Zlatí junioři 2017

Velké ohlédnutí za hráči zlatých juniorů 2017! Jak si vedou mistři dnes?

Plzeň - Do sezóny vstoupili junioři indiánů v roce 2016 vítězstvím 5:1 v Chomutově, v neděli druhého dubna po výhře 3:2 nad Třincem nad hlavy zvedali mistrovský pohár.

Svěřenci Davida Bruka, Ivana Vlčka a Františka Černého v základní části odehráli čtyřiačtyřicet utkání a pouze v jedenácti nebodovali. Nejdelší šňůra úspěchů trvala čtrnáct kol. Výsledkem byl zisk jednadevadesáti bodů, o jediný více získal Třinec, který v obou případech v dlouhodobé části na modrobílé vyzrál. Třetí Kometa ztrácela dva, ve vzájemných duelech vždy uspěli domácí. K titulu v play off následně vedla cesta čítající deset výher. Ve čtvrtfinále Sparta urvala dvě střetnutí, stejně tak v semifinále Brno, ve finále již Oceláři ani jedno. Nyní si pojďme zlatou partu představit. A protože tehdy slavil mistrovský titul i tým plzeňských starších dorostenců a bronz mladšího dorostu, řada hráčů si medaile na krk pověsila rovnou dvě! 

Gólmani
V základní části i play off odchytal nejvíce minut Filip Krasanovský, který v obou částech sahal po úspěšnosti zákroků jednadevadesát procent. Dnes třiadvacetiletý plzeňský rodák má za sebou již značné cestovatelské zážitky. Kromě dresu Akademiků si v zámoří také vyzkoušel WSHL, další dva roky poté ruskou MHL a VHL, nyní působí na Slovensku v Martinu a Liptovském Mikuláši.

Druhou největší porci zápasů odchytal Kristián Kolář. Ten zvládl vychytat titul staršímu dorostu, poté po přibližně týdnu zvedl nad hlavu i pohár v kategorii juniorů. V play off stál v bráně ve dvou případech a Třinci dovolil ze třiasedmdesáti střel dva góly. V základní části úspěšnost zákroků vytáhl téměř k dvaadevadesáti procentům. Talentovaný gólman měl tou dobou již zkušenosti s reprezentacemi, byl nominován v kategorii do šestnácti i sedmnácti let. Rok po zlaté pohádce si dokonce vybojoval účast na mistrovství světa hráčů do osmnácti let, objevil se ještě také v reprezentaci U19. Na soupisce A-týmu se pohybuje od svých osmnácti let. O rok dříve již za muže naskočil ve druhé lize v Klatovech, poté i Táboře. V sezóně 2019/2020 odchytal šestadvacet zápasů za muže v Klatovech, shodně dva duely zapsal v extralize a Lize mistrů, navíc v osmifinále pomohl skvělými výkony v šesti utkáních k postupu juniorů do čtvrtfinále. Více ale již bohužel kvůli pandemii nového typu Coronaviru stihnout nešlo, ta ovlivnila i následující ročník, kdy druhá liga a jeho Tábor musela předčasně skončit.      

Třetím do party byl Adam Zeman. V základní části i vyřazovacích bojích se blížil k úspěšnosti zákroků devadesáti procent. Po sezóně se vydal do kanadské FHL a GMHL, poté jeho hokejové stopy ale končí.  

Obránci
Nejproduktivnějším obráncem se v základní části i play off stal Lukáš Kaňák. Dohromady v devětačtyřiceti utkáních zatížil konta soupeřů třiapadesáti body (5+48). Stal se nejlepším asistentem soutěže (byl i u rozhodujícího gólu posledního zápasu) a nejproduktivnějším bekem soutěže. Klatovský rodák již tou dobou ve svém rodném městě odehrál třiadvacet utkání s bilancí prakticky bodu na zápas. Prošel téměř všemi mládežnickými reprezentacemi, nechyběl na mistrovství světa U17 a v A-týmu zvládl již prakticky 200 zápasů.   

Druhým nejlepším ve sběru bodů mezi obránci byl David Kvasnička. Na šestadvacet bodů (5+21) mu přitom stačilo jednadvacet utkání. Přestože věkem tehdy starší dorostenec, se kterým slavil rovněž mistrovský titul, odehrál již i třiadvacet kol za A-tým, se kterým dokráčel do čtvrtfinále. V tomto období měl napilno, zúčastnil se totiž mistrovství světa hráčů do osmnácti i dvaceti let. Oba turnaje nakonec absolvoval dvakrát. I nadále již působil mezi muži, nastupuje v extralize v mateřské Plzni, na jednu sezónu si odskočil do Vítkovic.

