Devět branek a 222 trestných minut

P l z e ň - Junioři: HC Lasselsberger Plzeň - HC Vítkovice Steel 6:3. Po reprezentační přestávce pokračovala svým jedenadvacátým kolem juniorská extraliga. Plzeňští mladíci přivítali na svém ledě hosty z druhé strany republiky z Vítkovic. Slezané sice přijeli značně oslabeni, na soupisce měli pouze deset útočníků, ale i přesto byli domácím rovnocenným soupeřem. K vítězství Lasselsbergeru, vůbec prvnímu ve společné českomoravské části soutěže, přispěl nejvíce svými dvěma góly a dvěma asistencemi kapitán Hobl. Zajímavostí je, že utkání nedohrálo hned šest hráčů.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

6:3
2:2, 2:0, 2:1

Branky a nahrávky: 4. Holý (Štich), 5. Heřman (Setikovský, Černý), 23. Hobl, 37. Hobl, 44. Holý (Hobl) 58. Benedikt (Hobl, Martinec) – 11. Sklenář (Tejkl), 18. Novák (Kubala , Rosypal), 48. Kolařík (Káňa).
Rozhodčí: Hodek – Bejček, Kabourek. Vyloučení: 14:12, navíc Novák 10 min., Štich, Gajda (oba PLZ) a Kubala, Kolařík, Tejkl, Rosypal (všichni VIT) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 3:1. Diváci: 127. Střely na branku: 30:30. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 5:2, 5:3, 6:3.

HC Škoda Plzeň

Štelmach - Černý, Gajda, Heršálek, Kořínek, Krajčík, Štich - Hajšman, Heřman, Setikovský - Holub, Holý, Hobl - Benedikt, Kica, Kocman - Bote.

HC Vítkovice Ridera

Vašíček - Rosypal, Kubala, Flašar, Palík, Falter, Měkýš - Szturc, Novák, Rehuš - J. Káňa, Roman, Kolařík – Sklenář, Tejkl, Valušiak.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Antonín Štelmach 60 33 3 30 90,91 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jiří Benedikt 1 0 1 0 2
Robert Bote 0 0 0 0 0
Lubomír Černý 0 1 1 1 0
Milan Gajda 0 0 0 -1 25
Václav Hajšman 0 0 0 -1 4
Luboš Heršálek 0 1 1 1 2
Martin Heřman 1 0 1 0 12
Jaroslav Hobl 2 2 4 2 0
Lukáš Holub 0 0 0 0 2
Martin Holý 2 2 4 2 4
Petr Kica 0 1 1 1 0
Jakub Kocman 0 0 0 0 4
Jakub Kořínek 0 0 0 1 6
Kristián Krajčík 0 0 0 0 0
Lukáš Martinec 0 2 2 1 0
Jan Setikovský 0 1 1 -1 0
David Štich 0 1 1 -1 27

komentář

Úvod utkání se domácím podařil na výbornou. Již v 5. minutě vedli po brankách Holého a Heřmana 2:0. Pak ovšem polevili, zbytečně faulovali a dali hostům šanci dostat se rychle zpět do hry. V 11. minutě snížil po přihrávce Tejkla Sklenář.Poté přišla trochu hluchá pasáž zápasu, kdy většina útoků končila na dobře zformovaných obranách. Nadprůměrná byla pouze tvrdost obránců Lasselsbergeru. Tu krátce po sobě pocítili Káňa a Novák. Když však potřetí důrazně zakročil Holub, píšťalka rozhodčího nezůstala němá a Vítkovičtí dostali možnost hrát přesilovou hru. A sehráli ji skvěle. Nejdříve Štelmacha šikovnou tečí vylekal Rehuš a na začátku 18. minuty se přesně trefil nikým nehlídaný Novák. Náskok Západočechů byl tedy ještě před koncem první dvacetiminutovky smazán a do té další šly oba týmy znovu za nerozhodného stavu.

Hned na začátku prostředního dějství dohrávali domácí více než minutu z přesilové hry, svého soupeře sevřeli v útočném pásmu, ale k nebezpečné střele se nedostali. Bote s Kocmanem alespoň svou aktivitou vybojovali další početní výhodu, kterou již prudkou střelou využil kapitán Hobl. Po dvou minutách tedy mohli domácí slavit další dobrý úvod. Tentokrát však nepolevili a pokračovali v náporu. Naneštěstí je přibrzdil faul Holého, který při napadání podrazil jednoho z protihráčů. V početní výhodě měl obrovskou šanci Káňa, ale Štelmach stačil včas vymrštit svůj pravý beton. S přibývajícím časem začalo místo branek a šancí přibývat nervozity a vyloučených. Chvíli po polovině zápasu byli vyloučeni za vzájemnou potyčku Štich s Rosypalem. To už na trestné lavici seděl na jedné straně Kořínek a na druhé Szturc. Hra se většinou odvíjela v prostřední třetině. Až na začátku 37. minuty se začalo dít něco zajímavého v útočném pásmu. Při signalizované výhodě Plzeňských se k puku mezi kruhy dostal Martinec, vypálil a Hobl pohodlně dorážel do odkryté branky. Dvoubrankové vedení domácích mohl ještě navýšit Setikovský, ale Vašíček byl tentokrát pozorný. Před poslední částí hry muselo tedy být veseleji v kabině Lasselsbergeru.

Dobrá nálada modrobílým vydržela i po přestávce, přestože se nejdříve museli bránit přesilové hře Slezanů. Oslabení zvládli a navíc ve 44. minutě zvýšil na 5:2 šťastnou bekhendovou trefou Holý. Hosté se sice nevzdali, ale střely Kolaříka a Káni zneškodnil v dobré formě chytající Štelmach. Vítkovičtí vzápětí nevyužili ani přesilovou hru čtyř proti třem. Až v 48. minutě snížil při hře v plném počtu hráčů agilní Kolařík. Další stíhací jízdu přibrzdila zbytečná vyloučení Nováka, který si navíc vykoledoval osobní desetiminutový trest, Palíka, Kubaly, který za vražení na hrazení dostal trest pět minut a do konce utkání, Romana a Kolaříka, který za sekání taktéž dostal trest pět minut a do konce utkání. Domácí však nezvykle dlouhou sérii početních výhod nemohli dlouho proměnit v gól. Až dvě a půl minuty před koncem se konečně přesně trefil Benedikt. Proto utkání, ve kterém za posledních jedenáct minut nikdy nebylo na ledě všech dvanáct hokejistů a které okořenila závěrečná bitka, skončilo zaslouženou výhrou Plzně.

Ohlasy trenérů

Ivan Vlček (asistent trenéra Plzně): „Ze zápasu jsme měli obavy, protože Vítkovice hrají ve své skupině dobře. Povedl se nám začátek, ale my jakmile vedeme, začneme hrát úplně jiný hokej. Za stavu 2:2 jsme dali naštěstí dva góly. Soupeř potom začal faulovat a utkání se trochu nervózně dohrávalo."