Ohlasy JYP

Teď jsem hlavou v Plzni, říká Jiří Novotný

Ve středu odpoledne podepsal s Plzní smlouvu, ve čtvrtek odcestoval s týmem do Finska, kde hned v pátek naskočil do svého prvního zápasu v Champions Hockey League. Jiří Novotný už v dresu s indiánem na hrudi hodnotil vysokou výhru Západočechů nad úřadujícím mistrem JYP Jyväskylä.

Jiří, pořádně ostrý start do sezony – první zápas a hned duel Ligy mistrů proti loňským vítězům. Jaké to pro vás bylo?
Musím říct, že pro mě to byl velice těžký start, protože jsem hrál utkání po sedmi měsících, ale díky výborným spoluhráčům a celému týmu jsem to zvládl. Začal jsem hodně zostra a už v první třetině jsem byl hodně na ledě, protože jsme hráli oslabení, přesilovky a chodil jsem na některá buly v obranném pásmu. Měl jsem toho dost, pak se to však naštěstí rozjelo. Cítím na sobě, že se projevuje chybějící zápasová praxe, proto jsem o to ještě víc rád, že jsme dnes vyhráli. A navíc takovým rozdílem!

Jak jste si na ledě porozuměl se spoluhráči z první lajny?
Neměli jsme čas se sehrávat, protože nebylo vlastně jasné, s kým nebo kdy budu hrát, protože jsem kontrakt podepsal dva dny nazpět. Oba hráče, jak Milana Gulaše, tak Vencu Nedorosta znám a věděl jsem, že si vyhovíme. Guli je jeden z nejlepších hokejistů v české nejvyšší soutěži, ne-li ten vůbec nejlepší. A Venca je také totálně nadstandardní hráč. Snažil jsem se odvádět černou práci hlavně směrem dozadu a vyhrávat buly. Vypracovali jsme si tam pěkné akce a je škoda, že neskončily gólem. Jsem ale spokojený.

Brankou přece jen skončila vaše přesilovková akce.
To sice ano, ale musíme jich proměňovat víc. Na to, kolik jsme jich měli a jak kvalitní máme hráče, je jeden gól málo. Je sice pravda, že jsme je ani nenacvičovali, pouze jednou na tréninku, takže to pro nás bylo těžší. Jenže když dostanete asi 7 přesilovek a proměníte jednu, mohlo by vás to mrzet. Naštěstí jsme dneska dávali góly ve hře pět na pět. Početní výhody ale musíme vypilovat, protože ty rozhodují těžké zápasy.

Jaký dojem na vás udělala Champions Hockey League?
Viděl jsem už v Plzni zápas právě s Jyväskylou, který byl hodně vyrovnaný. Dneska nám to napadalo a my hráli dobře, i když bych neřekl, že jsme je hodně tlačili. Důležité bylo to, že jsme naše vypracované šance dokázali proměnit. Především se nám povedl dobrý start, což bylo důležité, protože včera jsme kvůli cestování ani nebyli na ledě. Takže spíš než, že by na mě udělala dojem CHL, jsem mile překvapený, jak kvalitní kádr je v Plzni!

U Škodovky máte podepsané měsíční hostování s tím, že při případné nabídce ze zahraničí byste se s klubem domlouval na uvolnění. Jak se s tím hráči žije?
Teď jsem hlavou prostě v Plzni. Nechci nic předbíhat, protože jsem tu šťastný, všechno funguje na 100 % a je tu výborná parta kluků! Takže nemyslím vůbec na to, kde jinde bych teď měl být. Jsem rád, že teď hraju za Plzeň.