1. ČF: PLZ - LIB 4:0 - Povedený vstup do vyřazovacích bojů!

Plzeň - Natěšení plzeňští fanoušci se konečně dočkali, už i plzeňským indiánům začalo čtvrtfinále ČP O2 extraligy. V sérii hrané na čtyři zápasy modrobílí poprvé vyzvali Bílé Tygry z Liberce. Zářivou hvězdou utkání se stal Tomáš Vlasák, který během 560 sekund na pomezí první a druhé třetiny zaznamenal čistý hattrick a měl tak největší podíl na úvodním vítězství Plzně. A protože Tomáš Pöpperle nepustil za svá záda ani jeden puk, mohla zaplněná ČEZ Aréna oslavovat důležité vítězství.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

4:0
1:1, 2:0, 1:0

Branky a nahrávky: 18. Vlasák (Vampola, Hvila), 26. Vlasák (Hanzlík, Kovář), 27. Vlasák, 48. Straka (Vlasák, Benda). Rozhodčí: Hodek, Souček – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 10:13. Využití: 3:0. Diváci: 7 898.

HC Škoda Plzeň

Pöpperle - Benák, Jiří Hanzlík, Benda, Modrý, Dresler, O´Brien, Malena - Bomersback, Jan Kovář, Vlasák - Hvila, Vampola, Adamský - Scofield, I. Padělek, Tvrdík - Stránský, Vostřák, Dvořák - M. Straka

Bílí Tygři Liberec

Leinonen - Čakajík, Výtisk, Hunkes, Derner, Holub, Jareš, Rýgl - Klimenta, Nedvěd, Nedorost - Podkonický, Kašpařík, Bartovič - Ondřej, Blatný, Dušek - Špaček, Matějovský, Víšek - Kica

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Pöpperle 60 29 0 29 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 2
Václav Benák 0 0 0 0 0
Jan Benda 0 1 1 0 0
Mark Bomersback 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Jiří Hanzlík 0 1 1 0 2
Lukáš Hvila 0 1 1 0 4
Jan Kovář 0 1 1 1 0
Rostislav Malena 0 0 0 1 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 1 2
Doug O´Brien 0 0 0 0 4
Ivan Padělek 0 0 0 0 0
Tyler Scofield 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 0 1 0 0
Jan Stránský 0 0 0 1 2
Michal Tvrdík 0 0 0 0 2
Petr Vampola 0 1 1 0 0
Tomáš Vlasák 3 1 4 1 0
Pavel Vostřák 0 0 0 0 0

komentář

Čtvrtfinále začalo ve velkém stylu a v ohni dění. Již po dvou minutách byli vyloučení tři hráči a početní výhody se dostalo domácím, kteří paradoxně putovali za katr jako první. Indiáni, vedeni navrátilcem Strakou, ovšem skóre neotevřeli. Vlasáka, pálícího z první po křižné příhře z pravého kruhu, stejně jako tečovanou střelu Modrého od modré, vychytal pozorný Leinonen. Svou rychlost následně předvedl publiku Adamský, který přebruslil vracející se obránce, tvrdou střelou tváří v tvář hostujícímu brankáři ovšem neuspěl. I hosté si zahráli přesilovou hru a hned mohli uspět. Nedvěd našel před brankou volného Hunkese, jenž pouze nastavil hůl, ale přestřelil. Asistent se po chvilce mohl proměnit ve střelce, po příhrávce z kruhu na kruh jen těsně minul. V závěru úvodního dějství byli na trestné čtyři hráči, z toho hattrick si připsali hosté. Západočeši toho tentokráte dokázali využít. Vampolu dokázal z mezikruží vychytat Leinonen, ale na dorážku Tomáše Vlasáka byl krátký – 1:0! Finský gólman se vyznamenal ještě dvakrát. Na brankovišti skvělým přemístěním předčil Padělka, aby pak podřel svůj tým i proti nájezdu Adamského.

Druhá část začala, kde předcházející skončila. Drtivý tlak domácího celku ovšem jako zeď zastavoval Leinonen. S ledový klidem vychytal pohotově střílející Bomersbacka a Adamského z mezikruží. Ovšem i on si vybral kopec smůly. Přihrávka Tomáše Vlasáka přes brankoviště skončila, i za pomoci teči, nečekaně v síti – 2:0! Za nedlouho poté již létaly čepice na led. Tomáš Vlasák uzmul puk, prokličkoval se na pravý kruh a zavěsil ke vzdálenější tyči – 3:0! Tygři zvedli hlavu po akci Víška, jenž se prodral do zakončení a vymetl prach ve vyrážečce Tomáše Pöpperleho. Následně se dočkali dvojnásobné početní výhody, ovšem gólman Indiánů předvedl skvělé zákroky, nejlepší proti dorážce Podkonického. Stejného hráče vychytal po zhledu rychlých přihrávek v oslabení ve stylu Haška opět Pöpperle, který se vyznamenal i při vyjetí Víška zpoza branky.

Hned z kraje závěrečné dvacetiminutovky se mohli hosté vrátit do zápasu díky přesilové hře. Jenže Plzeň dobře bránila a hosty do vážnějších situací nepouštěla. Naopak Plzeň si vedla o poznání lépe, když Vlasák našel křižnou přihrávkou Martina Straku, jenž svůj návrat okořenil gólovou střelou z první - 4:0! Po chvilce mohl plzeňskými fanoušky vytouženého “bůra“ trefit Scofield po krásné akci Padělka a Tvrdíka, ovšem zákrok Leinonena si nezasloužil zlatou helmu, ale rovno celou výstroj. Jenže i on byl překonán, když Tvrdík vyslal do sóla Padělka, jenž málem přerazil pravou tyčku. Pak ale zapomněl indiáni na zadní vrátka a mohl je ztrestat Nedvěd, jehož ovšem v souboji muž proti muži vyčapala lapačka Pöppeleho. Ten si hned v prvním zápase play-off za Plzeň připsal čisté konto a zítřejší odveta bude o to zajímavější!

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "Liberec dostál svých slov před zápasem, že přijede sebevědomě, hrál agresivně, nehrál žádného ´zanďoura´ a vlítli na nás. My jsme měli z toho úvodu trošku obavy, protože po té dlouhé přestávce jsme byli netrpěliví, jak se nakopneme do zápasu. Samozřejmě nám znovu pomohly přesilové hry, ze čtyř branek jsme dali tři v početní výhodě. Vypracovali jsme si i další šance, v závěru tam byly pěkné akce, takže i divák si přišel na své. Jsme samozřejmě spokojeni, že jsme udělali ten první krok."

Jiří Kalous (Liberec): "Utkání nám nevyšlo úplně podle představ. Jednoznačně rozhodla naše častá vyloučení. Domácí tým získal dostatečný náskok v přesilových hrách a my jsme nebyli schopní to otočit a utkání zvrátit v náš prospěch. Jinak si myslím, že to utkání bylo vedené velmi korektně a byl to hokej, který se asi líbil divákům. Bohužel pro nás jsme ho nezvládli výsledkově."