PLZ - VSE 6:2 - Střelecká exploze v třetí části vynesla potřebné body!

P l z e ň - S vědomím nutnosti bodovat na sto procent nastoupili hokejisté plzeňského Lasselsbergeru do zápasu 48. extraligového kola proti mužstvu Vsetína. Po dvě třetiny Plzeňští napínali své fanoušky. Valaši předváděli jednoduchý hokej založený na pozorné obraně a rychlém bruslení, který dělal domácím hokejistům potíže. V závěrečném dějství si však domácí otevřeli střelnici a bojovnému sokovi nasázeli čtyři branky.

HC Škoda Plzeň - VHK ROBE Vsetín

6:2
1:1, 1:0, 4:1

Branky: 12. Trnka (Martin Straka, Andrašovský), 29. Cartelli (Martin Straka, Marshall), 44. Michal Straka (Duda, Marshall), 48. Michal Straka (Duda), 48. Adamský (Jindřich), 53. D. Pospíšil (D. Moravec) - 15. Korotvička (Hrabal), 45. Dubec (Jaškin). Rozhodčí: Homola, Hradil - Český, Kostka. Vyloučení: 8:9. Využití: 2:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 5 927. střely na branku: 36:26. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 6:2.

HC Škoda Plzeň

Pejchar - Marshall, Trnka, Cartelli, Jindřich, L. Procházka, Výtisk - Duda, Martin Straka (43. Jaroslav Kudrna), Andrašovský - Paroulek (22. Kracík), D. Pospíšil, D. Moravec - Adamský, Jaroslav Kudrna (37. Michal Straka), Matějovský.

VHK ROBE Vsetín

Žigárdy - Jaškin, Frolo, M. Horák, Němec, Hrabal, Nedbálek - Dubec, Vak, Demel - R. Hruška, Selingr, Korotvička - O. Hruška, Havíra, R. Hubáček - Badiura.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Rudolf Pejchar 60 26 2 24 92,31 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 1 2
Dušan Andrašovský 0 1 1 2 2
Mario Cartelli 1 0 1 0 0
Radek Duda 0 2 2 2 2
Robert Jindřich 0 1 1 1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 1 2
Jason Marshall 0 2 2 2 2
Radek Matějovský 0 0 0 1 2
David Moravec 0 1 1 0 0
Martin Paroulek 0 0 0 0 0
David Pospíšil 1 0 1 1 2
Libor Procházka 0 1 1 1 0
Michal Straka 2 0 2 1 0
Martin Straka 0 2 2 1 0
Pavel Trnka 1 0 1 2 2
Jan Výtisk 0 1 1 2 0

komentář

Plzeň nastupovala do utkání jako favorit a vzhledem k boji o play off musela za každou cenu vybojovat všechny tři body. Zatímco Vsetín už boj o elitní osmičku vzdal, do Plzně přijel s tím, že už nemá co ztratit. Dvě třetiny ovšem hosté s pěticí juniorů v sestavě dokázali držet krok s domácí Plzní. Od dnešního, tedy 48. extraligového kola řídí zápasy dva hlavní arbitři. Do sestavy domácích se vrátil po jednozápasovém distanci David Moravec.

Po opatrném začátku, kdy se týmy příliš nehrnuly do ofenzívy, přišla první větší šance od domácích v deváté minutě. Když Andrašovský právě skočil na led z trestné lavice, rozjeli domácí první útok na vsetínskou branku, kterou hájil Štefan Žigardy. Martin Straka a Radek Duda přepadli vsetínské pásmo a po sérii krátkých přihrávek se dostali oba dva k zakončení. Duda to zkusil z bekhendu a po něm dorážel Straka. Žigardy byl ovšem připraven. Vsetínští se nezalekli a hned po této akci si také vytvořili svoji první příležitost v zápase. Vak po přejetí modré čáry okamžitě vypálil a chtěl překvapit plzeňského Pejchara. To se mu zjevně povedlo, ale plzeňský brankář ještě dokázal na poslední chvíli vytlačit projektil ze své traektorie nad branku. V polovině úvodního dějství dostal Paroulek přihrávku před branku. Byl tam zcela osamocen. Vystřelil, ale z bezprostřední blízkosti nedokázal zvednout puk natolik, aby přeletěl klekajícího gólmana. Za pár vteřin se ale otevřelo skóre. Trnka dostal přihrávku od Martina Straky na modrou lajnu. Měl čas na přípravu, tak vystřelil svižnou střelou a rychlým švihem umístnil puk do sítě vsetínské branky. - 1:0 Vsetín ale neváhal s odpovědí dlouho a za tři minuty vyrovnal při Trnkově vyloučení. Hrabal dostal nahrávku na modrou a vystřelil příklepem. Pejchar jeho střelu vyrazil před číhajícího Korotvičku, pro kterého už nebyl velký problém doklepnout puk do brány za ležícího Pejchara. - 1:1 V závěru první třetiny nahrál Duda krásně do brejku Martinu Strakovi, jenž okamžitě upaloval zleva na Žigardyho. Vystřelil zápěstím, ale mimo, i proto, že byl faulovaný Horákem.

