Mládež v přípravě

Úspěšná plzeňská mládež načala letní přípravu! Na novou sezónu se moc těšíme, říká šéftrenér Petr Vojan

Plzeň - Všechny mládežnické kategorie na jaře potkal stejný osud jako ostatní kluby, sporty a soutěže. Tedy předčasný konec sezóny z důvodu šíření nového typu Coronaviru.

Situace se ovšem začíná lepšit, čehož kromě A-týmu využily mladé plzeňské naděje, které postupně startují letní přípravu. Jako první se do plného tréninkového procesu pustili junioři a dorostenci, o týden později je budou následovat i jejich mladší kolegové z jednotlivých tříd.   

"Příprava na novou sezónu mládeže je letos díky opatřením kvůli Koronaviru v některých parametrech trochu odlišná od běžných zvyklostí. Do tohoto týdne byla z logických důvodů pojata individuálně, kdy kondiční kouč a trenéři posílali hráčům tréninkové plány pomocí různých aplikací. Kluci trénovali podle svých možností a domácích podmínek sami. Spousta věcí se tak řešila mailem a po telefonu. V klubu ale již dlouhodobě využíváme také interní webový komunikační systém pouze pro hráče (či rodiče) z dané kategorie. Trenéři tam vkládají všechny aktuální informace - tréninkové plány, nominace, i další organizační sdělení. Od tohoto týdne již trénujeme pohromadě, ale samozřejmě v režimu všech bezpečnostních opatření. Takže dezinfekce a určitá omezení jsou nedílnou součástí našich tréninkových dnů. Od 9. třídy po juniorku již jedeme v plném režimu, žáci do 8. třídy mají zatím volnější program mimo areál zimního stadionu. Od příštího týdne ale již i u nich najedeme na obvyklý scénář," popisuje šéftrenér mládeže Petr Vojan.

Jak již bylo řečeno, všechny týmy se pomalu dostávají do plné přípravy, ta je ovšem kvůli situaci ohledně nemoci COVID-19 upravená. "Zásadní rozdíl je v tom, že kluci, kromě maturantů a deváťáků, zatím nechodí do školy, některé tréninky tak mohou probíhat i v dopoledních hodinách. Co se sportovišť týká, tak nemůžeme prakticky chodit jen do bazénu a mít regeneraci, jinak máme k dispozici všechna sportoviště, která potřebujeme. Využíváme tělocvičnu, atletický ovál, posilovnu i další prostory. Ale problém máme samozřejmě v tom, že nefunguje internát, kde jsme měli ubytované kluky a jsou zavřeny i další ubytovací zařízení a hotely. Kluci, kterých se to týká, jsou prozatím doma a trénují dál individuálně. Někteří z nich podle možností dojíždí alespoň na některé tréninky," vysvětluje a dodává: "Máme ale i dobré zprávy. Doplnili jsme naše tréninkové vybavení o další nové věci, příprava tak bude zase pestřejší. Hráči se mohou těšit na opravdu všestranné tréninky s využitím široké škály různých pomůcek."

Letní příprava je sice zatím pouze na začátku, celkový rámec tohoto období pro juniory i dorost je ale znám do posledního puntíku. "Pro oba celky Akademie je již připravený, strukturou podobný, program. Prvních 14 dní budou mít hráči tréninky výhradně na suchu, potom bude následovat čtyřdenní blok na ledě. Tam už chceme mít všechny hráče a pojmeme to i jako takový try out. Proběhne totiž první zužování kádrů dorostu i juniorky. Týmy budou dopoledne trénovat ve dvou skupinách a odpoledne budou hrát tréninkový zápas. Duely i tréninky budeme společně s manažerem mládeže Jaroslavem Špačkem bedlivě pozorovat a následně i ve spolupráci s trenéry vybereme hráče do další fáze přípravy. Ihned potom odjede juniorka, již ve zúženém počtu, na soustředění na Šumavu. Dorost pojede na soustředění po dvou týdnech. Takto jsme to s juniorkou absolvovali již vloni a velmi se to osvědčilo. Juniorka bude mít v červnu ještě jeden další čtyřdenní blok na ledě. Příprava bude trvat do 3. července, potom bude zhruba 14 ti denní volno a poté již následuje klasické předzávodní období," popisuje Petr Vojan, který samozřejmě doplňuje informace i pro další mužstva: "Také třídy mají svůj program, s žádným klasickým soustředěním pro ně ale v přípravném období nepočítáme. Nicméně u některých tříd jsou v plánu prodloužené víkendy, kdy budou třeba od pátku do neděle na takovém mikrosoustředění. Buď to bude cyklovýlet, nebo turistika s hrami. Všeobecně budeme využívat sportoviště v areálu ZS, ale i po Plzni a v blízkém okolí. I některé třídy budou mít v přípravném období kombinovanou přípravu na ledě. Myslím, že u nich bylo zkrácení sezóny, vzhledem k rozvoji dovedností, nejvíce znát. Takže tak můžeme alespoň částečně dohnat zameškaný trénink. Věřím, že nám to současné uvolňování bezpečnostních opatření umožní v plném rozsahu tak, jak jsme to s Jaroslavem Špačkem naplánovali."

