PLZ - KVA 3:5 - Modrobílí ani počtvrté s Energií nebodovali!

P l z e ň - 50. extraligové kolo svedlo na ledě plzeňské ČEZ arény proti sobě západočeské rivaly. Zatímco modrobílí už sezónu dohrávají, hokejisté Energie Karlovy Vary hráli o naději na umístění v elitní šestce. Plzeňští dobře začali a na začátku druhého dějství se dokonce dostali do dvoubrankového brejku. Zdálo se, že po sérii porážek přijde konečně vítězství. Pak ale Plzeňským nevyšla dvojnásobná přesilovka a Karlovy Vary zápas otočily. Domácím ještě přiblížil naději na remízu svým premiérovým extraligovým zásahem Lukáš Martinec, ale v následné power-play se do opuštěné klece Lasselsbergeru trefili hosté.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

3:5
1:0, 1:2, 1:3

Branky a nahrávky: 13. Kracík, 25. Fabuš (Ludvík), 55. Martinec (Vampola) - 33. Pech (Tvrdek), 36. Pech (Němec), 49. Skuhravý(Kristek), 55. Skuhravý (Kumstát), 60. Kumstát (Skuhravý) Rozhodčí: Bolina, Polák - Bláha, Kostka. Vyloučení: . Využití: . V oslabení: . Diváci: 4 475. Střely na branku: . Průběh utkání: 2:0, 2:4, 3:4, 3:5

HC Škoda Plzeň

Málek - Dobrovolný, Čakajík, Benák, Mazanec, V. Čech, Pulpán, Martinec ("J") - Fabuš, Divíšek ("A"), Ludvík - Vampola, Kracík ("A"), Matějovský ("C") - Důras, Šindel, Adamský - Laš ("J"), Kubalík ("J"), Šaffer

HC Energie Karlovy Vary

Sáblík - Dobroň, Duben, Němec, Řezníček ("A"), Jiří Hanzlík, Mudroch, Ustrnul, Brňák ("J") - Kumstát, Skuhravý ("C"), Košťál ("A") - Zucker ("J"), Kristek, Skladaný - Pech, Chrenko, Milan Procházka - Tvrdek, Straka, Zaťovič

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 59 43 4 39 90,70 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 0
Václav Benák 0 0 0 -1 0
Martin Čakajík 0 0 0 -1 6
Vratislav Čech 0 0 0 -1 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 -1 2
Jiří Dobrovolný 0 0 0 0 2
Michal Důras 0 0 0 -1 0
Peter Fabuš 1 0 1 -1 0
Jaroslav Kracík 1 0 1 0 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 1 1 -1 2
Lukáš Martinec 1 0 1 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 1 28
David Mazanec 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 4
Adam Šaffer 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 0 0 0 -2 0
Petr Vampola 0 1 1 0 0

komentář

Aktivněji do utkání vstoupili Karlovarští, ale první slibná příležitost přesto patřila domácím. V 3. minutě si při vlastním oslabení šikovně počínal Ludvík a svou střelou jen těsně přestřelil. Sáblík musel zakročit až v 6. minutě, Lasselsberger dobře sehrál přesilovku, jen Fabuš mohl z bezprostřední blízkosti zamířit přesněji. Ani energetici se nechtěli nechat zahanbit, paradoxně čtvrtá formace způsobila nejvíce vzruchu, Žaťovičův výlet zpoza branky ztroskotal nakonec na Málkově betonu. Další okamžiky také patřili hráčům v bílo-zeleném, ti měli optickou převahu, avšak horší tah na branku, sami tak inkasovali. Nejdříve přežili varování Fabuše a Divíška, jenže po následném vhazování byl jejich gólman krátký na ránu Kracíka. V čase 12:59 se tak diváci dočkali úvodní trefy. Najednou se role prohodily, pod tlakem byli hosté. V konci 18. minuty již mohli být pozadu o dvě branky, Vampola by ale musel v těžké pozici trefit odkrytou branku. Netrefil a lépe se již ani nikomu jinému nevedlo, jedinou zajímavostí tak byla drobná strkanice těsně po první siréně.

