Plzeňští střelci

TOP 10 nejlepších kanonýrů v historii plzeňského klubu

Ofenzivní a atraktivní hokej, který baví. V každé sezóně se plzeňští hokejisté snaží této filozofie držet, aby mohli být úspěšní a potěšit fanoušky. K tomu patří také pořádná kupa nastřílených gólů. Pojďme se v našem článku podívat na deset hráčů, kteří v plzeňském dresu nasázeli nejvíce tref! Do statistik se počítají góly z nejvyšší domácí hokejové soutěže, a to jak ze základních částí, tak play off i baráží.

10. místo: Milan Razým – 118 gólů

Bývalý útočník a hlavní trenér mistrovského týmu Škody z roku 2013 odehrál během aktivní kariéry za Plzeň v osmi sezónách dohromady 285 zápasů, ve kterých si připsal celkem 118 tref. Milan Razým tak uzavírá desítku nejlepších plzeňských střelců v historii. Drtivou většinu svých zásahů zaznamenal Razým v základních částech československé nejvyšší hokejové soutěže, bylo jich celkem 106. Další 10 branek pak přidal ve vyřazovacích bojích a ještě 2 góly během baráže v sezóně 1987/88.

9. – 8. místo: Bohuslav Ebermann – 125 gólů

Fenomenální levé křídlo, legenda československého i plzeňského hokeje – to je Bohuslav Ebermann. Právě on zaujímá v tabulce nejlepších plzeňských střelců dělenou devátou a osmou pozici. Podle dochovaných a dostupných statistik zaznamenal v plzeňském dresu 125 přesných zásahů.

9. – 8. místo: Michal Straka – 125 gólů

Michal Straka, bývalý útočník a nyní hokejový trenér, nastřílel během své kariéry v plzeňské dresu 125 gólů, jedná se o stejný počet, který zaznamenal Bohuslav Ebermann. Michal Straka odehrál za Západočechy během 15 sezón celkem 615 zápasů. Z toho nastřílel 106 branek během základních částí, v play off, která za Plzeň odehrál, přidal dalších 19 tref. To ho řadí mezi pětici nejlepších střelců Západočechů ve vyřazovacích bojích.

Čestná zmínka – Josef Řezníček

Obráncem, kterým v plzeňském dresu nastřílel nejvyšší počet gólů, je Josef Řezníček. V modrobílých barvách odehrál celkem 605 zápasů, v nichž si připsal 79 branek.

7. místo: Milan Gulaš – 128 gólů

Jediným aktivním hokejistou v seznamu TOP 10 plzeňských střelců je Milan Gulaš, kapitán indiánů. V dresu Západočechů se stal již třikrát nejlepším střelcem základní části celé extraligy, a to v sezónách 2012/13, 2018/19 a 2019/20.

Milan Gulaš zatím za Plzeň odehrál v české nejvyšší hokejové soutěži 219 duelů a připsal si 128 gólů, 115 jich zaznamenal v základních částech, dalších 13 přidal v play off. V uplynulé sezóně navíc překonal rekord Františka Černého v počtu nastřílených branek během jedné základní části, Gulaš se zastavil na 35 trefách. Za indiány přidal ještě dalších 16 soutěžních zásahů v Champions Hockey League, které se však do tohoto výčtu nepočítají.

6. místo: Tomáš Vlasák – 148 gólů

Trojnásobný mistr světa přestoupil do Plzně před ročníkem 2007/08, na západě Čech Tomáš Vlasák odehrál celkem sedm sezón. Dohromady nastoupil do 384 duelů, během nichž dokázal do sítí soupeřů nasázet celkem 148 gólů.

Momentálně sportovní manažer plzeňského klubu, který výraznou měrou přispěl k zisku mistrovského titulu v roce 2013, si ze svých 148 tref připsal v základních částech extraligy 126 gólů a dalších 22 jich pak přidal ještě během vyřazovacích bojů.

