Zlatí starší dorostenci 2017

Velké ohlédnutí za hráči zlatého staršího dorostu 2017! Jak si vedou mistři dnes?

Plzeň - Sezónu začali druhého září v roce 2016 porážkou, avšak třiadvacátého března nad hlavu zvedali mistrovský pohár. Starší dorost indiánů tenkrát zlomil ve finálové sérii brněnskou Kometu. Jak si mistři vedou dnes?

Tehdejší tým si vedl skvěle po celou sezónu. Svou sílu svěřenci Michala Straky a Bořka Hanzlíka ukázali již v přípravě, když v jedenácti utkáních zaznamenali pouze dva nezdary, navíc bez ztráty kytičky opanovali turnaj v Litvínově. Celkově kádr následně odehrál v samotné extralize šestapadesát duelů a z ledu odcházel s prázdnou jen ve třinácti případech. V play off potřebovali modrobílí k napsání zlaté cesty devět vítězství, klopýtli v sériích s Vítkovicemi, Chomutovem, Jihlavou a Brnem třikrát. Nyní si pojďme zlatou partu představit. A protože tehdy slavil mistrovský titul i tým plzeňských juniorů a bronz mladšího dorostu, řada hráčů si medaile na krk pověsila rovnou dvě!  

Gólmani
Mezi třemi tyčemi v základní části odchytali velmi podobný počet minut Kristán Kolář (92,91%) a Radek Červenka (89,59%). V play off již drtivá porce minut přešla na prvně jmenovaného, který úspěšnost zákroků vytáhl na hodnotu téměř pětadevadesát, jeho parťák se činil přibližně s číslem 93,5. Osmdesát minut v základní části odchytal také Lukáš Velička (84,4%), jenž prošel mládežnickými celky Frýdku-Místku, Havířova, Znojma, poté se objevil také v nižších soutěžích v dresu Kopřivnice, Bohumína a Opavy.      

Kristián Kolář ale ziskem mistrovského titulu ještě neměl splněno, o pár dní později totiž skvělými výkony pomohl k titulu i plzeňským juniorům! Talentovaný gólman měl tou dobou již zkušenosti s reprezentacemi, byl nominován v kategorii do šestnácti i sedmnácti let. Rok po zlaté pohádce si dokonce vybojoval účast na mistrovství světa hráčů do osmnácti let, objevil se ještě také v reprezentaci U19. Na soupisce A-týmu se pohybuje od svých osmnácti let. O rok dříve již za muže naskočil ve druhé lize v Klatovech, poté i Táboře. V sezóně 2019/2020 odchytal šestadvacet zápasů za muže v Klatovech, shodně dva duely zapsal v extralize a Lize mistrů, navíc v osmifinále pomohl skvělými výkony v šesti utkáních k postupu juniorů do čtvrtfinále. Více ale již bohužel kvůli pandemii nového typu Coronaviru stihnout nešlo, ta ovlivnila i následující ročník, kdy druhá liga a jeho Tábor musela předčasně skončit. Kroky prakticky o rok staršího Radka Červenky vedly přes Škodu ještě do Domažlic, vidět ho také mohli fanoušci v zápasech plzeňských Akademiků. 

Obránci
V obraně se zjevil na dvě utkání play off s bilancí dva góly a jedna asistence David Kvasnička, který sice věkem dorostenec, již sezónu předtím strávil v juniorech a tuto v A-týmu. V tomto období měl také napilno, zúčastnil se totiž mistrovství světa hráčů do osmnácti i dvaceti let. Oba turnaje nakonec absolvoval dvakrát. I nadále již působil mezi muži, nastupuje v extralize v mateřské Plzni, na jednu sezónu si odskočil do Vítkovic. 

V dresu indiánů si extraligu zahrál také Michal Houdek, jenž stihl v mistrovské sezóně za dorost rovných padesát zápasů, připsal si gól a šest asistencí. Postupně postupoval plzeňskou Akademií, až se v juniorech v sezóně 2019/20 prezentoval průměrem bodu na utkání. Osmnáctkrát naskočil za A-tým, oblékl také dres Sokolova a Klatov, prvně dva jmenované kluby reprezentoval i v následné koronavirové sezóně.