Třetí nejvyšší počet bodů zapsal Tomáš Krystl (5+10). Již v tomto roce oblékl dres Klatov, přesto tím jeho hokejové krůčky skončily. 

Dalším v pořadí je Jakub Pokorný, který nasázel šest branek a připojil osm asistencí. Následné kroky vedly do týmu plzeňských Akademiků, vloni pak do Domažlic a Líní.

A je tady Jakub Sysel, který v základní části i play off odehrál prakticky stejný počet utkání a získal i stejný počet bodů - čtyři a pět. Otevřel skóre v posledním utkání sezóny, následné kroky vedly do Klatov, kde působí dodnes, zahrál si také za plzeňské Akademiky. 

Celou sezónu s bilancí šesti asistencí odehrál také Adam Novák. Přitom působil v Plzni rodák z Chomutova právě pouze tuto sezónu, další cesta zavedla mladého obránce do Bíliny, Mostu, Chebu, Řisut až zpět domů.

Čtyřmi body (1+3) přispěl v sedmadvaceti duelech Adam Váchal. Další rok mužstvu pomohl k zisku bronzu, poté strávil rok v Klatovech a poslední dva s plzeňskými Akademiky.

Šestatřicet utkání zvládl také Vlastimil Kačena (1+1). Další rok ještě v mužstvu působil, zahrál si také za Klatovy, tím ale hokejové kroky končí. 

Posledním obráncem, který si zahrál v základní části i ve vyřazovacích bojích je Michael Čechura (0+1). I on se objevil v Klatovech a ještě rok strávil mezi indiány, poté naskočil i za plzeňské Akademiky.

Třiadvacet utkání se třemi přihrávkami v zádech zvládl Filip Staněk. Věkem totiž starší dorostenec došel se svou kategorií k celkovému bronzu. Po následujícím ročníku v juniorech ještě stihl sezónu v Klatovech, poté oblékl dres Kralovic.

Čtyři kola odehrál v základní části také František Čada. V sezóně se stal nejproduktivnějším bekem indiánů v základní část (1+14) ve svém starším dorostu. V následující sezóně ale mezi juniory odehrál pouze deset utkání, následně kroky vedly do Domažlic a šesté nejvyšší tuzemské soutěže.  

Útočníci
Nejproduktivnějším hráčem v základní části byl nejen v Plzni, ale celé soutěži, Filip Kokoška (28+34), dalších třináct bodů (1+12) přidal v play off. Ten již tou dobou okusil mužský hokej v Klatovech, již v další sezóně odešel do třetí nejvyšší německé soutěže. Následně působil ve stejné zemi ve čtvrté lize, násobně počet bodů převyšoval odehraná utkání. Letos část ročníku strávil ve druhé lize v Itálii.

Stejně bodů v základní části posbíral i Matěj Chalupa (31+31), potřeboval ale na tento počin o dvě kola více. V play off přidal bodů dvanáct (8+4). Do Plzně přišel o rok dříve pražský rodák z Letňan, další rok si mládežnický reprezentant zahrál za Litoměřice, Ústi nad Labem, Klatovy i plzeňský A-tým. Jenže pak se rozhodl vydat do Mountfieldu a nyní bojuje v zámořské AHL.

Třetím nejproduktivnějším hráčem v základní části (21+30) i play off (9+5) byl Tomáš Vracovský. Rodák z Klatov prošel všemi reprezentačními kategoriemi, již v mistrovském roce poprvé naskočil mezi muži v dresu Klatov i extralize. Objevil se také ve Slavii či Sokolově, kde letos posbíral 23 bodů (13+10) ve 27 kolech.

Nejvíce bodů posbíral ve čtrnácti duelech play off Matyáš Kantner (11+9), v základní části přidal dalších jednačtyřicet (22+19). Neodehrál celou, poprvé již naskakoval za muže v Klatovech. Plzeňský rodák přitom minulou sezónu strávil v zámořské OHL, vybojoval si také místo na mistrovství světa osmnáctek. Následující rok již pravidelně bodoval v dresu Litoměřic v první lize a od té doby je také součástí extraligového A-týmu. Dvaadvacetiletému forvardovi se nejvíce zatím povedl ročník 2019/20, v základní části tuzemské nejvyšší soutěže zatížil konta soupeřů sedmatřiceti body (18+19).

Jen o zápas a o bod méně zaznamenal ve vyřazovacích bojích Petr Kodýtek (3+16). I on neodehrál celou dlouhodobou část (5+27), polovinu totiž již stihl v extralize (3+3) a s průměrem bodu na utkání ve druhé lize v Klatovech. I on se stal pevnou součásti A-týmu, výkony v poslední sezóně vystoupaly k zisku pětatřiceti bodů (20+15), o jediný zásah zůstal za nejlepším kanonýrem mužstva Milanem Gulašem. To nezůstalo bez odezvy i reprezentačním trenérům, přišlo tak zkompletování všech mládežnických kategorií, chybí již jen po účasti na mistrovství světa dvacítek a osmnáctek to mužské.

