Junioři souboj s posledním zvládli

P l z e ň - Junioři: HC Lasselsberger Plzeň – HC Lev Hradec Králové 3:1. Plzeňští mladíci přivítali v 15. kole juniorské extraligy na svém ledě stejně staré hráče Hradce Králové. Východočechům se zatím příliš nedaří, nasbírali pouhých sedm bodů a jsou již s větší ztrátou poslední. Naopak Plzeňští sbírají bod po bodu (již šest remízových zápasů) a stále bojují ve vyrovnaném středu tabulky. Proto byli před zápasem jasnými favority domácí.

HC Škoda Plzeň - Mountfield Hradec Králové

3:1
2:0, 1:1, 0:0

Branky a nahrávky: 11. Heřman (Kica), 18. Heřman (Hollý), 26. Kořínek (Heřman, Setikovský) – 39. Petr (Hloušek).
Rozhodčí: Rejthar – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:5, navíc Hobl 10. minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 42. Střely na branku: 31:29. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

HC Škoda Plzeň

Štelmach – Pulpán, Gajda, Heršálek, Kořínek, Černý, Štich - Hobl, Holý, Holub – Heřman, Hollý, Kica – Kepl, Setikovský, Hajšman - Kocman.

Mountfield Hradec Králové

Svoboda – Spudil, Marša, Daňo, Burdych, Jelínek, Samec - Petr, Lučan, Regner - Diviš, Čermák, Petružálek - Janoušek, Šejnoha, Dulovec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Antonín Štelmach 60 29 1 28 96,55 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Lubomír Černý 0 0 0 0 0
Milan Gajda 0 0 0 1 0
Václav Hajšman 0 0 0 -1 0
Luboš Heršálek 0 0 0 1 0
Martin Heřman 2 1 3 1 0
Jaroslav Hobl 0 0 0 0 10
Martin Hollý 0 1 1 2 0
Lukáš Holub 0 0 0 0 0
Martin Holý 0 0 0 0 2
Richard Kepl 0 0 0 0 0
Petr Kica 0 1 1 1 0
Jakub Kocman 0 0 0 0 0
Jakub Kořínek 1 0 1 1 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Jan Setikovský 0 1 1 0 2
David Štich 0 0 0 -1 0

komentář

Začátek zápasu příliš povedených akcí nepřinesl. Oba týmy na ledě působily, jakoby je venkovní nízké teploty natrvalo zmrazily. První brankovou příležitost přinesla až na začátku šesté minuty přesilová hra plzeňského týmu. Paradoxně se v ní objevil hostující Dulovec, který ujel obraně Západočechů. Jeho forhendovou kličku zastavil v poslední možný moment vytrčením betonu gólman Štelmach. Lasselsberger se v přesilovce nezmohl na jedinou střelu. I přesto to byli právě Plzeňané, kteří v čase 10:06 otevřeli skóre utkání. Heřman nazdařbůh plácl do kotouče a ten k překvapení všech přítomných prošel za Svobodova záda. První přesná trefa přinesla oživení hry. Nejdříve roztočili kolotoč na jedné straně ledové plochy Východočeši a poté si ještě větší tlak v druhém útočném pásmu vytvořili domácí. Nikdo se však od mantinelu ke střele nedostal. Svobodu donutil k pohybu až v 15. minutě střelou po pěkném individuálním průniku Kepl. Narůstající plzeňskou aktivitu ale proměnil v uklidňující druhý gól až v 18. minutě nekompromisní ranou z prostoru mezi kruhy Heřman. Další šance ještě stihli do konce třetiny neproměnit Hobl a Hollý. Hráče nakonec o pět sekund dříve, než je obvyklé, do kabin poslal Kořínek, když jeho nepřesná rána roztříštila plexisklo za hradeckou brankou.

Druhou část hry začaly oba týmy o poznání aktivněji než tu první, ale jen málokterá kombinace končila střelou na branku. Až se na začátku 25. minuty nechal vyloučit Šejnoha a domácí vedli již 3:0. Vše podstatné znovu zařídil Heřman, který vystřelil a od Kořínkovy brusle se kotouč odrazil za bezmocného Svobodu. O chvíli později mohli hosté snížit opět na dvoubrankový rozdíl, když byl za podražení vyloučen při napadání příliš aktivní Holý. Hosté však díky nepřesným přihrávkám početní výhodu prohospodařili. Naopak v polovině zápasu mohla padnout branka na druhé straně. Hobl našel úplně volného Holuba, který ale tváří v tvář brankáři neuspěl. Ale i Štelmach se musel mít na pozoru. Krátce po sobě ho vystrašili individuálním průnikem Diviš a ranou od modré Spudil. Poté diváky vylekal Kořínek, který opět tvrdou ranou minul branku, ale tentokrát kus průhledné hmoty za Svobodovými zády zůstal vcelku. V 37. minutě byl opět vyloučen Holý, ale Východočeši ani druhou přesilovou hru nevyužili. Nejblíže k úspěchu byl Daňo, ale jeho ránu švihem Štelmach zneškodnil. Proti střele Petra však byl již bezmocný. Na konci 39. minuty byl tedy stav 3:1. A tato čísla se do konce prostředního dějství na světelné tabuli nezměnila.

Do posledních dvacetiminutovky vstoupili aktivněji domácí. Hned po 23 sekundách se po přihrávce Hobla ve velké šanci objevil aktivní Pulpán. Branku však minul. Další závar vytvořila trojice Hajšman – Setikovský – Kepl. A když byl v končící 44. minutě vyloučen za hru vysokou holí na čtyři minuty Čermák, byl už gól na spadnutí. Větší šance ale měli nakonec hosté. Nejdříve efektní zakončení nevyšlo Daňovi a poté v dobré pozici příklepem minul Spudil. Plzeňskou přesilovku ukončil faul a navrch měli najednou Energetici. Štelmach musel zlikvidovat průnik Čermáka, pohotovou střelu Dulovce a dělovku Burdycha. Již trochu laxně hrající Západočeši se dlouho nemohli prosadit do šance. Střelu mezi tyče vyslal až v 54. minutě Hollý. O dvě minuty později mohl po chybě hradecké obrany rozhodnout Kepl, ale samostatný nájezd neproměnil. Hosté se však o šanci na vyrovnání připravili sami, když při napadání zbytečně fauloval Diviš. Plzeňští tak po průměrném výkonu zaslouženě porazili Východočechy, kteří dokázali, že to se záchranou budou mít opravdu těžké. Jediným zklamaným Plzeňákem nakonec byl Heřman, který se v závěru několikrát neúspěšně pokoušel přidat třetí přesnou trefu a dokončit tak hattrick.

Ohlasy trenérů

Ivan Vlček (asistent trenéra Plzně): „Pro nás to byl velmi důležitý zápas. Hradec je poslední a my jsme se chtěli od něj odlepit. Až na výpadek ve třetí třetině, kdy jsme hráli čyři minuty přesilovku a neměli jsme žádné šance, jsme utkání zvládli.“