SLA - PLZ 3:7 Kočovný nájezd Plzně vybrakoval Sazka arénu

P r a h a - Zdrcující útočný nájezd na play-off podnikl plzeňský Lasselsberger na ledě pražské Slavie. Klenot mezi hokejovými halami v České republice se doslova třesl v základech! Po deseti minutách hry prohrávala Plzeň zásluhou domácího Tomicy, jenomže poté nastala branková smršť, jakou by nečekal fanoušek ani v bujarém snu. Po svém shoření se bájný plzeňský Fénix znovuzrodil z vlastního popela a sérií šesti branek v řadě nezanechal pochyb, kdože přijel do hlavního města bojovat o play-off. Dvěma brankami, včetně té vítězné, se prezentoval Martin Straka. Plzeň rozdrtila pražskou Slavii 7:3 a s náskokem tří bodů se usazuje na postupové osmé příčce tabulky.

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

3:7
1:3; 0:3; 2:1

Branky: 10. Tomica (Žabka, Vlasák), 49. Antoš (Stümpel, Žižka), 52. Vašíček (Pojkar, Kolařík) - 14. Andrašovský (Cartelli), 15. Duda (Důras, Výborný), 19. Martin Straka (Andrašovský), 21. Martin Straka (Andrašovský, Adamský), 23. Adamský (L. Procházka, Klaus), 27. Jaroslav Kudrna (Výtisk), 60. L. Procházka (Pospíšil, Jindřich). Rozhodčí: Bolina - Guth, Rittich. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. Diváci: 7127. Průběh utkání: 1:0, 1:6, 3:6, 3:7.

HC Slavia Praha

Hronek (27. Musil) - J. Novák, Špaček, Žižka, Kadlec, Žabka, Kolařík, D. Pojkar, Graňák - D. Hruška, Beránek, Sup - Pálffy, Vašíček, Antoš - Vlasák, Stümpel, Tomica - L. Havel, M. Kopecký, R. Dlouhý.

HC Škoda Plzeň

Pejchar - Cartelli, M. Výborný, L. Procházka, Jelínek (21. Klaus), Výtisk, Jindřich - Adamský, Martin Straka, Andrašovský - Paroulek, D. Pospíšil, D. Moravec - Cibák, Jaroslav Kudrna, Matějovský - Duda, Michal Straka, Důras.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Rudolf Pejchar 60 46 3 43 93,48 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 1 2 4 0
Dušan Andrašovský 1 2 3 4 2
Mario Cartelli 0 1 1 4 2
Martin Cibák 0 0 0 1 2
Radek Duda 1 0 1 0 0
Michal Důras 0 1 1 0 0
Jiří Jelínek 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 1 1 2 2
Martin Klaus 0 1 1 1 2
Jaroslav Kudrna 1 0 1 1 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 2
David Moravec 0 0 0 0 0
Martin Paroulek 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 1 1 1 0
Libor Procházka 1 1 2 0 0
Michal Straka 0 0 0 0 0
Martin Straka 2 0 2 4 0
Martin Výborný 0 1 1 2 2
Jan Výtisk 0 1 1 1 0

komentář

Slavia začala velmi aktivně a nic nenasvědčovalo pozdějšímu kolapsu, který měl přijít. Postupně donutili zasahovat Pejchara Beránek, Pálffy a Tomica. Vzápětí po šanci posledně jmenovaného byl navíc vyloučen Matějovský. Domácí však paradoxně byli při přesilovce méně nebezpeční než při hře pět na pět. Jedinou slibnější příležitost měl na holi Hruška. Gólu se svěřenci Vladimíra Růžičky dočkali v 10. minutě. Žabkovu střelu Pejchar vyrazil pouze do míst, kde byl připravený Marek Tomica, a ten si se zakončením věděl rady. Hosté se rozjížděli pomaleji a nikdo netušil, k jakému výkonu se západočeský "parní stroj" rozpohybuje. První varovný signál vyslal v 11. minutě David Pospíšil, tentokrát Hronek ještě stačil zasáhnout. Ve 14. minutě již ale musel lovit puk zpoza svých zad. Obrana domácích tak dlouho zmatkovala v rozehrávce, až se dostal ke střele Cartelli, po níž následovala chytrá teč Dušana Andrašovského. Neuběhla ani minuta a půl a Plzeň šla do vedení. Zpoza branky našel Důras u tyčky číhající Dudu, pro něhož nebyl problém usměrnit puk do poloodkryté klece. V 16. připravil více než stoprocentní šanci na vyrovnání pro Stümpela Tomica, ovšem slovenský útočník ležícího Pejchara nedokázal přehodit. Skóre se poté naopak opět měnilo na druhé straně. Obrana Slavie neuhlídala Martina Straku, který po chytré přihrávce Andrašovského zvýšil na 3:1.

Jestliže závěr první třetiny byl z pohledu Slavie zlým snem, nástup do druhé části by se dal charakterizovat noční můrou. Časomíra neukrojila ani minutu a Plzeň vedla již třígólovým rozdílem. Po závaru před svojí brankou nedokázal Lukáš Hronek dostat puk pod svoji kontrolu a důrazný Martin Straka toho využil. Další úder zasadil červenobílým o dvě minuty později Adamský, jenž zakončil svůj rychlý průnik přesnou střelou pod víko. Ani to nebylo ze strany Plzně vše. Ve 27. minutě, kdy se hrálo čtyři na čtyři, znechutil po další minele obrany domácích definitvně Hronkovi návrat do sestavy Slavie Kudrna a vyhnal ho na střídačku. Do branky domácích se postavil Lukáš Musil a ten již za svá záda v prostředním dějství žádný puk nepustil.

I když zápas byl již rozhodnutý, Slavia v závěrečné dvacetiminutovce zapnula na větší obrátky a probudila své fanoušky, kteří byli oproti plzeňským příznivcům v menšině. Ve 49. minutě při vyloučení Cartelliho nejprve snížil po souhře Žižky a Stümpela Antoš a v čase 51:44, rovněž při přesilovce, tečoval za záda Pejchara Pojkarovu střelu Vašíček. Hosté si raději vzali po těchto dvou rychlých gólech oddechový čas. I tak Slavia pokračovala v tlaku a Pejchar se musel činit. V krátkém sledu vychytal Kopeckého, Hrušku a Pálffyho. Kdyby se některá z těchto příležitostí ujala, mohlo se utkání proměnit ještě v drama. Pak však Slavii zbrzdilo vyloučení Graňáka. Dvě minuty před koncem rozšířil kolonku trestů ještě Žabka a při této přesilovce dal po vyšachování příliš povyjetého Musila definitivní podobu skóre David Pospíšil.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Slavia): "Nevím, čím to je, ale vždycky nám uškodí, když dáme první gól. Dnes jsme jednoznačně propadli, soupeř lépe bruslil, byl kombinačně lepší. Udělali jsme v obraně hrubky, které si tým jako my dovolit nesmí. S tímhle přístupem na nejvyšší mety myslet nemůžeme. Chtěli jsme Hronkovi dát prostor, aby toho odchytal co nejvíce. Franěk se vrátí nejdřív za dva týdny."

Jiří Neubauer (Plzeň): "Kolem 10. minuty se nám povedlo eliminovat tlak, a když jsme na začátku druhé třetiny šli do většího vedení, říkali jsme si, že jej musíme udržet. My jsme body potřebovali víc než domácí, jsme štastní. Chtěli jsme z následujících dvou zápasů venku získat tři body a máme to splněno."