PLZ - SLA 3:4 - Mohutný závěr na bodový zisk nestačil!

P l z e ň - Konečně! Plzeňský fanoušek se dočkal, začala extraligová sezóna 2006/2007. Do západočeské metropole zavítal jeden z favoritů - pražská Slavia. Modrobílí se silného soupeře nezalekli a v první dvacetiminutovce dokázali vstřelit dvě branky. Prosadily se posily Peter Fabuš a David Ludvík. Duel, který poznamenala častá vyloučení, se rozhodl v prostřední části, kdy hosté vsítili tři branky. V závěrečné třetině se Plzeňští mocně hnali za vyrovnáním, ale dokázali pouze snížit výstavní ranou kapitána Pavla Trnky.

HC Škoda Plzeň - HC Slavia Praha

3:4
2:1, 0:3, 1:0

Branky a nahrávky: 15. Fabuš (Šindel), 18. Ludvík (Král), 45. Trnka (Benák) - 7. Bednář (Graňák), 25. Špila (Beránek), 29. Hruška (Beránek), 39. Bednář (Vlasák). Rozhodčí: Rantala - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 14:14, navíc Mazanec 10 min. OT. Využití: 2:2. Diváci: 6 058. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 3:4.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Trnka, Cartelli, Malinský, Nedoma, Mazanec, Vobořil, Derner - Fabuš, Král, Ludvík - Zelenka, Rataj, Matějovský - Padělek, Šindel, Adamský - Důras, Kepl, Šaffer

HC Slavia Praha

Franěk - Žižka, Kadlec, Jebavý, Graňák, Špila, Drtina, Pojkar - Hruška, Beránek, Dlouhý - Bednář, Sobotka, Vlasák - Vondrka, Divíšek, Sup - Červenka, Růžička ml., Sklenář

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 59 34 4 30 88,24 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 2
Václav Benák 0 1 1 0 4
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Lukáš Derner 0 0 0 0 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Peter Fabuš 1 0 1 1 2
Richard Kepl 0 0 0 0 0
Richard Král 0 1 1 0 0
David Ludvík 1 0 1 0 0
Jiří Malinský 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
David Mazanec 0 0 0 -1 14
Milan Nedoma 0 0 0 -1 2
Aleš Padělek 0 0 0 -1 2
Igor Rataj 0 0 0 0 0
Adam Šaffer 0 0 0 0 2
Jakub Šindel 0 1 1 -1 0
Pavel Trnka 1 0 1 1 2
Milan Vobořil 0 0 0 0 0
Jiří Zelenka 0 0 0 0 8

komentář

Úvod prvního zápasu nové sezóny zastihl Lasselsberger duchem ještě v kabině. Slavia byla aktivnější a zasypala Málka dávkou střel. Plzeňané navíc dopláceli na přísný metr rozhodčího Rantaly, jenž Západočechy poslal dvakrát za sebou do tří. Slávistům však při dvojnásobné přesile dlouho chyběla přesnější muška. První branka utkání padla v čase 6:48, když už Plzeň hrála ve čtyřech. Bednář dostal přesnou přihrávku do levého kruhu a prostřelil Málkovy betony. Modrobílí na Fraňka poprvé vystřelili až ve 12. minutě, Šindelovu střelu dorážel Šaffer. Ve 13. minutě si dvojnásobnou převahu vyzkoušeli i domácí, vyrovnat se jim však podařilo, až když Pojkar skočil na led. Šindel adresoval zpoza branky přesný pas Fabušovi, který přesnou střelou vyrovnal. Západočechy vyrovnání povzbudilo a v čase 17:15 šli poprvé do vedení. Souhru po ideální přihrávce Krále napříč pásmem zakončil Ludvík. Po první třetině se tak šlo do kabin za stavu 2:1.

Kouskování hry častými vyloučeními pokračovalo i v prostřední části hry, rozhodčí Rantala vylučoval kadencí samopalu ruské výroby. V 24. minutě byla k vidění dokonce kuriózní situace, kdy se hrálo tři na tři. Netradiční počet hráčů na ledě sedl více Slavii. Mezi kruhy zůstal nepokrytý Špila a propálil Málka. I další branka padla při nestandardním počtu hráčů na ledě. Ve 29. minutě hrála Slavia další dvojnásobnou přesilovku. Málek dlouho dělal, co mohl, za Hruškovo střelou po Beránkově milimetrové nahrávce se však mohl již jen ohlédnout. V polovině zápasu do brejku ujel Richard Král, kotouč ale poslal jen do tyčky. V 35. minutě hrála ve dvojnásobném oslabení i Slavia, Plzeňanům však puk odskakoval od hokejek, a tak nabídnutou příležitost nevyužili. Z pohledu hostů vydařenou třetinu korunoval dvě minuty před sirénou Bednář, jenž si bez povšimnutí plzeňských beků zakroužil útočnou třetinou, a vystřelil přesně mezi Málkovy betony.

S úkolem smazat dvoubrankové manko vstoupil Lasselsberger do třetí třetiny o poznání aktivněji. Přesilovka pět na tři se díky metru finského rozhodčího definitivně stala standardní herní situací. Jednu z mnoha dvojnásobných přesilovek hráli domácí ve 45. minutě. Trnka napřáhl od modré čáry a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. V 51. minutě Plzeňané po závaru před Fraňkem již zvedali ruce, sudí však po konzultaci s videem nechtěl o dalším gólu ani slyšet. Keramici bušili na slávistická vrata seč mohli, jejich akce však končily na Fraňkovi. Naděje modrobílých na zisk prvních extraligových bodů definitivně ukončilo vyhození puku přes mantinel z hole Adamského tři minuty před koncem, za které putoval plzeňský forvard na dvě minuty na trestnou lavici. V úplném závěru zkoušeli domácí ještě přesilovku šest na čtyři, na korekci skóre ale už neměli dostatek času.

Ohlasy trenérů

Marek Sýkora (Plzeň): "Utkání jsme rozehráli s respektem, jeho výsledek ovlivnily naše chyby v obraně při gólech Slavie na 2:3 a 2:4. Tyto dvě branky rozhodly o osudu utkání. Závěrečná třetina se nám vydařila, s tou jsem velmi spokojen. Nebyli jsme daleko od remízy a následného prodloužení. Do příštích utkání bych rád sestavil ještě jednu údernou přesilovkou formaci kromě té Královy, protože jak jsme dnes viděli, přesilovky budou výrazně ovlivňovat výsledky utkání nové sezony."

Jiří Kalous (Slavia): "Jsme rádi, že jsme první utkání zvládli vítězně. Musím ale uznat, že utkání bylo vyrovnané, hrálo se nahoru dolů. Zajímavé bylo sledovat moderní pojetí vedení utkání. Finský rozhodčí ukázal, jak se bude pískat. Z toho vyplývá, že budou hodně rozhodovat přesilové hry a oslabení."