doby Vsetín - když vždy těsně padli 0:2, 2:3 a 2:3 v prodloužení.  

Do čtvrtfinále naskočili za Plzeň brankáři Dušan Salfický a Robert Slávik, obránci Martin Čech, Petr Chvojka, Jiří Dobrovolný, Jiří Hanzlík, Josef Řezníček, Jaroslav Špelda, Ivan Vlček, Petr Kadlec a útočníci Milan Volák, Martin Špaňhel, David Pospíšil, Milan Antoš, Josef Straka, Pavel Vostřák, Petr Úlehla, Zdeněk Sedlák, Jiří Jelen, Michal Jeslínek, Michal Straka, Petr Kořínek. 

Třinec konkuroval gólmany Markem Novotným a Vlastimilem Lakosilem. V obraně zase nastoupili Petr Gřegořek, Jiří Kuntoš, Mario Cartelli, Dmitrij Jerofejev, Lubomír Sekeráš, David Nosek, Vladimír Vlk a v útoku Václav Pletka, Viktor Ujčík, Martin Havlát, Marek Zadina, Pavel Janků, Jan Marek, Petr Svoboda, Jiří Žůrek, Petr Folta, Pavel Selinger, Branislav Jánoš, Jozef Daňo a Richard Král.    

Sezóna 2008/2009

Čtyři roky se čekalo na západě Čech na čtvrtfinále play-off. Pomohl k němu velkou měrou i návrat Martina Straky ze zámoří a hlavně postup v předkole přes Oceláře. Plzeň skončila po základní části těsně o bod za postupovou šestkou, čekal jí tak desátý Třinec v předkole, jenž nasbíral o jedenáct bodíků méně. Západočeši tedy byli favoritem, což v prvních dvou střetnutích před svými fanoušky potvrdili - 4:2 a 6:1. Hosté nebyli ani minutu ve vedení, Straka z osmi branek dal tři, stejně jako Kracík, trefili se i pamětníci obou předcházejících sérií Pavel Vostřák a na druhé straně Lubomír Sekeráš. Změnu barikády a gól zaznamenal Mario Cartelli.

Jenže karty se ve Slezsku dokonale obrátily, Plzeň ani jednou nebyla ve vedení a padla 0:3 a 3:4 v prodloužení. Vše tak dospělo opět k rozhodujícímu střetnutí, které tehdejší Lasselsberger opanoval 3:0 po brankách Čakajíka, Adamského a Dvořáka již v první periodě. 

Mužstvo Pavla Hynka poté vyřadilo 4:3 Pardubice a padlo až 1:4 s pražskou Slavií těsně před finále.

V modrobílém dresu nastoupil gólman Jan Chábera, obránci Martin Čakajík, Peter Smrek, Tomáš Pácal, Jan Dresler, Václav Benák, Jekabs Redlihs, Mario Cartelli a útočníci Roman Tomas, Tomáš Kubalík, Pavel Vostřák, Tomáš Vlasák, Martin Straka, Marek Laš, Jan Kovář, Zdeněk Kubica, Michal Dvořák, Radek Matějovský, Jaroslav Kracík a Martin Adamský. 

Sestava Ocelářů byla ve složení v bráně Martin Vojtek, v obraně pak hráli Jan Výtisk, Daniel Seman, Janis Andersons, Lubomír Vosátko, Miloslav Gureň, Tomáš Malec, David Rangl, Lubomír Sekeráš a v útoku bojovali Jiří Hašek, Jan Peterek, Richard Pánik, Jozef Balej, David Moravec, Jiří Polanský, Petr Kanko, Miroslav Kováčik, Jan Steber, Patrik Lusňák, Róbert Tomík, Vojtěch Polák a David Květoň.  

Poslední sérii si tak pamatují za indiány Jan Kovář a Jaroslav Kracík, v dresu Ocelářů, tehdy Plzně, Martin Adamský, a pak Jiří Polanský.  

Na závěr dodejme, že systém předkola play-off a play-out se hraje již dvanáctou sezónu a jsou to právě Plzeňští a Třinečtí, kteří spolu jako jediní vždy do první desítky proklouzli. Kdo ale nyní proklouzne do finále?

Jízdní řád letošní semifinálové série

Středa   3.4. HC Oceláři Třinec vs. HC Škoda Plzeň od 19:00
Čtvrtek  4.4. HC Oceláři Třinec vs. HC Škoda Plzeň od 17:00

Neděle   7.4. HC Škoda Plzeň vs. HC Oceláři Třinec od 15:00
Pondělí  8.4. HC Škoda Plzeň vs. HC Oceláři Třinec od 17:00

Čtvrtek 11.4. HC Oceláři Třinec vs. HC Škoda Plzeň (případně)

Sobota  13.4. HC Škoda Plzeň vs. HC Oceláři Třinec (případně)

Pondělí 15.4. HC Oceláři Třinec vs. HC Škoda Plzeň (případně)