Stále nejasná byla otázka přátelských utkání, ale vzhledem k lepšící se situaci se zdá, že vše již proběhne ve standardním režimu. "Žádný problém v tom nemáme. Všechno je jako obvykle - přípravné zápasy již máme domluvené a naplánované. Je to ve formátu tří dvojutkání systémem doma - venku a k tomu jeden turnaj. Dorost má turnaj v Liberci, juniorka v Pardubicích. Žáci budou mít to samé, tedy také jeden turnaj a formát dvojutkání," nastiňuje.

Jako každý rok došlo i na změny v trenérském složení o jednotlivých týmů, pro plzeňské fanoušky se jistě jedná o známá jména. "Změnilo se celkem dost a změny byly nutné. Někteří trenéři skončili, navíc v určitých pozicích nás tlačila bota. Končícím trenérům bychom i touto cestou chtěli poděkovat za jejich práci a popřát jim hodně zdaru do dalšího angažmá i do osobního života. Pokud mám být konkrétní, třeba v obou akademických celcích jsme akutně potřebovali doplnit trenérské týmy na pozicích trenérů obránců. Devátou třídu zase vnímáme jako velmi důležitou kategorii, nejen kvůli přechodu do dorostu. Když to vezmu postupně, tak v juniorce mě s Michalem Dvořákem doplní Václav Benák, v dorostu k Petru Kořinkovi nastupuje nový trenér - František Bombic. Zde spoustu práce odvedl právě manažer mládeže. Od obou nových trenérů si slibujeme právě zvýšený akcent na práci s obránci, ale i nový přístup a vhled do činnosti obou trenérských týmů. Devátou třídu nově povede Tomáš Pejchar, který během dvou let u dorostu nasbíral dostatek zkušeností. U ostatních tříd máme prověřené žákovské trenéry, se kterými jsme dlouhodobě spokojení. V osmé třídě zůstává František Roubal, sedmičku povede Václav Benák a šestku Bořek Hanzlík. U páté třídy odvádí stabilně výbornou práci Milan Volák a čtvrtou třídu kompletně převezme Daniel Dědič. To je první z řady našich nových mladých trenérů, kterého zapojujeme na pozici hlavního trenéra k třídám. K dalším, kteří budou letos pomáhat hlavně ve 3. - 6. třídě, patří Josef Roubal, Štěpán Hanzlík, Ondřej Leština a nově i Vojtěch Tulačka s Tomášem Hofrajtrem. Postupně jim chceme dávat větší a větší prostor i ve stěžejních rolích u žákovských tříd. Za celý úsek žákovských kategorií bude zodpovídat náš nejzkušenější trenér - Zdeněk Pata. Ten zároveň povede třetí a první třídu, druhou bude mít na povel Jiří Neubauer. Brankáře budou mít na starosti Petr Kůs a Michal Mařík," odkrývá karty Petr Vojan.

Na závěr rozhovoru se navíc vrací i k situaci, kdy kvůli pandemii nového typu Koronoviru nedojde k avizovanému zeštíhlení mládežnických soutěží: "Taková je prostě situace, vlastně se to posunulo o rok. Navíc k tomu letos a příští rok přibude i již avizované zužování v juniorce, takže to bude republikově hra o černého Petra. Respektive o šest míst v dorostu a šest v juniorce. Ale vnímám to tak, že bez zúžení nevede cesta k lepším soutěžím, lepším zápasům a lepším hráčům. Z našeho pohledu mě ale hlavně mrzí to, že náš juniorský B tým nemohl dohrát skvěle rozehranou soutěž a z finálové čtyřky se nemohl pokusit postoupit do extraligy. Uvidíme, jak budou týmy vypadat letos, ale už se na novou sezónu moc těšíme!"

Jak si vedly v neúplné loňské sezóně mládežnické celky indiánů se dozvíte ZDE!