PLZ - PCE 5:4 - Střelecké probuzení porazilo Východočechy!

P l z e ň - V televizní předehrávce přivítali hokejisté plzeňského Lasselsbergeru celek Pardubic, na který v poslední době umějí zahrát. Tradice pokračovala i tentokrát. Modrobílí byli celý zápas o krok napřed, hosté pouze dotahovali. V závěrečné části Plzeňští svému sokovi odskočili na rozdíl tří branek a zdálo se, že duel dovedou ke klidnému vítězství. Hosté ale díky utěšeným akcím zápas zdramatizovali a v závěrečné power-play sahali minimálně po bodu. Plzeňáci však tlaku odolali a připsali si veledůležité body v souboji o elitní osmičku.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice

5:4
1:1, 2:1, 2:2

Branky:6. Martin Straka (Špaček, Duba), 22. Paroulek (Kudrna, Matějovský), 27. Cartelli, 44. Michal Straka (Trnka, Martin Straka), 45. Martin Straka (Moravec, Cibák) - 14. Hejduk (Hemský, Novotný), 26. Blažek (Snopek), 46. Divíšek (Vyhlídal), 50. Rolínek (Sýkora). Rozhodčí:Husička - Bláha, Charvát. Vyloučení: 7:8, navíc Cibák (Plzeň) 10 minut. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4796. střely na branku: 35:25. Průběh utkání:1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:4.

HC Škoda Plzeň

Duba - Výtisk, Špaček, Cartelli, Trnka, Jindřich, Výborný - Moravec, Mar. Straka, Cibák - Mrázek, Mich. Straka, Pospíšil - Paroulek, Kudrna, Matějovský - Adamský, Kracík, Důras

HC Dynamo Pardubice

Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, Vyhlídal, Linhart, Mudroch, Pácal - Tvrdík, Dopita, Blažek - Hejduk, Mikeska, Pištěk - Sýkora, Divíšek, Rolínek - Hemský, Koukal, Průcha

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 60 32 4 28 87,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -2 2
Mario Cartelli 1 0 1 1 0
Martin Cibák 0 1 1 0 12
Michal Důras 0 0 0 1 0
Robert Jindřich 0 0 0 0 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 1 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 1 0
Radek Matějovský 0 1 1 1 0
David Moravec 0 1 1 1 0
František Mrázek 0 0 0 1 6
Martin Paroulek 1 0 1 1 0
David Pospíšil 0 0 0 -2 0
Michal Straka 1 0 1 -2 0
Martin Straka 2 0 2 1 0
Jaroslav Špaček 0 1 1 0 0
Pavel Trnka 0 1 1 1 0
Martin Výborný 0 0 0 0 2
Jan Výtisk 0 0 0 0 0

komentář

Povzbuzeni dvěma výhrami na hřištích soupeřů nastoupili plzeňští hokejisté k televiznímu duelu s Pardubicemi s jediným cílem – prolomit domácí střelecké trápení.

První velká šance byla k vidění po dvou minutách hry. Průcha ujel do brejku, Martin Straka se s ním však stačil vrátit a zabránil mu v dotažení blafáku do úspěšného konce. Ve 4. minutě putoval na trestnou lavici Mrázek a hosté si zahráli první přesilovku. Mikeska krotil puk u odkryté tyče, z gólu se ale paradoxně radovali Plzeňští. Jaroslav Špaček viděl najetého Martina Straku a poslal mu ideální pas. Nejlepší plzeňský střelec v úniku zamířil rychlou střelou zápěstím nad Lašákův beton a gólem v oslabení načal účet zápasu - 1:0. Kudrna, který poprvé nastoupil proti svým domovským Pardubicím, se zkoušel prosadit hned po vhazování, Lašák byl ale pozorný. Druhé vyloučení Františka Mrázka, dalšího expardubického hráče, zajistilo i druhý gól zápasu, tentokrát však na druhé straně. Čtyřminutovou přesilovku využil Hejduk, jenž po Hemského přihrávce protlačil puk mezi Dubovy betony - 1:1. Vrátit vedení na stranu domácích mohl hned vzápětí Kudrna, jeho přihrávka brankovištěm ale Matějovského nenašla. Do kabin se tak po první třetině šlo za smírného stavu 1:1.