Na začátku druhé třetiny ještě domácí dohrávali přesilovku z první třetiny, ale za minutu a dvě vteřiny výrazněji neohrozili vsetínskou branku. Až po uplynutí přesilové výhody objel Martin Straka ve velké rychlosti branku a hned přihrával před ní do chumlu hráčů, ovšem přesně na hůl Andrašovského. Ten se však nestihl v rychlosti zorientovat. Hru začínali ovládat spíše domácí, kteří se dostávají často do útočných výpadků. Ve 25. minutě mohli dokonce útočit čtyři plzeňští hráči. Ale Duda byl zastaven podle sudích dovoleně vsetínským obráncem, takže v plzeňském útoku zůstali Martin Straka, Trnka a Andrašovský. Všichni tři se postupně dostali ke střele, ale ani jeden neproměnil. Téměř v polovině utkání se Plzni naskytla dvojnásobná přesilová výhoda po dobu 80 sekund, kterou využila za necelou půlminutu. Cartelli napřáhl od modré a puk letěl těsně nad ledem k pravé tyčce Žigardyho branky. 2:1

Na začátku třetí třetiny musel z utkání odstoupit Martin Straka, kterému po lehkém podkopnutí Dubce nevydržela třísla. V polovině utkání se dostal do hry Michal Straka a hned po zákroku na Martina Straku pomstil svého bratra vstřeleným gólem. Od modré vystřelil Marshall a puk se přes Dudu dostal k osamocenému Michalu Strakovi. Střela nad lapačku a skóre se zvýšilo na 3:1. Valaši ovšem opět okamžitě odpověděli. Za krosček šel pykat Matějovský a přesilovou hru hostí proměnil Dubec, když tečoval Jaškinovu střelu od modré. - 3:2 Ve 48 minutě se střelecky opět projevil Michal Straka. Duda zavezl puk do útočné třetiny a zpoza branky přihrál Strakovi. - 4:2 Pytel s góly se roztrhl a další padl za 18 vteřin. Jindřich nastřelil puk od modré čáry a Adamský přesně tečoval do vsetínské sítě. 5:2 Tlak Plzně začal být enormní, Kracík se individuálně prokličkoval až před brankáře hostí, ale nepřekonal jej. Další plzeňský gól přišel dokonce v oslabení, když Duda vysedával na trestné lavici dvě minuty za držení. David Pospíšil potrestal váhavé rozehrání mezi vsetínskými hráči, zmocnil se puku a skóroval. - 6:2 Hosté se už zmohli jen tři minuty před koncem na výpadek, když Demel čistě technicky přešel v souboji jeden na jednoho Marshalla. Pejchar už ale nedal hostům šanci ke skórování.

Ohlasy trenérů

Ivan Vlček (Plzeň): "Měli jsme před utkáním obavy a ty se vyplnily. Hosté bojovali a dobře bruslili a my jsme měli problémy. Naštěstí nakonec rozhodla větší zkušenost a kvalita našich hráčů a ve třetí třetině jsme rozhodli. Velkou část utkání nám svazovala nohy nervozita, plynoucí z důležitosti souboje. Martin Straka ve třetí třetině odstoupil kvůli nataženým tříslům. Závažnost jeho zranění ukáže až vyšetření."

Antonín Stavjaňa (Vsetín): "Já musím dnes mužstvo pochválit za to, že ve druhé třetině hrálo výborně. Možná to bylo způsobeno nervozitou domácích hráčů. Bohužel nakonec rozhodli individuální chyby našich nezkušených hráčů."