PLZ - VIT 2:2p - Porážka odvrácena v poslední minutě!

P l z e ň - Těžkého soupeře určil los hokejistům plzeňského Lasselsbergeru do úvodního kola domácí nejvyšší soutěže. Na západ Čech přijely sebevědomé Vítkovice. Bojovné utkání se valnou část základní hrací doby odehrávalo pod taktovkou Moravanů, kteří působili uvolněnějším dojmem. Plzeňští, kteří za sebou mají hodně nepovedenou přípravu, ale prokázali vysokou morálku. Nezlomilo je ani dvougólové manko. Zlepšená hra celého týmu byla korunována v samotném závěru třetí třetiny vyrovnávacím gólem z hole Milana Nedomy. V prodloužení měli modrobílí k vítězství blíže než rozčarovaní hosté, ale žádná branky již nepřibyla. Hokejisté Plzně si tak připsali do extaligové tabulky první bod. Podrobnosti připravujeme.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

2:2p
0:1, 1:1, 1:0 - 0:0

Branky: 38. J. Straka (Adamský, Vorel), 60. Nedoma (J. Straka, Andrašovský) - 15. Köhler (Chmelíř), 33. Dresler (R. Procházka, Štefanka). Rozhodčí: Hodek - Bejček, Rozlílek. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. Diváci: 5 763. Střely na branku: 31:28. Průběh utkání: 0:2, 2:2

HC Škoda Plzeň

Málek - Jindřich, Štěpánek, Klaus, Šrek, Nedoma, Trnka - Paroulek, M. Straka, Matějovský - Adamský, J. Straka, Vorel - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - od 23. navíc Kocák, M. Polák, Havelka

HC Vítkovice Ridera

Pinc - R. Polák, Philipp, Černošek, S. Hudec, Jurečka, Gulaši, Dresler, Chmelíř - I. Padělek, Burger, R. Procházka - Irgl, Šimíček, Hubáček - Kropáč, J. Štefanka, Pištek - M. Tomášek, Hulva, Köhler

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 64 37 2 35 94,59 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 -2 0
Dušan Andrašovský 0 1 1 1 0
Petr Havelka 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 0 0 -1 2
Martin Klaus 0 0 0 -1 2
Peter Kocák 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 -1 0
Milan Nedoma 1 0 1 1 0
Aleš Padělek 0 0 0 0 0
Martin Paroulek 0 0 0 1 2
Michal Polák 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 0 0 0 0
Josef Straka 1 1 2 -1 2
Pavel Šrek 0 0 0 -2 0
Martin Štěpánek 0 0 0 1 0
Pavel Trnka 0 0 0 1 0
Marek Vorel 0 1 1 -1 0

komentář

P l z e ň - Domácí začali zápas pasívně a úvod utkání jasně ovládli Vítkovičtí. Ve třetí minutě se také dostali k prvnímu vážnému ohrožení plzeňské branky. Nahození od modré si rukavicí sklepl Štefanka a Málek měl hodně starostí, aby dokázal puk ukrýt mezi betony. Také střela Hudce ve 4. minutě plzeňského gólmana řádně prověřila. Domácí se poprvé v útočné akci představili až v 8. minutě. Josef Straka uvolnil na modré Adamského, ale jeho tvrdou střelu zlikvidoval Pinc efektním zákrokem lapačkou. V čase 8:51 se poprvé vylučovalo. U mantinelu přidržel Kracíka Dresler a nabídl domácím výhodu přesilové hry. Plzeňským se ale v početní výhodě dlouho nedařilo, až v závěru se prosadil Josef Straka a po něm ještě Adamský dorážel těsně mimo. Ve 13. minutě se počet hráčů na ledě opět měnil, tentokrát ovšem v neprospěch domácích. Za hrubost byl vyloučen Josef Straka. Hosté rozpoutali před Málkem peklo a Hudec měl nabito na téměř jistý gól, puk mu ale na poslední chvíli vypíchl Trnka. Od modré čáry poté střílel Jurečka a dorážel Pištek, Málek všechny pokusy hostů kryl. Již po návratu vyloučeného domácího hráče nahodil puk na branku Štefanka, před Málkem se nejlépe zorientoval Köhler a svým prvním extraligovým gólem otevřel skóre zápasu. 14:48 – 0:1. Rozhodčí Hodek poté neodpískal dva faulem zavánějící zákroky hostů a na ledě i v hledišti se zdvihla vlna emocí. Hra se přitvrdila. Nebezpečnou střelou schovanou za brusle obránce prověřil Pince Paroulek. Další tvrdý zákrok na hranici faulu inkasoval u mantinelu Josef Straka, ale naštěstí vyvázl bez zranění. Účet první třetiny uzavřel střelou těsně mimo Padělek.

