Ohlasy 51. kolo

Stát se ještě může cokoliv, shodují se po další vysoké výhře Mertl s Gulašem

Plzeň - Indiáni na východě Čech zaznamenali pátý bodový zápas v řadě, během čtyř dní navíc své soupeře počastovali dvanácti brankami.

V úterý si totiž modrobílí sedmi góly poradili doma se Zlínem, dnes, navíc i podruhé v sezoně, pěti trefami uspěli na ledě Mountfieldu.  „Věděli jsme, o co hrajeme, od začátku utkání jsme plnili to, co jsme si před zápasem řekli. Už minulé střetnutí se Zlínem bylo perfektně odehrané a dnes jsme to jen potvrdili. Vůbec nic nehodláme balit, protože je neustále ve hře postupová čtyřka. Stát se ještě může cokoliv, Liberec máme na dva body, v neděli tam tak necháme všechno a já věřím, že se k nám štěstí přikloní a přímý postup půjde k nám,“ říká kapitán Milan Gulaš.

Sám měl přitom ještě jeden důvod k oslavě navíc. Otevřel šťastným gólem z ostrého úhlu dnešní střelecký výčet a branka byla navíc pětistým bodem šikovného útočníka v tuzemské nejvyšší soutěži. „Zrovna takový náhoďák (úsměv). Ale platí. Já se to dozvěděl těsně před zápasem, absolutně jsem netušil, že mohu dosáhnout na takovou metu. Samozřejmě si moc vážím toho, že se mi to podařilo. Pochopitelně to pro mě hodně znamená, děkuju spoluhráčům a jede se dál,“ popisuje.

Plzeň tak rázem chytla druhý dech, po čtyřech kolech, kdy odcházela z ledu s prázdnou, nyní boduje popáté v řadě a stále je jen krůček od postupové čtyřky. Popírá tak prognózy odborníků, které ji před finišem základní části zcela odepisovaly.  „Tak je to vždycky nejlepší. Když nás experti pasují do takové role, tak nám to může jenom pomoci. Jak jsem již říkal, všechno je otevřené. Stále nám případná nedělní výhra nemusí stačit, ale to se nedá nic dělat, takový je hokej. Jsme již ale v tuto chvíli připraveni na play off, protože tyto zápasy tak bereme,“ uzavírá.


V nadějích se k posledním kolu základní části upíná i Tomáš Mertl: „Přesně tak. Budeme hrát o čtyřku, chceme vyhrát a uvidíme, jak se to vyvine.“

I on si samozřejmě dnešní výkon nemohl vynachválit:  „Byli jsme dobře připraveni, chtěli jsme jako první udeřit. To se nám povedlo, trochu i se štěstím. Další útoky na to navázaly. Byla to hrozně důležitá první třetina.“ Naráží tak i na fakt, že o pět plzeňských branek se dnes podělily všechny čtyři formace. Bodově se tak daří i hráčům, kteří dostali více prostoru i právě díky velké marodce Škody v průběhu sezóny. „Je to tak. Ukázali se kluci, kteří dostali prostor a hrají velmi dobře. Což je pro nás skvělé, že máme lajny vyrovnané a umí se prosadit. To bude v play off hodně důležité,“ říká.

Sám byl přitom bez hokeje několik měsíců, na led se vrátil teprve v posledních dvou střetnutích. „Určitě ještě cítím, že trošku potřebuju, ale dnes to zase bylo o něco lepší. Od začátku to byl těžký zápas, nakonec jsme ho zlomili a jsme rádi, že bereme tři body,“ popisuje a dodává: „ Samozřejmě jsem se na návrat hrozně těšil, na druhou stranu je to po takové pauze obtížné. Hodně jsem trénoval, abych byl připravený. Teď je dobré, že stihnu alespoň ty tři zápasy před play off, abych mohl co nejvíce pomoci týmu. Ale neleží to jen na mně. Jak jsem již říkal, je to v Plzni hodně vyrovnané, prosazují se i mladí a to je jen dobře.“         

TOP foto: Alena Zapletalová