Prostřední dějství začalo pro změnu náporem Plzně, Čakajíkova i Čechova střela však postrádala potřebnou rasanci. Naopak po chybě Divíška se náhle v dobré palebné pozici ocitl Kumstát, Málek hřbetem lapačky vytěsnil. V 24. minutě pak divákům ukázkový nesportovní zákrok předvedl Duben, když při šanci Plzně posunul branku a zaslouženě inkasoval čtyři trestné minuty. Ani si je celé neodseděl, Fabuš totiž zůstal chvíli nehlídán a zavěsil pod horní tyč. Následně neudržel nervy na uzdě Hanzlík a zezadu úplně zbytečně narazil Kracíka. Trest 2+10 byl přijatelnou odměnou. Zvláště když Karlovarští již v oslabení neinkasovali. Navíc v 33. minutě Pech využil nerozhodnosti plzeňské obrany a střelou mezi betony snížil. Z utkání bylo najednou drama. Duben mohl dokonce po příhře Skuhravého vyrovnat, přestřelil. Zeleno-bílá smečka dostala v 35. minutě možnost hrát pět sekund v pěti proti třem. Řezníček zkušeně bodnutím do Dobrovolného vyprovokoval odvetu Matějovského, který šel pykat. Pech, když už byli keramici ve čtyřech, dorážkou vyrovnal. Další okamžiky byly naplněny důraznými souboji a příležitosti se rodily jen velmi těžko, před třetí třetinou byl stav 2:2.

Karlovarští hned od příchodu z kabin dokazovali větší vůli po vítězství. Navíc Čakajík vyhodil kotouč z obranného pásma mimo hřiště a Skuhravý si svým veleskokem vymodlil vyloučení Matějovského. Divíšek pak ještě dostal trest za to, že hůl ležící na ledě neobjel dostatečným obloukem a přišla dlouhá dvojnásobná početní výhoda hostů. Energetici však nehráli moc nápaditě a vynutili si jedinou příležitost Skuhravého, ten navíc zaváhal. Lasselsberger si ve svých početních výhodách vedl ještě hůře. Nejdříve v 49. minutě chyboval Mazanec a Skuhravý jeho minelu potrestal přesným zakončením rychlého brejku, stejný hráč navíc v 55. minutě přidal čtvrtou trefu svého týmu, když přesně umístil nabídku Kumstáta. Keramici sice hned vzápětí odpověděli parádní trefou Martince, pro něhož to byl první gól v extralize, jenže na vyrovnání se již nezmohli. V čase 59:43 pečetil střelou do prázdné branky čtvrtou výhru v derby v této sezóně pro Karlovy Vary Kumstát.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (Plzeň): "Jsem strašně zklamaný, musíme hrát až do konce zápasu a ne odpadnout ve třetí třetině. Přesilovky hráli nejzkušenější hráči, přesto jsme během nich dvakrát inkasovali. Ti kluci mě zklamali. Navíc jsme se zase zbytečně nechali vylučovat. To není ta cesta, po které chceme jít. Motivace na zápas u nás poklesla. Tím to ale nechci omlouvat, máme hráče na to, aby to zvládli."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Utkání se v úvodu vyvíjelo, jak jsme očekávali. Domácí byli v úvodu agresivnější a lépe bruslili, což nám dělalo problémy. Ve druhé třetině jsme ale dokázali vyrovnat, i když nás vyčerpala častá oslabení. Ve třetí třetině jsme definitivně rozhodli díky dvěma gólům v oslabení. Chtěl bych poděkovat všem hráčům, podali výkon s maximálním nasazením. Za výsledkem šli stoprocentně. Ještě máme dva zápasy do konce sezony a rádi bychom se dostali do první šestky."