PLZ - KLA 7:2 - Po sérii porážek přišlo výrazné vítězství!

P l z e ň - Třetí čtvrtinu základní části Tipsport extraligy zakončili hokejisté plzeňského Lasselsbergeru na vlastním ledě proti Rabatu Kladno. Modrobílí po předchozích porážkách potřebovali nutně zabrat, a proto přistoupili k zápasu s maximální koncentrací. Úspěch se dostavil, k domácím se přiklonilo dlouho odpírané štěstí. Po dvou třetinách lovili kladenští brankáři puk ze své sítě celkem sedmkrát a diváci si žádali magickou desítku. Ta se nakonec nekonala, Plzeňští v závěrečné části polevili a dovolili Středočechům zkorigovat nepříznivý stav.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

7:2
3:0, 4:0, 0:2

Branky a nahrávky: 2. Moravec (Kracík, Padělek), 7. Zelenka (Moravec), 12. Pulpán (Matějovský), 23. Šindel (Adamský, Nedoma), 26. Padělek (Kracík, Matějovský), 33. Tvrdoň (Důras, Pulpán), 38. Matějovský (Kracík, Pulpán) - 44. Patera (Zeman), 44. Bílek (Špelda). Rozhodčí: Blecha - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 7:6. Využití: 4:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 557. Střely na branku: 31:30. Průběh utkání: 7:0, 7:2.

HC Škoda Plzeň

Málek - Cartelli, Vobořil, Hučko, Nedoma, Pulpán, Štěpánek, Jindřich - Zelenka, Moravec, Straka - Padělek, Kracík, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Freiberg, Tvrdoň, Vítek - Kepl

Rytíři Kladno

Orct (26. Musil) - Ševc, Evan, Čech, Zeman, Procházka, Špelda - Frolík Mich., Patera, Procházka - Bílek, Gardoň, Tlustý - Hluchý, Kalla, Huml - Látal, Kazatel, Besser

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 29 2 27 93,10 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 1 0
Mario Cartelli 0 0 0 2 2
Michal Důras 0 1 1 1 0
Petr Freiberg 0 0 0 -1 0
Patrik Hučko 0 0 0 1 2
Robert Jindřich 0 0 0 -1 0
Richard Kepl 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 3 3 0 0
Radek Matějovský 1 2 3 0 4
David Moravec 1 1 2 2 0
Milan Nedoma 0 1 1 0 0
Aleš Padělek 1 1 2 0 0
Lukáš Pulpán 1 2 3 3 0
Michal Straka 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 1 0 1 1 0
Martin Štěpánek 0 0 0 0 2
Roman Tvrdoň 1 0 1 0 2
Josef Vítek 0 0 0 0 0
Milan Vobořil 0 0 0 -1 2
Jiří Zelenka 1 0 1 1 0

komentář

Vstup do utkání se domácím povedl fantasticky. Hned po 18 sekundách v nadějné pozici nebezpečně pálil Zelenka, ale Orct mu včasným zakleknutím zhatil jeho snahu rychle otevřít skóre. Další možnost měl po přihrávce Kracíka Padělek, v tísni vystřelil vedle, byl však faulován a se signalizovanou výhodou si již Plzeňští věděli rady. Šestý hráč Moravec se po sérii střel dostal k puku a dorážel do odkryté klece. Hru i nadále ovládali Západočeši. Pulpán uvolnil Adamského, který vystřelil jen těsně vedle, a s následnou dorážkou si Orct poradil. Až v 6. minutě se ke slovu dostali i hosté. Cartelli fauloval a byl za to potrestán dvouminutovým trestem. V početní výhodě měl obrovskou příležitost Ševc, když pálil jen těsně vedle, ale branka nakonec padla na druhé straně. Společně ujeli Moravec a Zelenka, který po přesném pasu lehkou tečí přesně zakončil. Rekonvalescent Moravec se za perfektní přihrávku dočkal hlasitých díků publika. V 7. minutě tak domácí vedli 2:0 a hrnuli se do dalších šancí. Krásné sólo předvedl Padělek, mistrovskému kousku chybělo jen přesné zakončení. V 9. minutě byl vyloučen Zeman, Moravec našel opět přesně Zelenku, jehož střelu dorazil do odkryté kladenské branky Straka. Rozhodčí však po konzultaci se svým kolegou u videa zásah plzeňské třicítky neuznal. Domácí to dlouho mrzet nemuselo. V další přesilovce napřáhl na modré aktivně hrající Pulpán a propálil vše, co mu stálo v cestě včetně betonů gólmana Středočechů. Hosty netížily pouze tři inkasované branky, ale veselo jim nebylo ani při pohledu na Ševce, který zůstal chvíli ležet u vlastní branky v nepříliš hokejové pozici. Přesto v 15. minutě Kladenští zahrozili. V přesilovce se chytrou tečí prezentoval mladíček Tlustý a pohotovou dorážkou se blýskl Bílek. Obě situace ale s klidem vyřešil Málek. Plzeňský gólman si v závěru poradil i s dvojicí střel Martina Procházky, a tak první třetinu vyhrál Lasselsberger jasně 3:0.

