Bruslička a Základna

Společné okénko za nejmladšími indiány!

Plzeň - Přišlo to jako blesk z čistého nebe a zasáhlo to všechny. Sportovce i nesportovce. Nebezpečný nový typ Coronaviru předčasně ukončil i závěr ročníku Brusličky a Základny.

V Základně se představili hráči ročníku narození 2012 a 2013, v Brusličce 2014 a 2015. Společně odstartovali sezónu 2019/20 začátkem května, kdy kromě nejmladších hráčů všichni dvakrát týdně trénovali na 11. ZŠ na Borech. "Jsme asi jediným oddílem v republice, který zapojil do letní přípravy tří až čtyřleté děti. V těchto kategoriích se zaměřujeme především na všestrannost," popisuje vedoucí Zdeněk Pata, bývalý dlouholetý hráč Škody Plzeň, který má bohaté zkušenosti s výchovou mládeže doma i v zahraničí.

A že příprava byla poctivá, dokumentují i následné letní úspěchy. Tím prvním bylo hned koncem měsíce května zlato z turnaje v Rokycanech, kde se ovšem ještě nesoupeřilo v hokeji, ale fotbale a florbalu. "Děti měly možnost si zasoutěžit i v jiných sportech a rozvíjet tak svoji všestrannost, která je velmi důležitá v hokeji právě v tomto věku. Malí indiáni ukázali, že ovládají i jiné sporty a to je v jejich dalším hokejovém růstu velmi důležité," hodnotil trenér. 

Že hráčům jde ale i hokejbal dokázali následně, když rovněž ovládli turnaj ve Stříbře. K fotbalu se zase bez porážky vrátili v Litících, kde proti nim stálo hned pět protivníků.

Na ledě následně zářili třeťáci, když si v polovině října zcela podmanili mezinárodní turnaj v Garmisch-Partenkirchenu, kde startovalo šestnáct mužstev. Na sklonku roku 2019 opanovali hned dva turnaje - v Žebráku a v Klatovech. 

Zaváleli ale i v našem hlavním místě! V Praze v polovině ledna pořádal Český svaz ledního hokeje turnaj žáků ročníku narození 2011. Harfa Cup se hrál po vzoru NHL pod širým nebem na střeše obchodního domu Harfa v Praze. Zlaté medaile si modrobílí na svůj krk pověsili bez ztráty bodu.  

Hráče Brusličky jste zase mohli vidět naživo během extraligového utkání A-týmu s Libercem. Na souboj totiž během přestávky vyzvali vrstevníky z reprezentace a uspěli 4:0!  

Hokejová sezóna postupně plynula až do března, kdy náhle přišel celosvětový pandemický šok, veškerá hromadná a nejen sportovní činnost náhle ustala. "Především musím na začátku říct, že sezóna byla ukončena před finálovými zápasy v každé věkové kategorii. Ovšem co je v životě nejdůležitější, je zdraví nás všech. Celé vedení mládeže s tím souhlasíme a plně respektujeme," říká Pata. "Přesto mohu tuto sezónu hodnotit velice kladně. Mládežnický hokej v Plzni patří dlouhodobě k nejlepším v České republice. Všechna družstva se celou dobu pohybovala na špici svých soutěží," dodává.

"Já osobně jsem velice s celou sezónou spokojen. Začali jsme spolupracovat s některými mateřskými školkami, nábor fungoval výborně, do Brusličky se přihlásilo hodně nových dětí narozených 2014 - 2017. Základna a třetí třída vyhrávaly své regionální turnaje, ale co je nejdůležitější, že je hokej bavil a hráči se posunuli opět o stupínek výš," popisuje uplynulý rok.

"Plány na příští sezónu jsou ve zkratce asi tyto: rozšířit co nejvíce členskou základnu, přitáhnout děti k hokeji, vytvořit takové podmínky, aby se děti těšily na zimák, ve vyšších kategoriích zdokonalovat hokejové dovednosti a vychovat co nejvíce hráčů do Akademie a následně pak do A-týmu. Proto jsme se domluvili s Jardou Špačkem a Petrem Vojanem, že trochu poupravíme metodiku mládeže v klubu, abychom mohli vychovávat co nejvíce kvalitních hokejistů na nejvyšší úrovni," nastiňuje budoucnost Zdeněk Pata.

Více o sezóně první a druhé třídy ZDE!

Více o sezóně třetí třídy ZDE!