PLZ - ZLN 1:2 - Dobrý výkon, povedený zápas, ale žádné body!

P l z e ň - Po třech výhrách na kluzištích soupeřů si hokejisté plzeňského Lasselsbergeru brousili zuby i na mistrovský Zlín. Před slušně zaplněným hledištěm se hrál líbivý hokej, modrobílí dřeli až na samé dno sil, leč na body nakonec nedosáhli. V rozhodujících chvílích jim chyběl větší důraz a především kapka potřebného štěstí. Medvědi uloupili všechny body a odvezli je na Moravu.

HC Škoda Plzeň - PSG Berani Zlín

1:2
0:0, 1:1, 0:1

Branky: 37. Trnka (Mar. Straka) - 31. Čajánek (Blaťák), 54. Mokrejš (Erat, Zubíček). Rozhodčí: Smeták - Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 4:6, navíc Matějovský (Plzeň) a Zubíček (Zlín) na 10 min. Bez využití. Diváci: 7 292. střely na branku: 31:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

HC Škoda Plzeň

Pejchar - Marshall, Trnka, Procházka, Jindřich, Cartelli, Výtisk - Adamský, Mar. Straka, Andrašovský - Kracík, Pospíšil, Moravec - Cibák, Kudrna, Matějovský - Duda, Mich. Straka, Důras

PSG Berani Zlín

Murín - M. Hamrlík, Blaťák, Tesařík, Kudělka, Nosek, Zubíček, Vosátko, Galvas - Balaštík, Leška, Barinka - Okál, Čajánek, M. Erat - Mokrejš, Kristek, Záhorovský - Ambruz, M. Čech I, Kováčik

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Rudolf Pejchar 60 36 2 34 94,44 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 1 0
Dušan Andrašovský 0 0 0 0 0
Mario Cartelli 0 0 0 -1 0
Martin Cibák 0 0 0 -1 0
Radek Duda 0 0 0 -1 2
Michal Důras 0 0 0 -1 0
Robert Jindřich 0 0 0 -1 0
Martin Klaus 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 -1 0
Jason Marshall 0 0 0 1 2
Radek Matějovský 0 0 0 0 12
David Moravec 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 0 0 0 0
Libor Procházka 0 0 0 -1 2
Michal Straka 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 1 1 1 0
Pavel Trnka 1 0 1 1 0
Jan Výtisk 0 0 0 -1 0

komentář

Po počátečním oťukávání se do první větší šance dostal ve 3. minutě Michal Straka, kterému dobrou příležitost vytvořili Duda s Důrasem, ale trefil jenom obětavě padajícího obránce. O chvíli později při rozehrávce chyboval Andrašovský, z čehož mohl těžit Čajánek. V souboji tváří v tvář domácího gólmana nepřekonal. V 5. minutě se plzeňskému hledišti poprvé nepříliš úspěšně představil Jason Marshall, který nejdříve ztratil puk a poté byl vyloučen. Přesilovou hru rozehrála Leškova formace a dokázala si vytvořit obrovský tlak, z kterého vzešly dvě šance Balaštíka. Nejprve přibližně ze dvou metrů trefil jen Pejcharovu lapačku a poté tečoval Leškovo nahození těsně vedle. Hned po návratu na led atakoval Marshall velmi tvrdě Lešku a sklidil potlesk domácích fanoušků. Řízný kanadský obránce se znovu ukázal v 10. minutě, kdy jeho střelu chytře tečoval Matějovský, ale Murín byl připraven. První plzeňskou tutovku spálil při vyloučení Erata Trnka, který si najel do dobré pozice, ale jeho rána švihem se odrazila jen od plexiskla. Útočný hokej, kterým se oba týmy v dnešním utkání představily, přinesl i řadu brejkových situací. Do jedné z nich se po chybě obránce Jindřicha dostal Jenáček, ale naštěstí pro domácí vystřelil vedle. Na druhé straně řešili vtipně přečíslení Adamský, Martin Straka a Andrašovský. Posledně jmenovaný však trefil pouze hruď připraveného Murína. V čase 14:23 byl vyloučen hostující útočník Čech, který přidržel hokejku dorážejícímu Kracíkovi. V přesilovce se v nadějné pozici ocitl Cartelli, jenže optimální střeleckou pozici prováhal a místo střely na ležícího Murína nakonec vyslal nepřesnou přihrávku. Domácí měli další příležitost zahrát si přesilovou hru na konci prvního dějství, když na trestné lavici pikal Čajánek. Jedinou šancí však byla střela Jindřicha, kterou zlínský gólman vyrazil pouze před sebe, ale před brankou tvrdě bojující Moravec skákavý kotouč netrefil. Posledním střeleckým pokusem domácích bylo Dudovo nahození přes celé hřiště, které zároveň se sirénou lapil Murín.

