PLZ - VIT 5:4 po prodl. - Velká bojovnost přinesla první dva body!

Plzeň - Plzeň - Fanoušci hokeje se konečně dočkali, začal extraligový ročník 2007/2008. Jak bývá v posledních letech zvykem, k úvodním duelu zavítali na západ Čech hokejisté HC Vítkovice Steel. Že domácí nečeká lehký soupeř, napovědla už první část, kdy Roman Málek hned třikrát lovil puk ze své sítě. Modrobílí se ale nevzdali a třemi zásahy otočili vývoj skóre. Kýžené tři body jim sice povedenou akcí sebral Ivo Prorok, ale Roman Málek už více nedovolil. Po ubráněném oslabení v prodloužení se šlo na nájezdy. V nich se prosadili hned dva plzeňští střelci - Jakub Šindel a Tomáš Vlasák. Plzeň tak zažila první vítěznou děkovačku.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

5:4sn
1:3, 2:0, 1:1- 0:0

Branky a nahrávky: 10. Kracík (Dvořák), 23. Adamský (Šindel), 33. Důras (Laš), 48. Vampola (Důras), rozhodují nájezd Šindel - 3. Hruška (Köhler), 13. Hubáček, 17. Weissmann (Šimíček), 53. Prorok. Rozhodčí: Turčan - Bláha, Charvát. Vyloučení: 4:7. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 6 191. Střely na branku: 43:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3, 4:4, 5:4.

HC Škoda Plzeň

Málek - Cartelli ("A"), Čakajík, Benák, Dresler, Jasečko, Nikolov, Dobrovolný - Vlasák, Divíšek ("C"), Ludvík - Dvořák, Kracík, Matějovský ("A") - Fabuš, Šindel, Adamský - Důras, Vampola, Laš

HC Vítkovice Ridera

Prusek - Barinka, Jurečka, Marušák, Trnka, Gulaši, Kuboš, Heš - Ujčík, Burger ("A"), Hubáček ("A") - Petrovický, Vala, Prorok - Weissmann, Šimíček ("C"), Krenželok - Köhler, Hruška, Tomášek - Klimek

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 65 33 4 29 87,88 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 1 0
Václav Benák 0 0 0 -1 0
Mario Cartelli 0 0 0 -1 0
Martin Čakajík 0 0 0 -1 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 -2 0
Jan Dresler 0 0 0 0 2
Michal Důras 1 0 1 0 0
Michal Dvořák 0 1 1 1 2
Peter Fabuš 0 0 0 1 0
Stanislav Jasečko 0 0 0 2 2
Jaroslav Kracík 1 0 1 1 0
Marek Laš 0 2 2 -1 12
David Ludvík 0 0 0 -2 0
Radek Matějovský 0 0 0 1 2
Angel Nikolov 0 0 0 2 0
Jakub Šindel 1 1 2 2 0
Petr Vampola 1 0 1 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 -2 2

komentář

Fanoušky dlouho očekávaný den se dnes stal skutečností. Lasselsbeger po dlouhých měsících tvrdé přípravy nastoupil k prvnímu extraligovému zápasu nové sezóny. Do utkání ale nevkročil vůbec dobře. Již ve třetí minutě zápasu se po závaru před Málkem dostal k puku Radim Hruška a bekhendem propálil bezmocného brankáře Plzně - 0:1! Hosté ožili a strážce plzeňské svatyně najednou nevěděl, kam dřív skočit. Chvilku oddychu mu přinesla až šestá minuta, kdy se hosté provinili proti pravidlům, ale plzeňští hráči, i přes velkou snahu, Pruska vážněji neohrozili.Vše si však domácí hokejisté vynahradili v polovině úvodní třetiny. Matějovský vybojoval puk na polovině hřiště, poslal ho na modrou Dvořákovi, který přenechal puk do jízdy Jaroslavu Kracíkovi. Ten trefil z levého kruhu přesně k tyči - 1:1! Plzeňských hokejistů byl najednou plný led. Prusek měl však při obrovských šancích Matějovského a Vlasáka notnou dávku štěstí. Ve dvanácté minutě dostali dokonce výhodu přesilové hry, při druhém vyloučení Trnky v zápase, ale místo druhého gólu se stal přesný opak. Peter Hubáček sebral puk na modré plzeňským obráncům a řítil se se spoluhráčem na samotného Čakajíka. Ten čekal spíše přihrávku, ale hostující útočník se trefil přesně k levé tyči domácí branky - 1:2! A bylo ještě hůř. V sedmnácté minutě nahazoval puk před bránu hostující kapitám Šimíček a Weissmann ztečoval touš přesně mimo dosah plzeňského brankáře - 1:3! Úvodní dvacetiminutvka nového ročníku hokejové extraligy tak Plzni moc nevyšla a do kabin odcházeli domácí hráči s hodně pochmuřeným výrazem ve tváři.

