KLA - PLZ 2:3 - Dokonalý obrat přinesl tři body!

P l z e ň - Ještě v polovině utkání Rabatu Kladno s plzeňským Lasselsbergerem vedli domácí 2:0 a zdálo se, že drží opratě zápasu pevně ve svých rukou. V 10. minutě využil dvojnásobnou přesilovku Ševc, druhou trefu přidal ve 27. minutě Huml. Západočeši však dokázali do konce druhé části vstřelit kontaktní gól, když Důras využil přečíslení dva na jednoho. Vyrovnání přišlo ve 49. minutě, Kracík našel zpoza branky Andrašovského. Plzeň využila momentu překvapení a o minutu později dokonala obrat. Druhou branku si připsal Důras. Šokovaný Rabat se již na odpověď nezmohl, a tak si modrobílí z Kladna odvezli tři body za výhru 3:2.

Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň

2:3
1:0, 1:1, 0:2

Branky a nahrávky: 10. Ševc (L. Procházka, M. Procházka), 27. Huml (Gardoň) - 34. Důras (Koukal, Málek), 49. Andrašovský (Kracík), 50. Důras (Koukal). Rozhodčí: Turčan - Kareš, Bláha. Vyloučení: 6:8, navíc Zajíc (KLA) 10 minut. Využití: 1:2. Diváci: 2 366. Střely na branku: 26:37. Průběh utkání: 2:0, 2:3.

Rytíři Kladno

Orct - Ševc (21. Hořava), Evan, L. Procházka, Špelda, Čech, Zeman - Mi. Frolík, Gardoň, M. Procházka - Kucharczyk(41. Bílek), Huml, Tlustý - Horna, Zajíc (44. - 54. M. Havel), Kalla

HC Škoda Plzeň

Málek - Jindřich, Trnka, Nedoma, Výborný, Klaus (41. Pulpán), Šťepánek - Padělek, Kracík, Andrašovský - Zelenka, Moravec, Straka - Důras, Koukal, Adamský - Sakata, Látal, Tvrdoň

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 26 2 24 92,31 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 1 0
Dušan Andrašovský 1 0 1 0 0
Michal Důras 2 0 2 1 2
Robert Jindřich 0 0 0 1 0
Martin Klaus 0 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 2 2 1 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 0 0
Martin Látal 0 0 0 0 2
David Moravec 0 0 0 -1 0
Milan Nedoma 0 0 0 0 2
Aleš Padělek 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Junji Sakata 0 0 0 0 0
Michal Straka 0 0 0 -1 2
Martin Štěpánek 0 0 0 -1 0
Pavel Trnka 0 0 0 1 2
Roman Tvrdoň 0 0 0 0 4
Martin Výborný 0 0 0 0 2
Jiří Zelenka 0 0 0 -1 0

komentář

První třetina důležitého zápasu začala ve vlažném tempu. Rabat se jako hostitelský tým tlačil do útoku, ale narážel na pozornou obranu modrobílých. Plzeňští úspěšně střežili vlastní modrou čáru a účinně rozbíjeli kladenské nájezdy. Ani jeden z týmů nevyužil první nabídnutou přesilovku nejen ke vstřelení branky, ale ani k vytvoření trvalejšího tlaku. Skóre se poprvé měnilo v desáté minutě. Lasselsberger se bránil dvojnásobné převaze Středočechů při vyloučení Pavla Trnky a Michala Důrase, když Libor Procházka nabil Martinu Ševcovi, na jehož přesnou střelu Roman Málek nedosáhl - 1:0! Zbytek oslabení zvládli Západočeši již bez pohromy. Hned v minutě jedenácté dostali Plzeňští možnost vyrovnat, ale přesilovka se jim příliš nevyvedla. Zahrozil pouze Jiří Zelenka, na Orcta však nevyzrál. Ve zbytku první části se spíše bojovalo, aktivnější Kladno častějí zaměstnávalo Romana Málka, ale do sirény se již stav nezměnil.

