PLZ-TŘI 2:0 - Plzeň srovnala krok s Litvínovem!

Díky obratu Slavie v Litvínově a domácí porážce Třince je na tom Plzeň bodově opět stejně jako její severočeský rival. Vítězství Západočechů se nerodilo zcela lehce, ale o výsledku rozhodly především dvě využité přesilové hry. Tu první využil svým gólem Pavel Trnka. Druhou branku přidal v polovině utkání Dušan Andrašovský. Rudolf Pejchar si připsal čisté konto a Třinec si tak odváží prohru 0:2. Plzeň má nyní na deváté příčce 71 bodů společně s osmým Litvínovem.

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

2:0
1:0, 1:0, 0:0

Branky: 13. Trnka (Michal Straka, Andrašovský), 32. Andrašovský (Trnka). Rozhodčí: Florián, Nečas - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. Diváci: 5865. Zásahy brankářů: 45:29. Průběh utkání: 2:0.

HC Škoda Plzeň

Pejchar - Marshall, Trnka, Cartelli, M. Výborný, L. Procházka, Výtisk (37. Jindřich) - Duda, Michal Straka, Andrašovský - Paroulek, Pospíšil, D. Moravec - Adamský, Kudrna, Matějovský

HC Oceláři Třinec

Vojtek - Všetečka, F. Štefanka, Houdek, Křetínský, Hunkes, Malinský, Bartoň - Míka, Melenovský, Mikšan - Martynek, Skořepa, Pavelek - Bordowski, Polanský, Zbořil - Hebar, Šebesta

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Rudolf Pejchar 60 29 0 29 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Dušan Andrašovský 1 1 2 0 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Radek Duda 0 0 0 0 4
Robert Jindřich 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Jason Marshall 0 0 0 0 2
Radek Matějovský 0 0 0 0 4
David Moravec 0 0 0 0 0
Martin Paroulek 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 0 0 0 0
Libor Procházka 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 1 1 0 0
Pavel Trnka 1 1 2 0 0
Martin Výborný 0 0 0 0 0
Jan Výtisk 0 0 0 0 0

komentář

Po vlažném úvodu se ve třetí minutě dostali Třinečtí pod tlak zásluhou útoku Michala Straky. Střela Marshalla ale Vojtka ani nevylekala, protože mířila vysoko nad branku do ochranné sítě. Plzeň svého soupeře zatlačila do defensivy a třinecký brankář musel čelit jedné střele z druhou. Mezi kruhy pálil z dobré pozice Moravec, od modré to zkoušel Trnka. V čase 5:29 už se sice domácí po sólu Moravce radovali z gólu, ale video prokázalo, že gól padl do Vojtkem úmyslně posunuté branky. Hostující gólman byl svůj přestupek potrestán dvěma minutami. Plzeň sehrála přesilovku v útočném pásmu, ale žádná ze střel si cestu do třinecké branky nenašla. V polovině úvodní části byli domácí opět velmi blízko gólu. Špatnou rozehrávku Třince vystihl Paroulek a dostal se spolu s Moravcem do přečíslení 2 na 1. Místo střely bekhendem ale zvolil přihrávku brankovištěm, která překvapila všechny včetně Davida Moravce, jenž ani nezakončil. Podruhé to Paroulek zkoušel po individuální akci sám, ale Vojtek byl pozorný. Na začátku 12. minuty se do brejku dostal Kučera, který byl faulovaný a domácím se naskytla druhá početní výhoda v zápase. I tentokrát zasypali Plzeňští třineckého brankáře sprškou střel, ale neujala se ani tutovka Dudy z pravého kruhu. Plzeňský gól nakonec padl po nenápadné akci, když na modré napřáhl Trnka a puk prošel Vojtkovi mezi betony. 12:01 – 1:0. Hosté poprvé ohrozili plzeňskou branku až ve 14. minutě, když domácí útočníky zmátl odražený puk. Přečíslení 3 na 2 ale Třinec nezahrál ideálně a Hebarova střela pouze prošla brankovištěm a těsně minula vzdálenější tyč. Poté pálil z levé strany tvrdě Šebesta, ale pouze vyprášil připravené Pejcharovy betony. Na druhé straně předvedl vynikající akci a střelu bekhendem Kudrna a rozezvonil tyčku Vojtkovy branky. Závěr pro Plzeň jednoznačné třetiny pokazil divákům i hráčům průběžný výsledek z Litvínova, kde Slavia prohrávala 2:0.

