VIT-PLZ 5:3 - Plzeň opět sahala po bodech, opět inkasovala do prázdné

Televizní dohrávka mezi Vítkovicemi a Plzní vyzněla lépe pro ostravský celek, který do třetice na svém ledě přeci jen zvítězil. Dvěma góly se blýskl plzeňský centr Tomáš Divíšek, prosadil se i nejproduktivnější hráč Plzeňáků Jakub Šindel. V dresu Vítkovic se dvakrát gólově zapsal obránce Petr Kuboš. Hokejisté Lasselsbergeru spadli po prohře na "nepostupové" 11. místo a zítra proti Znojmu se pokusí o návrat do příjemnějších vod.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

5:3
2:1, 0:0, 2:2

Branky a nahrávky: 5. Kuboš (Procházka), 17. Procházka (Tomášek), 46. Káňa (Irgl), 49. Kuboš (Burger), 60. Irgl - 6. Divíšek (Derner), 43. Šindel (Cartelli), 57. Divíšek (Matějovský). Rozhodčí: Smeták - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 11:8. Využití: 1:2. Diváci: 3132. Střely na branku: 39:43. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3.

HC Vítkovice Ridera

Pinc - Jasečko, Gulaši, Kuboš, Hudec, Jurečka, Chmelíř, Mocek, Dresler - Irgl, Káňa, Hubáček - Kropáč, Burger, Krenželok - Mikulík, R. Procházka, Köhler - Tomášek, Seman

HC Škoda Plzeň

Málek - Derner, Cartelli, Nedoma, Malinský, Pulpán, Mazanec, Trnka, Benák - Divíšek, Zelenka, Matějovský - Adamský, Šindel, Důras - Kepl, Šaffer, Heřman - Ludvík, Král, Fabuš

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 58 38 4 34 89,47 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 0
Václav Benák 0 0 0 -1 0
Mario Cartelli 0 1 1 -1 2
Lukáš Derner 0 1 1 1 2
Tomáš Divíšek 2 0 2 0 6
Michal Důras 0 0 0 -1 0
Peter Fabuš 0 0 0 -2 4
Jan Heřman 0 0 0 -1 0
Richard Kepl 0 0 0 -1 0
Richard Král 0 0 0 -1 0
David Ludvík 0 0 0 -1 0
Jiří Malinský 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 1 1 0 0
David Mazanec 0 0 0 -2 2
Milan Nedoma 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 0
Adam Šaffer 0 0 0 -1 0
Jakub Šindel 1 0 1 -2 0
Pavel Trnka 0 0 0 -2 0
Jiří Zelenka 0 0 0 1 0

komentář

Zápas začal bez šancí, nadvládu přebral ostrý forčekink a obrana středního pásma. Až ve 3. minutě protnula střední pásmo přihrávka na najetého Krenželoka, po jehož bombě se ozvala maska Romana Málka. Na konci 5. minuty nahození Jasečka našlo před brankou Burgera, jehož lehký oblouček do branky ale neměl razanci. Po vhazování však napřáhl na modré Petr Kuboš a jeho ostře tečovaná střela zapadla do pravého horního rohu – 1:0. Presink Divíškovy formace ale viditelný entuziasmus Vítkovických ihned utlumil. Na konci 6. minuty se díky napadání útočníků dostal k nahození od modré Lukáš Derner a Tomáš Divíšek puk tečoval do horní poloviny branky – 1:1. Po následné velmi nepovedené přesilovce Plzeňských se hra vrátila do původních kolejí. Do zápasu se vrátil z gólmanů první Málek, Plzeň čelila přesilové výhodě Ostravanů, ale ani přesilovka domácích diváky ze sedadel nezvedla. Daleko větší nebezpečí pro plzeňskou branku znamenaly až operace útoku Igrl-Káňa-Hubáček, který Málka několikrát prověřil. Plzeňáci oplatili velkými šancemi Matějovského a Zelenky. Hra se výrazně zrychlila, Mikulík se v 17. minutě prohnal útočným pásmem a v nedbalkách pracující obrana Plzně nechala skórovat před brankou Radka Procházku – 2:1. Tímto skóre také nepříliš zajímavá úvodní třetina skončila.

Po pár sekundách druhé třetiny Vítkovičtí málem sami vyrovnali svůj náskok, neboť Jasečko nohou nasměroval puk do branky nevědomého Pince, ale při domácích stálo velké štěstí. Domácí první útok oplatil souvislým tlakem, ale Málek byl pozorný. Do dobré příležitosti se ve 24. minutě řítil Kropáč, ale vzápětí Adamský hledal před brankou Šindela, který byl faulován. Jenže Plzeň sehrála přesilovku opět špatně a Pinc práci vůbec neměl. Šindel při svém dalším střídání opět vybojoval pesilovou hru a ta se hostím dařila lépe, ale k vyrovnání také nevedla. Již v plném počtu Důras vyškolil Gulašiho a Pinc puk se štěstím našel ve své výstroji. Více prostoru na ledě bylo po vzájemném vyloučení Fabuše s Káňou, plzeňského útočníka ale doplnil na lavici Divíšek a domácí měli výhodu 4 proti 3. V jasné šanci srazil Cartelli Irgla a také putoval na trestnou lavici. Vítkovičtí si zahráli krátkou přesilovku 5 na 3, ale promrhali ji. Hosté ubránili i následné oslabení ve 4 a začali přeci jen útočit. Král namazal ve 37. minutě na jízdy Zelenkovi a jeho pumelice skončila na parádním reflexu Pince. Plzeňáci sehráli závěr třetiny v útočném pásmu, ale žádnou větší šanci si nevypracovali.

V úvodu třetí třetiny byl Káňa hned vyloučen za napadení, a když vylétla hůl Burgera do obličeje Richarda Krále, dostali Plzeňáci možnost více než minutu a půl hrát v přesilovce dvou mužů. A nakonec se hosté radovali z vyrovnání, k čemuž jim dopomohla ukázková tzv. haluz. Jakub Šindel dorážel puk vyražený Pincem po ráně Cartelliho a skákavý puk usměrnil takový způsobem, že si jej Pinc srazil do branky – 2:2. Při signalizované výhodě ve 46. minutě ale Plzeňáci opět zaspali před vlastním brankovištěm a Káňa dorazil puk do branky po střele do tyče – 3:2. Vítkovičtí skočili na koně a ve 49. minutě si vybojovali výhodu přesilové hry, pykal Tomáš Divíšek. Málek parádně zkrotil bombu Jasečka, ale nahození Kuboše mu zůstalo skryto a domácí se poprvé dostali do dvougólového trháku – 4:2. Hosté se mohli vrátit do zápasu při vyloučení Gulašiho v polovině poslední části. Přestože domácím zatopili, kontaktní gól z toho nebyl. Nervózní závěr zařídila až přesilovková situace z 57. minuty, Benák namazal mezi kruhy Matějovskému, jehož ránu Pinc vyrazil jen k volnému Divíškovi, který podruhé v zápase zavěsil – 4:3. V 59. minutě Plzeň odvolala gólmana a vyrobila před Pincem obrovský závar. Vítkovičtí to ale zvládli a Irgl power-play se štěstím využil.