Padesát duelů zvládl v sezóně také František Čada, nejproduktivnější bek indiánů v základní část (1+14). Stihl také několik duelů za později zlaté juniory. V následující sezóně ale mezi juniory odehrál pouze deset utkání, následně kroky vedly do Domažlic a šesté nejvyšší tuzemské soutěže.

Jen o utkání méně odehrál Nicholas Kaňák, bratr stálice plzeňských extraligových řad Lukáše. V sezóně posbíral jedenáct asistencí, neminula ho ani premiérová reprezentační pozvánka do sedmnácti let. V následujícím roce ještě působil v plzeňské Akademii, poté odešel na dva roky do druhé nejvyšší juniorské německé soutěže. V dresu Ingolstadtu v sedmašedesáti kolech zaznamenal šestatřicet bodů (6+30).

Osmačtyřicet zápasů pak odehrál Martin Lokajíček s bilancí dvanácti přihrávek. Dnes jednadvacetiletý obránce rovněž zapsal reprezentační zkušenosti, konkrétně v kategorii do šestnácti let. Postupně prošel plzeňskou líhní až do juniorů, v devatenácti letech nakoukl poprvé mezi muže v dresu Klatov, kde působí do dnes. 

Další pevný pilíř obrany byl Jan Štěpánek. V sedmačtyřiceti duelech se dvakrát trefil do černého a šestkrát připravil gól pro své spoluhráče. I jeho kroky vedly přes plzeňské juniory až do druhé nejvyšší tuzemské soutěže - Klatov.

Adam Šilhán pomohl k zisku titulu ve třiačtyřiceti utkáních, ve kterých zaznamenal tři asistence. Má velmi zajímavou následnou cestu osudu, protože přes plzeňské juniory, Klatovy, Kadaň, Bílinu a Cheb zakotvil v litevském Baltu Ainiai Kaunas.       

Dvaatřicet utkání stihl také Filip Staněk. Zatížil konta soupeřů pěti body (2+3) a přes juniory, za které tou dobou také naskakoval (a kteří na jaře vyhráli také titul) a Klatovy se nakonec dostal do Kralovic. 

Devatenáct zápasů odehrál Matěj Beneš, bodově se neprosadil a svou hokejovou kariéru tímto rokem také ukončil.

Posledním, kdo naskočil v základní části i play off je Ondřej Staněk. Dnes ještě teprve devatenáctiletý obránce působí nadále v Akademii indiánů, přesunul se jen o kategorii výše mezi juniory. Tehdy slavil také bronz se "svým" mladším dorostem.

V základní části sezóny naskočil k osmi duelům se dvěma asistencemi v zádech také dnes teprve devatenáctiletý Jakub Váchal, jenž věkově patřil do mladšího dorostu. S tím také slavil zisk bronzu. Po sezóně se vydal do Chomutova, následné kroky vedly přes Mountfield do Kolína.

Podobný příběh je i u stejně starého Jakuba Nováka. Ten v základní části co by mladší dorostenec (nakonec s týmem bral celkové třetí místo) stihl čtyři kola, zapsal asistenci. Po dalším roce a půl na západě Čech se odhodlal k odchodu do kádru Motoru, kde je nyní v juniorce.

Dvě utkání stihl také ještě Filip Kovářík. Tenkrát rovněž mladší dorostenec, který se "svou" kategorií vybojoval bronz, dnes působí po cestě v plzeňské Akademii v devatenácti letech v Klatovech.

Útočníci
Nejproduktivnějším hráčem základní části byl v dresu indiánů Jan Matiášek. Odehrál všechna kola a zapsal dvaadvacet branek a dvaatřicet asistencí. V play off rovněž nikdo neposbíral více bodů 8+5. Písecký rodák přitom do Plzně přišel teprve v průběhu minulé sezóny a prošel Akademií až do sezóny 2019/2020. Již o rok dříve okusil dospělý hokej v dresu Klatov, dvakrát si zahrál Ligu mistrů za A-tým, letošní i příští ročník bude hájit barvy Tábora. Neminuly jej rovněž pozvánky do reprezentace šestnáct, sedmnáct a osmnáct let.