Jestliže první dějství diváky příliš nepobavilo, tak druhá část už byla o něčem jiném. A hodně se o to zasloužili plzeňští hokejisté, kteří na ledovou plochu vtrhli jako velká voda. Hned zpočátku se snažili smazat jednogólové manko Michal Straka a Petr Koukal. Bez úspěchu. Vzápětí museli domácí faulovat a nápor Lasselsbergeru gradoval při hře v početní výhodě. Kapitán Pavel Trnka napálil břevno. Zdeněk Orct držel Rabatu těsné vedení, které Kladenští brzy navýšili. Jen co se Středočeši vymanili z tlaku Plzně, hned se radovali z branky. Ivan Huml ve dvacáté sedmé minutě puk doslova propasíroval za Romana Málka. Plzeňští se hodně zlobili, u hlavního arbitra reklamovali, že puk přešel brankovou čáru až po hvizdu, který přerušil hru. Marně, Kladno se ujalo vedení 2:0. Nepříznivý vývoj Západočechy nedeprimoval, modrobílí naopak pokračovali v útočné aktivitě. A to přineslo své ovoce krátce po polovině zápasu, kdy seděl na lavici trestů kladenský Josef Zajíc. Již v končící přesilové výhodě se po několika spálených příležitostích Lasselsberger konečně prosadil. V polovině třicáté čtvrté minuty se při přečíslení prosadil tečovanou střelou Michal Důras a vrátil Plzeň do zápasu - 2:1! Vstřelená branka, na které se druhou asistencí podílel i Roman Málek, ještě více povzbudila plzeňské hráče. Jaroslav Kracík se nedokázal prosadit proti dobře chytajícímu Zdeňku Orctovi z bezprostřední blízkosti, neujaly se ani pokusy Dušana Andrašovského a aktivního Michala Důrase. Plzni se tak do čtyřicáté minuty vyrovnat nepodařilo. Naopak těsně před odchodem do šaten mohl Kladnu vrátit klid Tomáš Horna, obránce Martin Výborný mu ale v rozporu s pravidly zakončení v samostatném nájezdu znemožnil a tak bylo zřejmé, že po druhé přestávce vstoupí domácí na ledovou plochu o jednoho muže silnější.

A právě na počátku třetího dějství se odehrála patrně nejdůležitější pasáž utkání. K již vyloučenému Martinu Výbornému si sedl Roman Tvrdoň a Rabat hrál téměř minutu proti třem plzeňským hokejistům. Západočeské trio ale soupeři nic nedovolilo a otevřelo tak cestu k velkému zvratu. Rozhodující údery zasadil Lasselsberger svému sokovi do padesáté minuty. Ve čtyřicáté deváté minutě po příhře Jaroslava Kracíka od zadního mantinelu trefil odkrytou část branky Dušan Andrašovský a vyrovnal - 2:2! Ďábelský obrat dokonal o šedesát šest sekund svým druhým zásahem Michal Důras, který vrátil do sítě odražený puk - 2:3! Plzeň opanovala hru a neutuchajícím elánem nedovolila Kladenským o vyrovnání byť jen uvažovat. Závěr zápasu byl tak poměrně poklidný, modrobílí si bez větších problému pohlídali cenné vítězství.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): "Hrajeme ve velké křeči. Přestože jsme měli zápas dobře rozehraný, nedokázali jsme ho dovést do vítězného konce. Hosté byli v koncovce důraznější a šťastnější. Bohužel se nám zranil náš nejlepší obránce Ševc, který má natažené kolenní vazy a zatím nevíme, kdy bude k dispozici."

Radim Rulík (Plzeň): "Je to pro nás cenná výhra, zvláště když jsme prohrávali již o dvě branky. Ale od druhé části hry jsme byli lepším celkem a nakonec jsme zaslouženě vyhráli."