Pátý nejlepší bodový počin v základní části (17+24) a čtvrtý nejvyšší v play off (4+9) v týmu indiánů předvedl Jakub Vavřička. Dnes již čtyřiadvacetiletý plzeňský rodák působí druhou sezónu v nižší švýcarské soutěži v celku EHC Kreuzlingen-Konstanz, kde počet bodů značně převyšuje počet odehraných utkání. V tomto ohledu vyrovnanou bilanci držel před tím za muže v Klatovech.

Ve vyřazovacích bojích si vedl stejně (8+5) i Marek Rubner, který již v této sezóně naskakoval za muže v Klatovech. V následující debutoval v extralize, zahrál si také v Porubě či Orlové. Poslední dvě sezóny strávil v nižších německých soutěžích, v té další by to měla měla být druhá švédská.

Nejproduktivnějším hráčem Plzně v play off, zároveň i nejlepším střelcem, byl Jakub Pour ve své kategorii ve starším dorostu, v základní části si vedl ještě lépe. Větší část ale strávil s průměrem bodu na utkání mezi juniory, se kterými rovněž absolvoval i vyřazovací boje a získal titul. Pravidelný mládežnický reprezentant a účastník mistrovství světa do dvaceti let již v následujícím roce nakoukl do extraligy, kde si vybojoval pevnou pozici do dnes.   

Průměrem půl bodu na duel přispěl k titulu také Štěpán Hanzlík (12+9). Od následující sezóny nastupuje až do dnes za muže v Klatovech, střihl si také tři duely (3+3) za plzeňské Akademiky.

Prakticky na chlup stejně si vedl i Jiří Stráský. V dlouhodobé části soutěže nastřílel osm branek a přidal devět přihrávek, další čtyři zaznamenal ve vyřazovacích bojích. Tím ale jeho hokejové kroky končí.    

Svůj první rok mezi juniory oslavil ziskem osmnácti bodů (12+6) David Roubal. Již v další sezóně naskočil poprvé za muže v Klatovech s bilancí půl bodu na utkání, kterou v aktuálním ročníku vylepšil na bod na zápas. Střihl si také několik duelů v dresu plzeňských Akademiků. 

Věkem dorostenec Per Eret ve své kategorii nasbíral sedmapadesát bodů (34+23) a pomohl k zisk mistrovskému titulu. Stejně tak juniorům (5+7). Pravidelný mládežnický reprezentant hned v další sezóně naskočil v extralize, zahrál si také za Klatovy, Litoměřice a Frýdek-Místek.

Posledním hráčem, který naskočil v základní části i play off je Josef Roubal. A jedná se o podobnou situaci. Tou dobou ještě věkem starší dorostenec pomohl k titulu devětačtyřiceti body (15+34), ke druhému juniorům jedenácti (7+4). Objevil se v reprezentaci do šestnácti a devatenácti let a pravidelný sběr bodů pokračuje i po přesunu do dospělého hokeje v Klatovech, má za sebou ale i premiéru v A-týmu indiánů.  

Dvě utkání (1+3) stihl také Filip Suchý. Vloni mezi juniory nastřádal třiašedesát bodů, v extralize debutoval přitom již další dva roky zpět jako ještě starší dorostenec. V mistrovské sezóně naskočil ještě za Klatovy, v extralize, ale nakonec odešel do zámoří do USHL. Zde strávil i další sezónu, ve které v 54 utkáních nashromáždil 69 bodů (31+38). Přesto přišel návrat do Evropy, konkrétně Švédska a poté do Chomutova, v jehož dresu atakoval bilanci bod na utkání. Poslední ročník byl ve znamení návratu domů, v extralize zatížil účastník mistrovství světa do osmnácti i dvaceti let konta soupeřů třiatřiceti body (18+15).  

Stejný počet zápasů odehrál za juniory také Matěj Hajžman (1+1). Jinak bojoval za později zlaté starší dorostence, kde strávil i další sezónu, kam stále věkově patřil. Ač atakoval bilanci půl bodu na střetnutí, další hokejové kroky již ale následně nezapsal.

Krátkou epizodu si v základní části střihl také plzeňský rodák Miroslav Korelus, ve třech duelech zaznamenal asistenci. Více času ale strávil v mládežnickém celku Klatov, kde se probojoval i mezi muže.     

Přehled zlaté party končí u Tomáše Kučery. Ten v sedmi utkáních jednou asistoval, již sezónu před tím naskakoval za muže v Klatovech. Poslední dva ročníky hájí barvy Plzeňských Akademiků.