PLZ - PCE 2:0 - Poprvé za tři body, poprvé s nulou!

Plzeň - V 9. extraligovém kole na sebe narazily dva doposud tápající celky. Na led plzeňského Lasselsbergeru zavítali hokejisté HC Moeller Pardubice. A po konci duelu se rozhodně více smáli domácí. Poprvé své fanoušky potěšili plným bodovým ziskem, navíc Roman Málek pochytal všechny střely Východočechů. Vyrovnaný duel rozhodla 44. minuta, kdy se v rozmezí 10 vteřin trefili Tomáš Divíšek a Michal Důras.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice

2:0
0:0, 0:0, 2:0

Branky a nahrávky: 44. Divíšek (Čakajík), 44. Důras (Benák). Rozhodčí: Husička – Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 10:10. Využití: 1:0. Diváci: 5150. Průběh utkání: 2:0.

HC Škoda Plzeň

Málek - Jasečko, Čakajík, Benák, Dobrovolný, Nikolov, Dresler, Martinec ("J") - Důras, Vampola, Laš - Fabuš, Divíšek ("C"), Matějovský ("A") - Vlasák, Kracík ("A"), Ludvík - Dvořák, Šindel, Sýkora ("J")

HC Dynamo Pardubice

Lašák - Píša, Linhart, Richter, Havíř, Snopek ("A"), Posmyk, Šeda - Sýkora ("C"), Rolinek, Pivko - Andrašovský, Pucher, Somík - Tvrdík, Blažek ("A"), Ondřej - Cetkovský, Koukal, Zohorna

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 42 0 42 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 1 1 1 4
Martin Čakajík 0 1 1 0 2
Tomáš Divíšek 1 0 1 0 2
Jiří Dobrovolný 0 0 0 0 2
Jan Dresler 0 0 0 1 4
Michal Důras 1 0 1 1 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Peter Fabuš 0 0 0 0 0
Stanislav Jasečko 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Marek Laš 0 0 0 1 0
David Ludvík 0 0 0 0 0
Lukáš Martinec 0 0 0 0 2
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
Miloš Sýkora 0 0 0 0 2
Jakub Šindel 0 0 0 0 0
Petr Vampola 0 0 0 1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 2

komentář

Domácí nezačali zápas zrovna ideálně. Už ve druhé minutě byl za hákování potrestaný Čakajík a Pardubice získaly výhodu přesilové hry. Do dobré šance se ale dostali naopak Plzeňáci. Parádní akci předvedl Vampola, který se prokličkoval celým kluzištěm a nechybělo moc, aby se natlačil před Lašáka a forhendovým blafákem jej překonal. I zbytek přesilovky domácí přečkali bez úhony. V plném počtu se západočeši opět vrhli do útoku. Výborný zápas hrající Vampola zavezl puk do pásma, kde jej přenechal Důrasovi, který z dobré pozice těsně minul Lašákovu branku. Další velké šance si domácí vytvořili v 8. minutě. Nejprve vystřelil z dobré pozice Vlasák, následně se Kracík pokoušel překonat Lašáka objetím branky a příliš mu k úspěchu nechybělo. Hostům se nepodařilo vyhodit, puk znovu získal Kracík a napříč kluzištěm přihrál volnému Vlasákovi. Ten měl ale puk přes ruku a střelou z první minul odkrytou branku. Domácí následně mohli svůj tlak ještě vystupňovat při početní výhodě po vyloučení Cetkovského. Přesilovka se ale Plzni příliš nepovedla, navíc v jejím závěru chyboval Ludvík. Sýkora vystihl jeho riskantní přihrávku a dostal se do samostatného nájezdu proti Málkovi, bekhendovým blafákem však minul branku. Od 14. minuty hráli přesilovku pro změnu Pardubičtí. Vampola byl při vyvážení puku z obraného pásma zahákovaný a o kotouč přišel. Rozhodčí zákrok hostí nepotrestal a ti se tak dostali do přečíslení dvou na jednoho. Střela Rolínka z levého kruhu skončila na pravé tyčce Málkovy branky. Domácí poté úspěšně přestály přesilovku 5 na 3 a později také 4 na 3. První třetina tak skončila bezbrankovou remízou.

