Dva góly během třinácti vteřin zlomily Kladno

Junioři: Plzeň – Kladno 5:1. Zápas byl až do poloviny první třetiny vyrovnaný. Potom ale domácí vstřelily dva rychlé góly a moc nechybělo, aby přidali další. Kladnu se sice podařilo v přesilovce snížit, ale Martin Heřman vrátil ještě v první třetině Plzni dvougólové vedení. Hosté poté značně přitvrdili, ale Plzeňští hráli zodpovědně a nepouštěli soupeře do šancí. Na svoji nečistou hru doplatili Kladenští v závěru zápasu, kdy dvakrát inkasovali při dvojnásobném oslabení, a prohráli nakonec 5:1.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

5:1
3:1, 0:0, 2:0

Branky a nahrávky: 12. Kepl (Kica, Polák), 12. Gajda, 20. Heřman, 55. Hobl (Kořínek), 55. Gajda (Kořínek) – 15. Voráček (Látal). Rozhodčí: Fraňo – Brejcha, Pešek. Vyloučení: 5:9, navíc Kreuzman (PLZ), Růžička a Látal (KLA) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 137.

HC Škoda Plzeň

Štelmach – Gajda, Krajčík, Martinec, Heršálek, Kašpar, Černý, Kořínek, Kreuzman – Hobl, Holý, Kica – Setikovský, Hajšman, Heřman – Polák, Kepl, Šlauf

Rytíři Kladno

Lev – Fiala, Vedral, Babický, Růžička, Cafourek, Kříž, Mizera, Sedláček - Ibl, Kos, Lhotský – Látal, Voráček, Hudíček – Valaský, Stieler, Trončínský – Valský, Hlusička, Procházka – Rudovský

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Antonín Štelmach 60 39 1 38 97,44 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Lubomír Černý 0 0 0 1 0
Milan Gajda 2 0 2 2 0
Václav Hajšman 0 0 0 1 0
Luboš Heršálek 0 0 0 0 0
Martin Heřman 1 0 1 1 2
Jaroslav Hobl 1 0 1 1 0
Martin Holý 0 0 0 1 2
Jan Kašpar 0 0 0 0 0
Richard Kepl 1 0 1 1 0
Petr Kica 0 1 1 1 0
Jakub Kořínek 0 3 3 1 0
Kristián Krajčík 0 0 0 0 2
Petr Kreuzman 0 0 0 2 12
Lukáš Martinec 0 0 0 1 0
Michal Polák 0 1 1 1 2
Jan Setikovský 0 1 1 1 0
Jiří Šlauf 0 0 0 0 0

komentář

Plzeň nezačala zápas zrovna nejlépe, hned po minutě zápasu byl vyloučený Heřman a domácí se museli bránit. Kladno ale zahrozilo pouze střelou Babického, kterou Štelmach chytil. V 5. minutě se přestupku dopustili pro změnu hosté. Holý v přesilovce našel chytrou přihrávkou před brankou Hobla. Ten sice bekhendovou kličkou položil gólmana, ale netrefil odkrytou část branky. Kladenští od 10. minuty pykali za další vysokou hůl, která zasáhla v obličeji Heřmana. Sám poškozený se snažil faul potrestat, brankář Lev se však nenechal bekhendovou střelou překvapit. Hosté sice i druhé oslabení ubránili, ale již při vyrovnaném počtu hráčů vybojoval v rohu puk Kica a zpoza branky přihrál Keplovi, který nezaváhal. 11:35 – 1:0. Hned po buly se podél levého mantinelu dostal do brejku Gajda a samostatný nájezd zakončil střelou nad vyrážečku. 11:48 – 2:0. Kladenští se dostali do útlumu a Lev až na poslední chvíli betonem vykopl nebezpečnou střelu Setikovského. Poté se ale hosté z tlaku vymanili a na puk si sáhl také plzeňský brankář Štelmach, který musel likvidovat velkou šanci Hudíčka, jehož plzeňská obrana nechala samotného před brankou. Domácí se navíc dopustili faulu. V přesilovce znovu dostal Hudíček od domácí defensivy před brankou plno prostoru a času, ale Štelmach jeho střelu vyrazil do ochranné sítě. Další chybu domácích beků už Kladno potrestalo. Dlouhou přihrávku na modrou dostal nehlídaný Voráček, který samostatný nájezd proměnil střelou zápěstím k levé tyči. 14:22 – 2:1. Domácí mohli dokonce o své vedení přijít, když Voráček trefil v přesilovce tyčku. Minutu před koncem první třetiny hosté chybovali za vlastní brankou, puku se zmocnil Setikovský a našel mezi kruhy Heřmana, který trefil přesně volný prostor u pravé tyčky.

Do druhé třetiny přišli hosté s novou taktikou a výrazně přitvrdili. Hra se přelévala ze strany na stranu, ale ani jeden tým si nevytvořil vyloženou šanci. Za zmínku snad stojí jedině dva neúspěšné pokusy Kicy. Ve 33. minutě se po sérii faulů konečně vylučovalo. Na trestnou lavici si šel za hákování sednout Hlusička. Hezkou individuální akci předvedl Polák. Holý ale jeho průnik nezakončil gólovou střelou. Ve 35. minutě domácí zaváhali a Vlaského útok je přečíslil. Na konci rychlé kombinace byl Trončinský, který však nezakončil přesně. Štelmach poté prověřil také Hlusička. Za domácí kontroval tvrdou střelou Heřman, který nastřelil Lva do masky. Když poté Štelmach zlikvidoval i šanci Stielera, skončila bojovná prostřední část bez gólu.

V podobném duchu se neslo i závěrečné dějství. Hosté sice v 45. minutě docílili gólu, ale předtím již bylo pískáno a skóre se tedy neměnilo. Po sérii vyloučení na obou stranách a nepříliš povedených přesilovkách byl v čase 53:19 potrestaný Rudovský za krosček. Protože již předtím pykal na trestné lavici Trončínský za sekání, získali domácí minutu dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Kombinace se sice slouho nedařila, ale poté od modré vystřelil dobře Kořínek a Hobl vyražený puk vrátil do kladenské branky. 54:06 – 4:1. Hosté se neponaučili a za další krosček byl po pár vteřinách hry potrestaný Látal. A Plzeň i druhou přesilovku využila. Od modré po přihrávce Kořínka vypálil Gajda. Lev střelu pouze tečoval lapačkou a puk obloučkem zaplachtil za jeho záda. 54:49 – 5:1. Domácí mohli přidat ještě další gól, ale Černý tutovku po přihrávce zpoza brány neproměnil. Kos ještě v poslední minutě zápasu nastřelili tyčku, ale to bylo ze strany Kladna vše. Domácí po zásluze díky zodpovědnému a disciplinovanému výkonu vyhráli.