Preview ČF3 a ČF4

Série se stěhuje do Olomouce, jak si venku povede Plzeň?

Plzeň – Indiáni vyrážejí k dvojzápasu na ledě soupeře. Doma dvakrát uspěli a v Olomouci tak mohou k ukončení série minimálně výrazně nakročit.



HC OLOMOUC
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Zimní stadion Olomouc, Olomouc
18. a 19. března 2016
3. zápas a 4. zápas hokejové Česká pojišťovna play-off

První vzájemný duel po dlouhé řadě let viděla Plzeň a nováček extraligy indiány dokonale zaskočil a zvítězil 5:2. Odveta se Západočechům podařila, když uspěli v prodloužení na ledě kohoutů, dva body brali i v nájezdech v HM Aréně a do třetice i v zatím posledním vzájemném měření sil, kdy branku ve hře i rozhodující v nájezdech vsítil Simon. Letos začali lépe kohouti, kteří doma těsně uspěli 3:2. Na západě Čech pak domácí dvakrát dohnali vedení soupeře, dokonce se dostali i do vedení, ovšem opět zisk všech bodů si Olomoučtí zajistili třemi góly v posledních osmi minutách hry. Pak ale již indiáni na svého soupeře vyzráli, když na jeho ledě slavili po výsledku 3:1 a doma vyrovnaný duel rozsekli v nájezdech. V play-off začali navíc také lépe. Doma úvodní duel rozštípli v 77. minutě zásluhou Svobody, druhý zápas zase dvěma trefami v závěru prostřední části. Jakou zápletku nám utkání přichystá nyní?

Dvojutkání v Olomouci

Čtvrtfinálová série se stěhuje do Olomouce, indiáni před svým fanoušky nezaváhali. V zádech tak mají vedení 2:0, které zatím v historii vyřazovacích bojů zažili dvakrát. Nejprve v předkole v sezóně 2008/09, kdy proti Třinci doma nezaváhali, ovšem ne ledě protivníka dvakrát padli, jednou v prodloužení a nakonec museli Západočeši doma sérii rozseknout 3:0. Druhý případ je již ze čtvrtfinále, do kterého modrobílí vstupovali jako vítěz základní části proti Liberci. Na jaře roku 2010 dvakrát zvítězili 4:2, ovšem následně Tygři sérii otočili na 4:2 a slavili překvapivý postup.

Kohouti se však ztrátou 0:2 jistě nesmířili. Například v mistrovské sezóně 1993/1994, kdy se stali historicky prvními mistry ČR, skončili po základní části sedmí a v semifinále proti Kladnu museli právě tento stav otáčet. Ve středních Čechách totiž dvakrát neuspěli 1:4 a byli zápas od vyřazení. Doma však dokázali uspět 5:4 a 6:3 a postu postup finále proti Pardubicím oslavili na ledě soupeře v nájezdech.

Série začala mezi indiány a kohouty velmi vyrovnaně, což nejlépe dokumentuje fakt, že v úvodních šedesáti minutách branka nepadla. Nakonec musel první duel série rozhodnout až Tomáš Svoboda po skvělé práci Ondřeji Kratěny v přesilové hře. Olomouc nechtěla zůstat v odvetě pozadu a prosadila se již v páté minutě. Ve čtrnácté však již bylo srovnáno zásluhou Miroslava Preisingera a šachová partie tak byla opět na světě. Tu nakonec rozhodli Západočeši v závěru prostředního dějství, když zásluhou Branislava Kubky a Miroslava Indráka odskočili soupeři do trháku. Ten ještě dokázal v devětapadesáté minutě duel zdramatizovat, klid pro své barvy ovšem přinesl Tomáš Svoboda ranou do prázdné.

V obou duelech se v bráně vždy představili Matěj Machovský a Branislav Konrád. Druhý jmenovaný měl po základní části v celé lize nejlepší čísla, ovšem na západě Čech inkasoval ze čtyřiačtyřiceti střel pětkrát, což je ve výsledku procentuální úspěšnost necelých jednadevadesát procent. To Olomouc byla střelecky aktivnější, vyslala pokusů hned dvaasedmdesát, jenže plzeňský gólman neodolal pouze dvakrát, procentuální úspěšnost zákroků tak vyšrouboval nad sedmadevadesát procent!