Jen o sedm bodů méně (30+17) posbíral v základní části nejlepší střelec týmu Petr Eret. Přitom utkání zvládl jen něco málo přes polovinu, protože hrál pravidelně i za juniory, se kterými rovněž vybojoval zlato. Ve vyřazovacích bojích přispěl dalšími jedenácti (4+7). Pravidelný mládežnický reprezentant již v další sezóně naskočil do dospělého hokeje za A-tým i Klatovy, první rok mezi juniory se uvedl třiapadesáti body v osmatřiceti zápasech. Velkou porci zápasů také odehrál za Litoměřice či Frýdek-Místek. 

Velmi podobnou bilanci si držel v základní části i Josef Roubal 29/43 (13+30), v závěru sezóny přidal dalších sedm. Pravidelně pendloval do týmu juniorů, kde s bilancí prakticky půl bodu na utkání rovněž završil sezónu titulem. Rodák ze Stoda následující sezónu mezi juniory dosáhl bilance téměř bodu na zápas, také se dvakrát představil za A-tým v Lize mistrů. Další kroky rovněž vedly do Klatov.

Čtyři desítky bodů zaznamenal i Vojtěch Kovářík (26+14). V play off dalších pět. Hned další ročník nakoukl mezi dospělé v Klatovech, následovaly štace v Orlové, Bohumíně a naposledy v Opavě.

A máme tady Filipa Přikryla. Tehdy věkem patřil do nižší kategorie, přesto v sedmadvaceti utkáních zatížil konta soupeřů krásnými osmadvaceti body (12+16). V play off navíc s Janem Matiáškem a Jakubem Pourem nasbírali nejvíce bodů - třináct (7+6). V dlouhodobé části v mladším dorostu zaznamenal průměr více jak tři body na utkání a vybojoval nakonec bronz. Dnes teprve devatenáctiletý pravidelný mládežnický reprezentant a účastník dvou mistrovství světa má za sebou rok v kanadské QMJHL, kde držel průměr téměř půl bodu na utkání. Zahrál si také v Litoměřicích a Klatovech, v sezóně 2020/21 v extralize zapsal třináct bodů ve třiceti utkáních, zaznamenal i hattrick.

Třetím do party, jak již bylo řečeno, nejproduktivnějším hráčem Plzně v play off, zároveň i nejlepším střelcem, byl Jakub Pour (8+6). V základní části stihl jen deset utkání, v kterých vsítil osm branek a na dalších sedm přihrál. Zbytek dlouhodobé části totiž působil s průměrem bodu na utkání mezi juniory, se kterými rovněž absolvoval i vyřazovací boje a získal titul. Pravidelný mládežnický reprezentant a účastník mistrovství světa do dvaceti let již v následujícím roce nakoukl do extraligy, kde si vybojoval pevnou pozici do dnes. 

Autor rozhodujícího finálové nájezdu Kamil Hajšman v play off zaznamenal pět bodů (3+2) a v základní části 20 (11+9). O rok později to dokonce bylo bodů pětapadesát (27+28). Poté následoval odchod do Švédska, kde mezi juniory měl bilanci více jak bodu na utkání. Po návratu domů strávil ročník poprvé mezi muži, v Klatovech se v devětatřiceti utkáních prezentoval osmnácti brankami a přidal šestadvacet přihrávek. Poslední rok strávil v Přerově a opět Klatovech.  

Sedmým nejproduktivnějším útočníkem indiánů v základní části byl Martin Červenka s bilancí 10+8, další dvě nahrávky zapsal ve vyřazovacích bojích. Následující dva roky odehrál mezi muži v Klatovech a za plzeňskými juniory, poslední dva ročníky odehrál v páté nejvyšší německé soutěži v Reutlingenu, kde v první sezóně v šestnácti utkáních zaznamenal 47 bodů!