Druhou třetinu zahájily Východočeši dohrávanou přesilovkou. Od modré pálil falešný bek Petr Sýkora a jeho střela nadělala Málkovi dost problémů. Od 21. minuty hráli v početní převaze pro změnu domácí. Přesilovku Plzně ještě vylepšilo nesmyslné vyloučení Snopka za nedovolené bránění, jehož byl spíše on obětí. Domácí si připravili několik slibných šancí, ale chyběla přímočařejší a důraznější koncovka. Zbytek druhé třetiny příliš hokejové krásy nepřinesl, oba týmy zodpovědně bránily a ani jeden ze soupeřů si vyloženou šanci nepřipravil. Plzni nepomohla ani čtyřminutová přesilovka po vyloučení Cetkovského, který krvavě zranil Čakajíka. I po dvou třetinách zůstává tedy stav 0:0.

Na rozuzlení si museli diváci počkat do poslední třetiny. Rozhodnutí přinesla 44. minuta. Za hákování pikal na trestné lavici Havíř. Na modré napřáhl Čakajík, který trefil pravou tyčku Lašákovy branky. Od té se puk odrazil do betonů pardubického brankáře a zůstal ležet v brankovišti, kde jej pohotově dorazil Tomáš Divíšek. 43:26 – 1:0. Hosty inkasovaná branka zřejmě naprosto zaskočila, protože jinak si nelze vysvětlit následné dění. Hned po buly se totiž domácí dostali opět do útoku, Lašák střelu Benáka pouze vyrazil a volný Michal Důras puk dorazil do branky. 43:36 – 2:0. Domácí se během deseti vteřin dostali do dvougólového vedení a bylo jasné, že teď již vsadí vše na obranu. Největší šanci vrátit se zpátky do zápasu získali Pardubičtí v 53. minutě kdy k Dobrovolnému usedl na trestnou lavici Benák a byla z toho přes minutu a půl dlouhá dvojnásobná přesilovka. Bezradní hosté ale nevymysleli nic lepšího než střelu od modré, která skončila na Málkově hrudi. Následně byl za hákování Divíška vyvážejícího puk vyloučen Rolínek a hrálo se 4 na 3. Na konci přesilovky se domácí mohli dostat do dobré šance, protože puk se odrazil přímo k trestné lavici ze které naskakoval Dobrovolný. Neměl ale dostatečnou rychlost aby se dostal do samostatného nájezdu. Nakonec pouze vyslal z levého kruhu střelu, se kterou neměl výborně chytající Lašák žádné problémy. Závěrečný nápor hostů byl umocněný přísným vyloučením Divíška v 58. minutě. Domácí kapitán se na nepřesně pískajícího Husičku hodně zlobil a málem inkasoval ještě navíc osobní trest. Hosté zkoušely překonat Málka nahazování puku před jeho branku. Několikrát se tak touš ocitl poskakující v plzeňském brankovišti. Pozorní domácí obránci jej ale pokaždé včas odklidili do bezpečí. Zápas mohl definitivně rozhodnout v oslabení Fabuš, který obral o puk nepozorného Sýkoru, velmi laxně se vracejícího pro puk do obranného pásma. Plzeňský kanonýr vyjel před branku, kličkou položil Lašáka a zadovkou bekhendem se jej snažil překonat. Nádherná akce, bohužel pro domácí skončila pouze na břevně pardubické branky. Hosté poté ještě zkusili hru bez brankáře, ale po zakázaném uvolnění se vhazování posunulo do jejich obranného pásma a Lašák musel zpět do branky. Posledních pár vteřin již domácí uhlídali a mohli se radovat z prvního tříbodového vítězství.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (Plzeň): "Jsem rádi za tříbodové vítězství, čekali jsme na něj devět kol. Důležité bylo, že jsme dnes dali dva góly v jedné minutě, což se proti nám povedlo třeba Litvínovu. V minulém kole v Třinci jsme měli více gólových příležitostí, nedokázali jsme je ale proměnit. Hokej je o gólech a my jsem je dnes dali více než soupeř."

Miloš Říha (Pardubice): "Jsme zklamaní z vývoje utkání, přestáli jsem sice úvodní tlak domácích, poté jsme byli lepší, trefili jsme tyčku a neproměnili několik dalších šancí. Bohužel jsme už 120 minut nedali gól. Sedí to na nás. Po dvou chybách jsme dostali hloupé góly, a už jsme se z toho nezvedli. Chtěl bych pochválit gólmana Lašáka, který po zranění podal dobrý výkon."