Klubová produktivita

TOP 10 nejproduktivnějších hráčů v historii plzeňského klubu

Je tady poslední epizoda z přehledu TOP 10! Představeny byly již žebříčky s desítkou nejlepších střelců a asistentů v historii plzeňského klubu, dnes jsou na programu hráči s nejvyšším počtem získaných kanadských bodů. Do výčtu se započítávají body z nejvyšší domácí hokejové soutěže, a to ze všech části sezóny.

10. místo: Milan Gulaš – 277 kanadských bodů

Současný kapitán plzeňského týmu se v historickém žebříčku nejproduktivnějších hokejistů zatím usídlil na 10. příčce. Milan Gulaš je jedním ze dvou aktivních hráčů v tomto výčtu, kteří stále brázdí extraligová kluziště. Vynikající útočník odehrál ze všech borců z první desítky suverénně nejméně zápasů. V základních částech a vyřazovacích bojích v Tipsport extralize jich bylo zatím 219 v plzeňském dresu. Milan Gulaš si v nich připsal celkem 277 kanadských bodů (128+149), díky čemuž jeho neuvěřitelná průměrná bilance činí 1,265 bodu na zápas!

Pro zajímavost. Za Škodovku si Gulaš připsal i 25 bodů (16+9) v 16 duelech Champions Hockey League, tyto kanadské body se však do tohoto žebříčku nezapočítávají.

9. místo: Jaroslav Kracík – 303 kanadských bodů

Druhým aktivním hráčem v našem přehledu nejproduktivnějších hráčů je Jaroslav Kracík, Gulašův spoluhráč z útoku Škodovky. Stálice plzeňské ofenzivy, u které nepřekvapivě u součtu získaných kanadských bodů převažují asistence, vyšplhala na 9. místo žebříčku. Západočeská 81 přidá v modrobílém dresu svou 15. extraligovou sezónu, takže své bodové úspěchy může ještě vylepšovat. Jaroslav Kracík si v 570 zápasech za Plzeň připsal dohromady 303 kanadských bodů (85+218). 

8. místo: Pavel Vostřák – 304 kanadských bodů

Jen o jeden bodík více než devátý Jaroslav Kracík má na svém kontě Pavel Vostřák. Bývalý fenomenální forvard, skvělý střelec, ale i přesný asistent, má ze všech hráčů v elitní desítce produktivity jednu z nejvyrovnanějších bilancí vstřelených gólů a finálních nahrávek. Pavel Vostřák si během jedenácti sezón v plzeňském dresu připsal na své konto přesně 484 extraligových utkání, v nichž zaznamenal 304 kanadských bodů (149+155). 

7. místo: Josef Řezníček – 330 kanadských bodů

Jediným obráncem v tomto žebříčku je Josef Řezníček. Bývalý bek má pochopitelně ve svém výčtu získaných kanadských bodů rovněž k vidění velikou převahu získaných asistencí před přesnými zásahy. Na obránce získal Řezníček v plzeňském dresu velice slušné množství kanadských bodů, v dohromady 605 zápasech jich bylo celkem 330 (79+251). V průměru se jedná o 0,55 bodu na zápas.

6. místo: Petr Kořínek – 354 kanadských bodů

V desítce nejproduktivnějších hokejistů v historii plzeňského klubu nechybí ani bývalý legendární útočník Petr Kořínek. Momentálně hlavní trenér dorostenců Plzně se během aktivní kariéry představil v modrobílém dresu během 12 sezón ve 410 zápasech. I jeho průměr je velice impozantní, protože ve zmíněných duelech získal Petr Kořínek celkem 354 kanadských bodů (111+243), což je ve výčtu 0,86 bodu na jedno utkání.

Čestná zmínka – Dušan Andrašovský

A opět Dušan Andrašovský. Po zmínkách v předchozích epizodách TOP 10 zcela jistě není překvapením, že bývalý slovenský útočník je nejproduktivnějším cizincem v historii plzeňského klubu. Dušan Andrašovský si v 258 zápasech připsal celkem 177 kanadských bodů (75+102).

5. místo: Tomáš Vlasák – 360 kanadských bodů

A dostáváme se do TOP pětky našeho žebříčku! Právě na pátém až druhém místě nejsou rozdílu v ziscích kanadských bodů tak radikální. Tomáš Vlasák i všichni následující bývalí hokejisté se probojovali jak do nejlepší desítky plzeňských střelců, tak i do výběru elitních nahrávačů. Trojnásobný mistr světa odehrál v modrobílém dresu celkově 384 utkání, zaznamenal dohromady 360 kanadských bod (148+212). Průměr to je tedy opět fantastický – 0,94 bodu na zápas.

4. místo: Michal Straka – 366 kanadských bodů

Michal Straka, bývalý útočník, který z této elitní desítky nejproduktivnějších hráčů Plzně odehrál za modrobílé druhý nejvyšší počet zápasů. Tým vedl v mnoha utkáních i z pozice kapitána, později rovněž z funkce trenéra. Během aktivní kariéry odehrál Michal Straka v plzeňském dresu úžasných 615 utkání a dohromady si připsal 366 kanadských bodů (125+241).

3. místo: František Černý – 369 kanadských bodů

Ani v tomto žebříčku nemůže samozřejmě chybět bývalý forvard František Černý. Historicky nejlepší střelec plzeňského klubu má rovněž velice vyrovnanou bilanci v kolonce nastřílených branek a získaných přesných přihrávek. František Černý odehrál ze všech hráčů v tomto výčtu třetí nejmenší počet zápasů v plzeňském dresu, celkem jich 429, během nichž si připsal 369 kanadských bodů (189+180).

2. místo: Milan Volák – 380 kanadských bodů

Také Milan Volák nechyběl v žádném našem žebříčku TOP 10 hokejistů historie plzeňského klubu. Právě bývalý útočník odehrál ze všech zde zmíněných hráčů nejvíce zápasů. Legendární forvard nastoupil během sedmnácti sezón za Plzeň do 703 duelů a posbíral v nich celkem 380 kanadských bodů (184+196).

1. místo: Martin Straka – 490 kanadských bodů

Vrchol žebříčku, zlatá pozice, první místo! S obrovským náskokem 110 bodů si tuto příčku získal Martin Straka! První body získával již před odchodem do NHL v československé nejvyšší soutěži, pak během výlukových sezón, následně po svém návratu, když díky kombinacím se skvělými spoluhráči bodoval Martin Straka prakticky neustále.

Lépe řečeno průměrně bral jeden bod v každém utkání, protože za plzeňský klub odehrál dohromady 490 zápasů = 490 získaných kanadských bodů (179+311)!