V úvodu druhé části hráli Středočeši přesilovku, ale jen 22 sekund než si Huml vyšlápl na Pulpána a byl vyloučen. Avšak ani domácí v početní výhodě dlouho nehráli, protože odpočinout na trestnou lavici si šel i Matějovský. Při hře čtyř proti čtyřem využil většího prostoru Adamský, projel celé hřiště, obhodil si Orcta a trefil tyč. Akci svého spoluhráče však zakončil přesnou dorážkou Šindel. Hosté mohli odpovědět ve zkrácené přesilové hře, když do odkryté branky mířil Patera, Málek se ale stihl bleskově přesunout a nebezpečnou situaci vyřešil. Poté byl vyloučen Huml a Kracík se svými křídly rozehrál vzorovou kombinaci zakončenou přesnou střelou Padělka. To již bylo i na Orcta moc a přepustil své místo Musilovi. I v dalším průběhu zápasu kralovali jasně domácí. Zvláště první a druhá formace si vytvářely obrovský tlak. Díky celé řadě sporných zákroků, které by asi neměly snést přísné měřítko, které rozhodčí kdysi nasadili, se Plzeňští do šancí dlouhou dobu nedostávali. Až ve 33. minutě se uvolnil Tvrdoň, nadvakrát překonal Musila a vyslechl si přání diváků, kteří toužili po desetigólovém přídělu. V euforii hrající Západočeši i nadále bavili diváky. Jejich kouskům stály v cestě pouze nešetrné zákroky odevzdaných Středočechů, které však zůstávaly rozhodčím Blechou přehlíženy. V jedné z ojedinělých šancí hostů se v 37. minutě objevil Martin Procházka, ale Málek byl pozorný a s jeho střelou si poradil. Ještě před koncem prostřední části hry byl vyloučen Hájek. Kracík opět přihrávkou zpoza branky kolem bližší tyče uvolnil Matějovského a ten se střelou pod horní tyč nemýlil. Před poslední dvacetiminutovkou tedy bylo rozhodnuto.

I poslední třetinu začala Plzeň tlakem Moravcovy formace. V 44. minutě ale nechali domácí Málka na holičkách, když dali Paterovi královskou porci času na zakončení. O minutu později se situace opakovala, tentokrát zakončoval Bílek. A Kladenští měli i další příležitosti. Ve 46. minutě byl vyloučen Štěpánek, ale hráči Lasselsbergeru se přece jen zkoncentrovali a oslabení ubránili. Do útoku se však již nehnali. V ojedinělé šanci se ve 49. minutě objevil po pasu Moravce Zelenka, blafák se mu ale nepovedl. Zápas tak spěl v poklidu ke svému konci. Zvýšit ještě mohl Straka, jeho střela však pouze rozezvonila tyč. Když v poslední minutě na Musila nevyzrál ani Cartelli, skončilo utkání, kterému by slušel závěrečný hvizd již po čtyřiceti minutách, výhrou Plzeňských 7:2.