5. místo: Pavel Vostřák – 149 gólů

Kanonýr, ikona a oblíbenec fanoušků. Pavel Vostřák. O jednu trefu je na tom v našem žebříčku hokejistů s nejvyšších počtem nastřílených branek lépe než Tomáš Vlasák. Vostřák za Plzeň nastoupil poprvé v roce 1996, naposledy pak roku 2012, v tomto období odehrál na západě Čech během jedenácti sezón celkem 484 utkání.

A nastřílel celkem 149 tref. Nejvíce se mu dařilo na přelomu devadesátých let a nového tisíciletí. Neuvěřitelná pak byla forma Pavla Vostřáka po jeho návratu do Plzně v sezóně 2008/09, kdy řádil v play off po boku Martina Straky a Tomáše Vlasáka. Vostřák si v základních částech české soutěže připsal 122 tref, dalších 27 jich přidal během vyřazovacích bojů.

Čestná zmínka – Dušan Andrašovský

Slovák Dušan Andrašovský, bývalý vynikající útočník, je nejlépe střílejícím cizincem v historii plzeňského klubu. Během své kariéry nasázel za modrobílé v 232 zápasech dohromady 69 tref.

4. místo: Miroslav Klapáč – 154 gólů

Podle dochovaných a dostupných statistik nastřílel Miroslav Klapáč v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století v plzeňských barvách 154 gólů. Ty ho tak řadí na čtvrté místo v našem výčtu deseti nejlepších střelců našeho západočeského klubu.

3. místo: Martin Straka – 178 gólů

Bylo to jasné. Martin Straka, střelec mistrovského gólů, legendární útočník, generální manažer a jednatel plzeňského klubu, v tomto žebříčku nemohl chybět. Martin Straka bere bronzovou příčku, je třetím nejlepších střelcem v historii klubu.

Své první trefy zaznamenal již před svým odchodem do NHL v sezónách 1990/91 a 1991/92. Dohromady odehrál Martin Straka v Plzni 490 zápasů a připsal si 178 přesných zásahů. 150 v základních částech soutěže, dalších 28 během vyřazovacích bojů. V play off vstřelil i ten nejdůležitější gól. Zlatý. 21. dubna 2013 v čase 96:15 během sedmého finále ve Zlíně.

2. místo: Milan Volák – 184 gólů

A máme tu stříbrnou pozici, na níž vyšplhal další legendární útočník, kterým je Milan Volák. Velký bojovník toho za Plzeň podle statistik odehrál z útočníků zdaleka nejvíce, v letech 1987 až 2004 se během sedmnáctí sezón představil v modrobílém dresu v celkem 703 zápasech.

V nich nasázel Milan Volák dohromady 184 gólů. I on branky střílel ve všech fázích extraligové sezóny. 170 tref si Volák připsal během základních částí československé a české nejvyšší hokejové soutěže, 9 gólů přidal v play off a 5 v baráži.

Čestná zmínka – Dominik Kubalík a Tomáš Mertl

Ani jeden z dvojice útočníků se (zatím) do první desítky nejlepších střelců plzeňského klubu neprobojoval. Co však není, může se v budoucnu stát. Sluší se ovšem připomenout jejich střelecké počiny z nedávných sezón. Dominik Kubalík vyhrál dvakrát v řadě korunu pro nejlepšího kanonýra základní části Tipsport extraligy, v sezóně 2015/16 nastřílel 25 gólů a o ročník později 29 branek. Totéž se povedlo i Tomáši Mertlovi v sezóně 2017/18, když získal titul pro extraligového krále střelců za 30 tref.

1. místo: František Černý – 189 gólů

Zlatá pozice! František Černý je momentálně nejlepším střelcem v historii plzeňského klubu. Bývalý útočník, mnohonásobný reprezentant Československa a momentálně trenér, nasázel během své kariéry v dresu Západočechů 189 gólů.

František Černý na zdolání této mety potřeboval celkem 429 zápasů. V základních částech soutěže nastřílel 175 gólů, takže také v této statistice je ze všech plzeňských hokejistů nejlepší, dalších 11 zásahů si připsal během baráží a 3 branky nasázel v play off.