Rozhodovaly zatím také přesilové hry, Plzeňané využili dvě z devíti, hosté ani jednu z osmi. Indiáni tak patří zatím mezi nejlepší ve hře v oslabení i početní výhodě. Úvodní dva duely série prozatím navštívilo přes jedenáct tisíc fanoušků, což je v průměru ze všech týmů zatím třetí nejlepší výsledek a je zhruba o tisíc diváků vyšší než na základní část.

Z plzeňské kabiny

První dvě utkání série naplnila očekávání, alespoň podle slov asistenta trenéra Ladislava Čiháka. „Věděli jsme, že Olomouc je nepříjemná, dobře napadá a čtou nám založení útoku. V obranném pásmu jsou hodně nepříjemní. Pokud jsou v útočném pásmu, tak zase tam jdou ve dvou nebo ve třech a dobře se doplňují. Stejně nepříjemný hokej očekáváme i dál. Diváci je poženou, ale hokej bude podobný. Budou hodně aktivní do obrany, ale i do útoku. My musíme hrát jednoduše, být důslední při bránění a vyvarovat se faulů. Nasazení a tempo bude velké.“

Do gólových statistik se sice Ryan Hollweg nezapsal, jeho přínos pro tým byl ovšem obrovský. „Ryan tvrdí muziku a ostatní hráči se pak k němu přidávají. On hraje tvrdě, umí si to najít a připisuje si hity. Nutno dodat, že to jsou čisté hity. Olomouc tam ale má také pár podobných hráčů a naši kluci musí být na něco podobného také připraveni,“ říká asistent trenéra Ladislav Čihák.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...


HC Škoda Plzeň:
Počet vstřelených branek: 5
Počet inkasovaných branek: 2
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Svoboda 3 (2+1)
Nejlepší střelec: Tomáš Svoboda – 2 branky
Nejlepší nahrávač: Kracík, Kratěna, Lev – 2 asistence
Nejtrestanější hráč: Kristián Kudroč – 6 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Preisinger, Svoboda +2
Nejhorší hráč v bodování +/-: Johnson, Bližňák -2
Gólmani:
Matěj Machovský – 137 minut / pr. 0,88 , 97,22%


HC Olomouc:
Počet vstřelených branek: 2
Počet inkasovaných branek: 5
Nejproduktivnější hráč: Houdek (1+0), Rác (1+0), Buc (0+1), Kucharczyk (0+1), Pekr (0+1) všichni 1
Nejlepší střelec: Houdek, Rác - 1 branka
Nejlepší nahrávač: Kuchyrczyk, Buc, Pekr - 1 asistence
Nejtrestanější hráč: Michal Vodný - 12 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Vyrůblík, Holec, Herman, Skrbek +1
Nejhorší hráč v bodování +/-: Peter Húževka -2
Gólmani:
Branislav Konrád – 136 minut / pr. 1,76 , 90,70%


Výsledky série:

HC Škoda Plzeň 1
HC Olomouc 0pp
(0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)





Branky a nahrávky: 77. Svoboda (Kratěna, Lev).
HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Pulpán, Kudroč, Sklenička, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Lev, Hollweg.
HC Olomouc: Konrád (Vošvrda) – Skrbek "A", Vyrůbalík "C", Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek "A" – Buc, Herman, Holec – Eberle, Řípa, Vodný – Skladaný, Húževka, Mikúš – Pekr, Rác, Kucharczyk.



HC Škoda Plzeň 4
HC Olomouc 2
(1:1, 2:0, 1:1)





Branky a nahrávky: 14. Preisinger (Hrňa, Svoboda), 37. Kubka (Kracík), 39. Indrák (Lev, Kracík), 60. Svoboda (Kratěna, Jeřábek) – 5. Rác (Pekr, Kucharczyk), 59. Houdek (Buc).
HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Pulpán, Kudroč, Sklenička, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Lev, Hollweg.
HC Olomouc: Konrád (Vošvrda) – Vyrůbalík "C", Skrbek "A", Staněk, Houdek, Ondrušek "A", Jaroměřský – Holec, Herman, Buc – Vodný, Řípa, Eberle – Mikúš, Húževka, Skladaný – Kucharczyk, Rác, Pekr.