Lasselsbergeru se do druhé třetiny povedl skvělý vstup. Nebyly odehrány ani dvě minuty, když zmatku v pardubické obraně využil Kudrna, který přisunul puk Paroulkovi. Volný Parouleknezaváhal a bekhendem vrátil Plzni vedení - 2:1. Mrázkův pokus ve 24. minutě Lašák pokryl, puk ale putoval do druhé vlny ke Špačkovi, který pardubického brankáře pozdravil bombou do plastronu. Pardubicím vyšla nenápadná akce o dvě minuty později. Blažek střílel od modré a puk s přispěním teče jednoho z plzeňských obránců zapadl až za záda překvapeného Tomáše Duby - 2:2. Hosté se ale z vyrovnání neradovali dlouho, přesněji osmadvacet sekund. Modrobílým se povedla obdobná akce jako Blažkovi. Cartelli nastřelil puk na Lašáka a Plzeň opět vedla - 3:2. Následoval závar před pardubickou brankou. Paroulek ve vyložených šancích dvakrát jen těsně minul, několikrát ostře pálil Špaček . Ve 36. minutě k vyloučenému Divíškovi přisedl na trestnou lavici Čáslava a domácí hráli přes půl minuty trvající přesilovku pět na tři. Modrobílým ale chyběl klid a Lašáka výrazněji neohrozili.

Nevídaný úvod měla závěrečná část hry. Ve 44. minutě putoval za katr Novotný. Když z jeho trestu uplynulo pouhých pět sekund, usměrnil Trnkovu střelu za Lašáka Michal Straka - 4:2. Časomíra ukrojila pouze dalších patnáct vteřin. Domácí ujeli do přečíslení tři na jednoho. Cibák si narazil kotouč s Moravcem, který naservíroval volnému Martinu Strakovi u levé tyčky - 5:2. Gólové hody pokračovaly. Dalších deset vteřin hry – další branka. Aletentokrát pro změnu do svatyně Tomáše Duby. Po Vyhlídalově nijak zvlášť nebezpečně vyhlížející střele skulinku mezi Dubovým betonem a tyčkou trefil z dorážky Divíšek - 5:3. Všechny tři branky padly v rozmezí tří minut. Gólovým orgiím na plzeňském zimním stadionu ale bylo přáno i nadále. V 50. minutě se Petr Sýkora protáhl mezi dvěma modrobílými obránci a nastřelil Dubův chránič. Pro vyražený puk si ale dojel Rolínek a zdramatizoval vývoj zápasu – 5:4. Hosté vycítili šanci na obrat a bušili na vrata plzeňské obrany. Lasselsberger se snažil tlak eliminovat kouskováním hry a častým vyhazováním. V nejméně vhodnou chvíli, tři minuty před koncem, poslal rozhodčí Husička na trestnou lavici Cibáka. Trenér Martinec navíc odvolal v poslední minutě Lašáka na střídačku, Keramici si už ale vítězství nenechali vzít a radovali se z výhry poměrem 5:4.

Ohlasy trenérů

Miroslav Přerost (Plzeň): "Mrzí nás dvě individuální chyby, které dokázal soupeř potrestat a snížil na 5:4. K častému vylučování našich hráčů ve třetí třetině se dnes nesmím vyjadřovat. Byl to ale krásný zápas pro diváky. Padlo hodně gólů a navíc to bylo drama až do konce. Kdybychom závěr utkání nezvládli, asi bych nebyl tak spokojený."

Jiří Šejba (Pardubice): "Zaspali jsme úvody třetin. Ve třetí části nám Plzeň odskočila až na rozdíl tří gólů. Pak jsme sice snížili až na 5:4, v závěru jsme ovšem předvedli svou střeleckou nemohoucnost. Nebyli jsme důrazní v zakončení a domácí si už vedení pohlídali."