Do druhé třetiny vstoupily oba týmy od začátku velmi aktivně. Po 35 vteřinách vyzkoušel Pejcharovu pozornost od vlastní modré čáry Blaťák. Domácímu brankáři puk přepadl přes lapačku a prošel těsně vedle levé tyče. Snad ještě větší štěstí měla Plzeň ve 22. minutě, když Barinkovi ve vyložené šanci sjel puk z čepele a nemohl tedy úspěšně zakončit. Plzeňskou odpovědí byla střela Cartelliho, kterou tečoval Matějovský. Murína však nezaskočil. Ve 24. minutě byl za sekání vyloučen Procházka. Jedinou nebezpečnou situaci vytvořil paradoxně domácí obránce Výtisk, který si po vyhraném vhazování málem dal vlastní gól. Po návratu na led se Procházka hned zapojil do hry, dostal se spolu s Martinem Strakou do přečíslení, ale nevystihl optimální čas pro přihrávku a hostující obrana ho o kotouč připravila. Na začátku 28. minuty ukončil svoje účinkování v dnešním zápase domácí Matějovský, který fauloval Barinku a dostal nejenom menší trest ale i desetiminutový osobní trest. Po návratu z trestné lavice se už do hry nezapojil. Nepoměr hráčů na ledě přinesl nečekaně více šancí Plzeňským. Přečíslení dva na jednoho zakončoval tvrdou střelou Cibák. Murínovu branku však minul. A tak udeřilo na druhé straně. V čase 30:46 se tečí Blaťákovi střely prosadil důrazný Čajánek a poslal hosty do vedení 0:1. Plzeň se nevzdala a hned přišla s odpovědí. Adamský se dostal před zlínskou brankou k odraženému kotouči, ale neměl čas a prostor k přesnému zakončení. Čajánek, střelec prvního gólu v zápase, měl v 35. minutě velkou šanci zvýšit jednobrankové vedení a uklidnit tak svůj tým. Naštěstí pro domácí netrefil zcela odkrytou Pejcharovu branku. A tak muselo znovu platit přísloví: Nedáš, dostaneš! Martin Straka předvedl svoje bruslařské umění, prodral se od mantinelu před branku, byl faulován, ale ještě dokázal přihrát Trnkovi, který bekhendem poprvé a naposledy překonal skvěle chytajícího Murína. V čase 36:14 tedy na výsledkové tabuli svítil stav 1:1. V závěru prostřední části hry se do šance po Dudově přihrávce ještě dostal Kudrna. Z těsné blízkosti však nedokázal Murína překonat.

Ve třetí třetině byla na obou týmech vidět touha po vítězství. Velmi dobře naplněný plzeňský stadion mohl sledovat útočný, ale také trochu nervózní hokej. Po sérii úvodních nepřesností se od modré čáry pokoušel Pejchara překonat hostující Kudělka. Jeho střelu však zkušený domácí gólman viděl a tentokrát se nenechal zaskočit. Na druhé straně motali obráncům hlavy Cibák s Kudrnou, do šance se ale neprobili. Poslat hosty znovu do vedení mohl ve 48. minutě Erat. Nejdříve nezasunul za ležícího Pejchara a poté mu radost zkazil domácí brankář skvělým zákrokem lapačkou. Ve vyhecovaném zápase si v dvě trestné minuty vysloužil i strážce zlínské svatyně Murín, který zadržel Dudu při pokusu dostat se k odraženému kotouči. Domácí si v přesilové hře vytvořili obrovský tlak. Jenže neujala se ani střela Jindřicha ani dorážka Moravce. Když se síly na ledě vyrovnaly, dostal se znovu do střelecké příležitosti velmi aktivní Roman Erat. V dobré pozici trefil jen masku domácího brankáře. V 53. minutě nevyužili šanci Martin Straka s Dudou a tak znovu přišel zákonitý trest. Hosté se dostali v zápase již poněkolikáté do přečíslení. Erat vystřeli, puk se převalil přes povyjetého Pejchara a do prázdné branky jej pohodlně dorazil Mokrejš. V čase 53:36 tedy Plzeň prohrávala 1:2 a musela vrhnout všechny síly do útoku. Místo šancí se ale dostavila nervozita. Za nadějnou příležitost se snad dala považovat situace, kdy v začínající 18. minutě střílel nejpilnější domácí střelec Cartelli, ale trefil jen ležícího obránce hostů. Poslední naděje pro Plzeňské svitla, když byl dvě minuty před koncem vyloučen za nesportovní chování Zubíček. Ale ani v přesilovce si domácí nevytvořili potřebnou šanci. A když byl 39 sekund před koncem vyloučen za sekání Duda, bylo jasné, že plzeňská vítězná série končí. V parádní extraligové podívané byli nakonec šťastnější hosté.

Ohlasy trenérů

Jiří Neubauer (Plzeň): "Bylo to utkání napínavé až do poslední minuty. My jsme ho nezačali dobře, ale od 30. minuty jsme převzali iniciativu. Zlín však rozhodl po přečíslení tři na dva a to si myslím, že byla naše zbytečná chyba. Sice jsme ještě dobře sehráli power play, ale to už bohužel vyrovnání nepřineslo. V neděli musíme získat povinné tři body proti Jihlavě."

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Bylo to vynikající utkání s výbornou atmosférou, domácí hnáni diváky hráli nadoraz a domnívám se, že to pro nás byla vynikající příprava pro play off, protože to se bude hrát v podobném tempu. My jsme vyhráli zaslouženě, protože jsme si ve třetí třetině vypracovali více šancí a jednu jsme také proměnili."