Jiříček v U18

Třetí reprezentační kategorie v jedné sezóně! Každá je jiná, ale hokej stejný, směje se David Jiříček

Plzeň - Česká hokejová reprezentace do osmnácti let má za sebou další z příprav na blížící se mistrovství světa.

Stejně jako asi všechny, i reprezentační osmnáctku v letošní sezóně značně poznamenala celosvětová situace ohledně nemoci COVID-19. Plány přípravy byly změněny, poprvé se tým sešel až v Plzni v polovině října, poté v průběhu prosince ve Vyškově, o měsíc později na stejném místě a následně nyní. Přitom se vždy jednalo o dlouhé soustředění s vícefázovými tréninky denně, mezistátní zápasy nebyly možné. 

Až nyní se, dva měsíce před vrcholem sezóny - mistrovstvím světa - mohla uskutečnit na Slovensku dvě přátelská utkání. Čeští mladíci se nejprve na svém území poctivě připravovali a nechyběl ani David Jiříček, letošní velký cestovatel. Sedmnáctiletý obránce totiž již letos stihl svůj debut v reprezentačním A-týmu i mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Teprve nyní poprvé naskočil na led se "svým" ročníkem. „Užil jsem si to hodně. S klukama jsem se viděl po dlouhé době. Jsou to moji vrstevníci, jsme spolu od reprezentační šestnáctky, takže jsme i velcí kamarádi,“ vypráví.   

Jak sám ale přiznává, přerody mezi třemi věkovými kategorii nejsou vždy nejlehčí: „Každá je jiná, na druhou stranu hokej je pořád stejný. Za týden jsem si ale nějak zvlášť nepřivykl. Například na přelomu roku na dvacítkách jsme byli pospolu dva, tři týdny, to už je jiné, to je tak odpovídající doba tomu, aby se na daný styl člověk ideálně přeorientoval. I proto byly letos kempy osmnáctek tak dlouhé, aby se se hráči dostali na požadovaný režim.“ 

Poslední sraz byl završen dvěma duely s domácími Slováky, oba viděly Piešťany. A měly také mnoho společného - jednalo se o velké přestřelky, Češi často tahali za kratší konec pomyslného provazu, a také byl vždy rozdíl nejtěsnější možný. První střetnutí pro sebe uzmul soupeř 5:4, který v utkání vždy vedl minimálně o branku, spíše dvě. Vedení 2:0 si vypracoval i o den později, avšak Češi ukázali bojovná srdce a otočili na konečných 3:2. „Podmínky nejsou lehké, můžeme být rádi, že jsme vůbec něco mohli odehrát. Když se za duely otočíme, tak nemůžeme být spokojení. Nemůže se to stávat, něco jsme si k tomu po prvním střetnutí řekli. Kluci potom potvrdili, že kvalitu mají, že můžeme hrát se všemi soupeři,“ hodnotí mladý obránce. 

Jak již bylo řečeno, za přibližně dva měsíce se v americkém Plymouthu uskuteční mistrovství světa, kromě Davida Jiříčka pochopitelně láká i další indiány, kteří byli v nominaci. Marcela Marcela, Dominika Soukupa či Davida Špačka. „Je to velké lákadlo, samozřejmě. Na šampionát chce každý, ještě navíc s tímto ročníkem, který je opravdu konkurenceschopný. Věřím, že tým bude na turnaj skvěle připravený a potvrdí to skvělými výkony,“ vypráví. 

Další bojovou frontou je pro něj i Tipsport extraliga, ve které v aktuálním ročníku stihl již pětadvacet zápasů s bilancí dvou branek a pěti přihrávek. S týmem bojuje o postupovou čtyřku. „Samozřejmě, chtěli bychom to urvat. I proto, abychom si mohli trochu odpočinout před play off. Bude to ale hodně náročné. Avšak kluci se vrací z marodky, což je skvělé. Kádr je teď našlapaný, tak věřím, že výkony budou jen stoupat. Tým se vrátil do podoby, kdy byl na začátku sezóny. Důležitá a zlomová utkání můžeme zvládnout,“ uzavírá.

FOTA: Martin Voltr