Druhá třetina začala na chlup stejně jako ta první. Rychlou brankou v úvodu. Nyní se ovšem radovali domácí. Plzeň vyhrála buly v obraném pásmu soupeře, puk se rychle dostal před branku, kde číhal osamocený Adamský, který z první prostřelil Pruska - 2:3! Následovaly početní výhody na obou stranách, ale ani jeden z týmů nedokázal proměnit velké množství vyložených brankových příležitostí. V polovině utkání se už ale skóre měnilo. Mladíček v plzeňském dresu Laš nahrál zpoza branky volnému Důrasovi, který trefil přesně pravý horní růžek hostující branky - 3:3! Plzeň neuvěřitelně ožila, ale spoustu svých brankových příležitostí už využít nedokázala. Po zbytek třetiny se hrál velmi pohledný hokej, domácí tlačili a dostávali hostující hráče pod tlak, ti naopak spoléhali na rychlé protiútoky. Vše tak musela rozhodnout poslední část utkání.

Ta začala z obou stran velmi opatrně. Ve 45. minutě zápasu se domácím hrdinou mohl stát novic v plzeňském dresu Nikolov, ale jeho přízemní střela z první z dobré palebné pozice mezi kruhy Pruska nevystrašila. Podobná situace se opakovala i o pár minut později, ale vítkovický brankář pro změnu vychytal Adamského. Za další minutu už ale stadion explodoval nadšením. Prusek sice dokázal lapit střelu z levého kruhu, kterou se prezentoval Důras. K jeho smůle ale puk vyrazil přesně na hůl Vampoly, který už s dorážkou neměl problém - 4:3! Plzeňské nadšení však nemělo dlouhého trvání. Za pět minut doklepl puk, po závaru před brankou, za bezmocného Málka Prorok – 4:4! Fanoušci tak opět byli jako na trní a hokejové drama stále nebralo konce. Strhnout vedení na svou stranu mohla Plzeň v 56. minutě, kdy Jurečka zbytečně vyhodil puk z ledové plochy a musel si jít na dvě minuty odpočinout. Lasselsberger opět nedokázal využít řadu svých stoprocentních gólových šancí a naopak sám mohl inkasovat. Domácí hráči trestuhodně zapomněli na Jurečku, který se vracel z trestné lavice a ten se řítil sám na Málka. Plzeňský brankář však jeho střelu k tyči dokázal lapit. Oba týmy si tak rozdělily po bodu, ale ještě jeden visel ve vzduchu.

V prodloužení branka nepadla. Domácí sice hráli dvě minuty v oslabení, ale Vítkovicím nic nedovolili. Diváci si tak hned v prvním utkání přijdou na své. Vše rozhodnou samostatné nájezdy.

První se rozjíždí Jakub Šindel a krásným blafákem do bekhendu proměňuje- 1:0!
Na druhé straně se ujal řešení nájezdu Viktor Ujčík, ale Málek jeho blafák vystihl nohou.
Druhou sérii načíná Peter Fabuš, ale Prusek jeho pokus vystihl.
Šanci srovnat má Petrovický, jenže přestřelil. Vše rozhodnout může nová posila Plzně Tomáš Vlasák. A také se tak děje. Střelou mezi betony rozhoduje dnešní utkání - 2:0!
Na Ivo Proroka se tak už nedostalo.

Úvodní zápas hokejové extraligy mezi Lasselsbergerem a Vítkovicemi dokonala ukojil touho plzeňských fanoušků po hokeji. Nabídl jim vše, na co si jen mohli vzpomenout a ti si tak mohli nakonec vychutnávat děkovačku se svými miláčky...