Úvod druhé třetiny patřil domácím, kteří se snažili smazat jednogólové manko. Od modré prověřil Pince Vorel. Dobrou přihrávku zpoza branky dostal Klaus, místo střely bez přípravy ale zvolil kličku a následná střela zápěstím postrádala potřebnou razanci. K dalšímu ohrožení vítkovické branky se dostal Kracík, který volil pro něj netypickou střelu příklepem. Pinc ji však vyrazil. Z tlaku domácích vyplynul faul Radka Procházky. Hned po buly doputoval puk od Josefa Straky přes Trnku k Nedomovi, který dobře vystřelil, ale před vítkovickou brankou chyběli clonící hráči. Pinc tak mohl předvést další efektní zákrok lapačkou. Z pravého kruhu poté střílel zápěstím mimo Adamský. V závěru přesilovky se na modré čáře dopustil chyby Štěpánek. Jeho pokus o střelu zablokoval Procházka, který se vrátil na led z trestné lavice. Do brejku se tak dostal ex-plzeňský Štefanka, který zakončil samostatný nájezd svou typickou tvrdou střelou golfovým úderem. Naštěstí pro domácí vysoko nad. Od konce 27. minuty hráli pro změnu přesilovku hosté. Burger se dostal sám až před Málka, ten ale zachránil situaci svým betonem. Ani po návratu vyloučeného Jindřicha se domácím nepodařilo vymanit se ze sevření Vítkovických. Málek se ale překonával a výborně zasáhl i proti tutovce Köhlera. Klid na domácí hokejky přinesl až Josef Straka, který vyvezl puk a navíc byl faulovaný. Hned po vhazování prověřil Pince Trnka, ale opět našel pouze připravenou lapačku hostujícího gólmana. Na druhé straně již za vyrovnaného počtu hráčů napřáhl na modré Dresler, puk proletěl skrz změť hráčů před Málkem a zastavila jej až síťka plzeňské branky. 32:56 – 0:2. Domácí se s takovýmto stavem skóre nehodlali smířit a zamkli Vítkovické v jejich obranném pásmu. Plzeňákům však chyběla jistota, klid a přesnost, aby vstřelili kontaktní gól. Domácí se dokonce dostali do přečíslení 2 na 1, ale Kracíkova přihrávka na Andrašovského neprošla. Slovenský útočník poté dostal od vítkovické obrany znovu dostatek prostoru a střelou příklepem řádně vystrašil Pince. Další ránu domácích v podání Klause vyrazil vítkovický brankář až do ochranné sítě. Na začátku 38. minuty byl za sekání vyloučený Burger. Dobrou práci v útočném pásmu předvedl Adamský, který vybojoval puk, zavezl jej za branku a poslal překvapivou přihrávku na hůl Josefu Strakovi, který se střelou z první nemýlil. 37:54 – 1:2. V poslední minutě prostřední třetiny se výborně mezi kruhy uvolnil Matějovský, ale jeho střela mířila příliš vysoko. Do protiútoku se dostali hosté, konkrétně Burger, který ujel po pravém křídle a natlačil se před Málka. Plzeňský gólman proti střele k bližší tyči výborně zakročil lapačkou. Avšak domácí se Burgrovu nájezdu ubránili pouze za cenu faulu.