Stejný bodový počin v mistrovské sezóně zdobí i Víta Reitspiese (7+11). Téměř totožně si vedl v následujícím roce mezi juniory, naskočil také poprvé v Klatovech, kde působí dodnes.

Prakticky všechna utkání odehrál Josef Hasman, který v základní části sedmkrát udeřil a osmkrát asistoval, v play off pak vsítil jednu branku a čtyřikrát přihrával. I on přes juniory zavítal do Klatov, krátká anabáze byla v Ústí nad Labem. Vloni ve druhé lize v šestatřiceti duelech zapsal dvaapadesát bodů (31+21).

Čtrnáct bodů za vyrovnanou bilanci 7+7 v jednadvaceti kolech zase patří Martinu Langovi, dvě příhry přidal v jednom střetnutí play off. Věkové však patřil ještě do mladšího dorostu, kde ve čtyřiatřiceti utkáních zatížil konta soupeřů sto čtyřmi body (67+37)! Vybojoval tak i bronzovou medaili. Následovala ještě sezóna ve starším dorostu, kde opět vysoko převyšoval získanými body odehraná utkání, až přišlo rozhodnutí odejít do zámoří. V kanadské WHL rovněž sběr bodů neustal, přesto po dvou letech, v době coronavirové, přišel návrat domů, kde naskočil v extralize, Klatovech, Litoměřicích či Vsetínu, ale také i v juniorech. Navíc si vybojoval účast na mistrovství světa do dvaceti let, zkompletoval tak sbírku po osmnáctkách a sedmnáctkách.

Jednadvacet utkání stihl také Ondřej Váňa s bilancí 7+6. Mladý forvard přišel na západ Čech z Písku dvě sezóny zpět a vždy atakoval průměr bodu na utkání. V nadcházejícím ročníku ještě desetkrát nastoupil za juniory, tím ale jeho hokejové stopy končí.

Další střelec z posledního finálového duelu je Jakub Procházka. V sezóně se pyšnil celkově góly čtyřmi, asistencemi šesti. Rok před tím přitom strávil v mládežnické lize ve Švýcarsku. Následovala cesta přes juniory indiánů až do Klatov, bodová bilance přitom začala převyšovat počet odehraných střetnutí.  

Podobný příběh jako Ondřej Váňa má i Matěj Hajžman. V mistrovské sezóně stihl osm bodů (3+5), dvě kola odehrál i za později také zlaté juniory, rok poté přitom dvacet (12+8). Přesto to byla poslední hokejový krok mladého forvarda.

Posledním, kdo naskočil do základní části i play off, je Martin Straka. Ve vyřazovacích bojích přitom to paradoxně stihl více, celková bilance je 3+1 v osmnácti kolech. Od další sezóny přišlo působení již v Univerzitní lize za plzeňské Akademiky.

Pouze do čtrnácti kol základní části naskočil Radek Mužík, který bojoval za později bronzové mladší dorostence, i tak zaznamenal hezkých sedm bodů (2+5). Ve své kategorii ovšem rovných sto v devětatřiceti zápasech. Pravidelný mládežnický reprezentant a účastník mistrovství světa osmnáctek i dvacítek po dalším roce v Plzni odešel do švédského celku Lulea, v jehož juniorských barvách sběr bodů neustál a odměnou bylo již v sedmnácti letech jedenáct utkání za A-tým, letos již sedmadvacet.  

Pouze osm duelů odehrál za celou sezónu Matěj Kolda (1+1). Strakonický rodák přišel na západ Čech z Písku před minulou sezónou a hned se uvedl bilancí více jak bodu na utkání. Ve sběru pokračoval i nadále mezi juniory, i v Klatovech, za A-tým v extralize a Lize mistrů odehrál více jak tři desítky střetnutí.

Dvě kola zapsal také Daniel Šiška (0+1). I on vyšel cestu některých svých spoluhráčů a bojuje nyní za plzeňské Akademiky.