Úvod druhé třetiny domácím utekl a Třinec se dostal k několika dobrým šancím. Ve druhé minutě si Pejchar vysloužil potlesk za efektní zákrok lapačkou. Domácí odpověděli Trnkovo střelou a Andrašovského tečí. Po tlaku Plzně se do protiútoku dostávali hosté, Marshall hrozící brejk zastavil několika tvrdými zákroky u mantinelu a rozhodčí posoudil jeho počínání jako nedovolené. Třinec si v přesilovce vytvořil velký tlak. Blízko gólu byl po akci z pravého kruhu Melenovský, kterému sebral tutovku výborným zákrokem Pejchar. Další šanci hostů překazil pádem Trnka. Třinec ve 29. minutě puk nakonec přeci jenom do branky protlačil, jenže spolu s toušem skončil za brankovou čarou i domácí obránce a brankář. Rozhodčí přerušil hru dřív než se puk dostal do branky a gól nebyl uznán. Od poloviny druhé třetiny už byl zápas opět v režii domácích. Z otočky zkoušel Vojtka překvapit Straka. Plzeňští se opět usadili před třineckou brankou. Na střelu si do levého kruhu sjel Trnka. Vojtek jeho pokus pouze vyrazil a ve skrumáži se nejlépe zorientoval Andrašovský, který pod Vojtkem dotlačil puk do třinecké branky. 31:49 – 2:0. Po faulu Matějovského dostali hosté možnost zkorigovat výsledek v přesilovce, ale vůbec se jim nedařilo. Naopak i v pádu střílel dobře Andrašovský a ohrozil třineckou branku. Domácí navíc potěšil průběžný stav z Litvínova, kde se Slavii podařilo vyrovnat. V poslední minutě druhé třetiny ještě musel Pejchar předvést těžký zákrok lapačkou, ale jinak domácí zcela kontrolovali hru.

Do posledního dějství nastoupil Třinec poměrně rezignovaně. Domácí posílali na Vojtka jednu střelu za druhou, ale další gól nepadl. Z pozice obránce si na střelu sjel Straka, ale netrefil ideálně. Hosté se nechytili ani v přesilovce při dalším vyloučení Matějovského ve 45. minutě. V polovině závěrečného dějství předvedl pěknou akci Cartelli, který přenechal puk Pospíšilovi. Plzeňský kapitán ale mezeru mezi Vojtkovými betony nenašel. To ale divákům vůbec nevadilo, protože z Litvínova dorazil průběžný stav 2:3, který plzeňskou halu rozjásal. Domácí v posledních pěti minutách polevili a Třinečtí se ještě pokusili výsledek zkorigovat, přestože do té doby vypadali s prohrou zcela smířeni. Po sérii náhodných odrazů se puk dostal až do plzeňského brankoviště, kde ale zareagoval včas do té doby se nudící Rudolf Pejchar a odpálil puk hokejkou do bezpečí. Plzeňáci poté zapomněli před brankou zcela volného Skořepu, ale přihrávka brankovištěm k němu neprošla. Asi největší šanci hostů měl v 58. minutě Martynek, který nejprve tečoval střelu od modré a následně dorážel do odkryté branky. Jasný gól mu ale na poslední chvíli sebral výborným zákrokem hokejkou Pejchar. A když Jindřich v pádu překazil poslední akci hostujícího týmu, mohli se domácí začít radovat ze spravedlivé výhry 2:0.

Ohlasy trenérů

Jiří Neubauer (Plzeň): "Vstoupili jsme do utkání dobře. To, že jsem v první třetině dali jen jeden gól, je zásluha výborného gólmana hostů. Když hráči na začátku druhé třetiny viděli na kostce nad ledem vývoj utkání Litvínova, byli trošku zklamaní a jejich výkon se trošku zhoršil. Když ale hráči viděli zlepšení skóre v Litvínově, znovu se herně zvedli a nakonec i přes řadu neproměněných šancí utkání dovedli k výhře. Náš tým teď prostě moc chtěl, a to rozhodlo."

Lubomír Pokovič (Třinec): "První třetina byla jasně v režii domácích. My jsme byli pod obrovských tlakem. Zbylé dvě třetiny byly už vyrovnané. Bohužel jsme dvakrát inkasovali v přesilovkách. Mrzí nás hlavně to, že se nám nepodařili skórovat. Byla to však dobrá zkušenost pro naše mladé hráče, kteří určitě nezklamali."