Plzeňští na začátku posledního dějství bez problémů ubránili zbytek vítkovické přesilovky a od 42. minuty pokračovali ve snaze o srovnání. Po přihrávce Kracíka střílel mimo Andrašovský. V čase 44:00 byl velmi přísně vyloučený Paroulek a přesilovka posunula hosty o dvě minuty blíž ke konci zápasu, k ničemu jinému Plzeňští svého soupeře nepustili. Až při srovnaném počtu hráčů se hosté dostali k šanci pojistit si hubený náskok. Byl to opět velmi dobře hrající Štefanka, který zle zatopil před Málkem. Do protiútoku se poté dostal Kracík ale jeho střelu z úhlu Pinc bez větších problémů vytěsnil. Domácí byli nuceni s přibývajícím časem více otevřít hru a hosté se tak častěji dostávali do přečíslení. Po přihrávce zpoza branky pálil nebezpečně Kropáč, ale vynikající Málek střelu kryl. Plzeňský gólman si stejně dobře poradil i se střelou Burgera, který spolu s Ivanem Padělkem najížděl na jediného domácího obránce. Moment o kterém se asi bude ještě dlouho diskutovat přišel na začátku 53. minuty. Jindřichovo nahození od modré skončilo za zády vítkovického brankáře, ale rozhodčí Hodek podle všeho regulérní branku neuznal pro údajnou hru vysokou holí. Svůj verdikt ani nekonzultoval s videorozhodčím, což značně rozlítilo domácí hráče i diváky, kteří v opakovaném záběru na kostce nad ledem viděli jasný gól. Neuznaná branka vyhecovala domácí k velmi aktivní hře. Na levé straně ujel Adamský, ale nepodařilo se mu prostrčit přihrávku na zcela volného Jindřicha. Po sérii nepřesností se hra zastavila až necelou půlminutu před koncem a vhazovalo se ve středním pásmu. Situace vypadala zdánlivě beznadějně. Domácím se ale podařilo vyhrát buly a Málek vystartoval z branky ke střídačce. Po levém mantinelu zatáhli Plzeňští puk do útočného pásma a ten se po pokusu z ostrého úhlu nakonec dostal až mezi kruhy k Nedomovi. Zkušený obránce střelou z voleje propálil Pince a rozjásal domácí diváky.19:46 – 2:2.

V prodloužení byli hráči Lasselsbergeru velmi blízko druhému bodu. Tvrdou střelou rozhodil Pince Kracík, ale Aleš Padělek nedokázal z dorážky usměrnit puk za dezorientovaného vítkovického gólmana. A když ani Hubáček proti Málkovi neuspěl, skončilo utkání zaslouženou remízou.

Ohlasy trenérů

Marek Sýkora (Plzeň): "My jsme se na utkání vzhledem k bídným výsledkům v přípravě netěšili, ale nakonec jsme ho zvládli, když jsme nesměrnou bojovností dokázali smazat dvougólový náskok soupeře. Hráči měli úkol vycházet ze zabezpečené obrany a při získání puku přecházet do rychlých protiútoků, což se ne úplně podařilo. Přesto jsme v prodloužení sahali dokonce po druhém bodu. Myslím, že dnes můžeme být spokojeni."
Miloš Holaň (Vítkovice): "Na utkání jsme se po dlouhé přípravě moc těšili a myslím, že jsme ho zvládli velmi dobře. Bohužel jsme často naráželi při zakončení na vynikajícího Málka a v závěru jsme nešťastně inkasovali při soupeřově power play a ztratili jsme tak dva body. Znovu ale musím vyzdvihnout náš dnešní výkon, který měl pouze asi šest hluchých minut. Zbytečnou nervozitu v závěru vyvolalo opakování neuznaného gólu domácích na kostce nad ledem, což je podle regulí zakázáno."