PLZ - KVA 6:3 - Kletba derby prolomena, Vary si odvezly šest branek!

Plzeň - Nula. To byl bodový zisk hokejistů plzeňského Lasselsbergeru z posledních šesti klání s HC Energií Karlovy Vary. Že by to v 19. extraligovém kole mohlo být trochu jinak, to napověděl už úvod zápasu, ve kterém šli domácí rychle do dvoubrankového vedení. Když před polovinou duelu domácí nejdříve vyhnali z branky Lukáše Sáblíka, vzápětí Peter Fabuš upravil na 5:0 a fanoušci skandovali: "deset, deset", zdálo se, že modrobílé čeká pohodový večer. Energie však nesložila zbraně a třemi brankami v řadě ještě přinutila Plzeňské o cenné vítězství bojovat. Závěrečné drama však odmítl Tomáš Vlasák, který brilantně provedl trestné střílení a zápas zakončil s bilancí 1 + 2.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

6:3
2:0, 3:2, 1:1

Branky a nahrávky: 4. Důras (Vampola), 5. Divíšek (Čakajík), 22. Adamský (Vlasák), 25. Dobrovolný (Vlasák), 27. Fabuš (Kracík), 59. Vlasák z trestného střílení – 32. Hluchý, 34. Skuhravý (Košťál), 44. Němec (Melenovský) Rozhodčí: Bolina – Bejček, Kabourek Vyloučení: 9:5. Využití: 1:2. Diváci: 6 809. Střely na branku: 30:47. Průběh utkání: 5:0, 5:3, 6:3.

HC Škoda Plzeň

Málek - Derner, Čakajík, Benák ("A"), Dresler, Jasečko, L. Martinec ("J"), Cartelli, Dobrovolný - Dvořák, Divíšek ("C"), Matějovský ("A") - Fabuš, Kracík, Ludvík - Vlasák, Šindel, Adamský - Důras, Vampola, Laš

HC Energie Karlovy Vary

Sáblík (25. Mensator) - Dobroň, Jiří Hanzlík, Němec, Řezníček ("A"), Grof, Duben, Mudroch, Ustrnul - Kumstát, Skuhravý ("C"), Košťál ("A")- Melenovský, Kristek, Skladaný - Zucker, Pech, Milan Procházka - Kuběna, Budínský, Hluchý

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 37 3 34 91,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 3 0
Václav Benák 0 0 0 3 6
Mario Cartelli 0 0 0 1 2
Martin Čakajík 0 1 1 2 0
Lukáš Derner 0 0 0 -1 0
Tomáš Divíšek 1 0 1 1 0
Jiří Dobrovolný 1 0 1 1 2
Jan Dresler 0 0 0 1 2
Michal Důras 1 0 1 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 2 0
Peter Fabuš 1 0 1 0 0
Stanislav Jasečko 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 2 0
Marek Laš 0 0 0 0 2
David Ludvík 0 0 0 1 0
Lukáš Martinec 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 0 0 0 2 2
Petr Vampola 0 1 1 0 2
Tomáš Vlasák 1 2 3 2 0

komentář

Plzeň začala velkým náporem, z něhož pramenila nečistá hra hostů. Sudí Bolina pak Varské potrestal dvěma po sobě jdoucími dvouminutovými tresty. První prohřešek ještě potrestaný nebyl, ale pak se ke slovu dostalo produktivní duo čtvrté formace. Akci do prázdné branky zakončil po nezištné nahrávce Petra Vampoly modrobílý ostrostřelec Michal Důras. A přesně po šedesáti sekundách se nečekaně prosadil i další útočník Lasselsbergeru. Martin Čakajík obětavě vybojoval puk za brankou, v pádu ještě přihrál před Sáblíkovu branku, kde puk z první přesně trefil Tomáš Divíšek. V další velké šanci se v jedenácté minutě objevili znovu domácí, to když prudkým pasem našel Čakajík sjíždějícího Šindela, jeho střelu ale Sáblík kryl lapačkou. I další velká příležitost přišla při plzeňské přesilové hře, Ludvík ale z poloviny prázdnou karlovarskou svatyni netrefil a jen zazvonil na tyčku. Hosté se i nadále trápili, Málkovi ani s přibývajícími minutami práce rozhodně nepřibývala. Třetí branku mohl přidat v šestnácté minutě Jakub Šindel, v samostatném nájezdu Sáblíka nepřekonal. Necelé dvě minuty před úvodní sirénou sice zamířil na plzeňskou trestnou lavici Václav Benák, ale na průběžném skóre to pranic nezměnilo také proto, že ve vyložené šanci hostující Duben neuspěl.

Stejně jako v úvodním dějství, i v prostřední dvacetiminutovce se skóre měnilo velmi záhy. Martin Adamský se ve svém třetím zápase po zranění dostal ke střele a Sáblík se jen marně natahoval. O chvíli později bylo v západočeské metropoli ještě veseleji! Puk z hole Jiřího Dobrovolného doplachtil až za záda nejistého Sáblíka, který pak se sklopenou hlavou okamžitě zamířil na střídačku a své místo dobrovolně přepustil Lukáši Mensatorovi. Jemu čisté skóre nezůstalo o moc déle než Sáblíkovi, v sedmadvacáté minutě zvyšoval na pět nula Peter Fabuš.Přesně v polovině utkání nabídli Plzeňští svou nečistou hrou hostům možnost ke zkorigování výsledku ve formě dvou po sobě jdoucích přesilových her. Po vypršení posledního z trestů se z velkého úhlu prosadil Milan Hluchý, a vstřelil tak vůbec první branku hostů v utkání. Domácí se ale nepoučili a faulovali dál, na trestnou lavici vedle sebe usedli Dobrovolný s Vampolou. Z následující vylepšené početní výhody po zmatcích v plzeňské trojici překonal bývalého kolegu Málka karlovarský kapitán Václav Skuhravý. Energie se tak parádně vrátila do zápasu a z hostujících hráčů byla cítit chuť po zdramatizování utkání. Tu demonstroval aktivní Hluchý, kterému první střelu ještě Roman Málek chytil, na druhou by pravděpodobně nedosáhl, ale karlovarský útočník nesmyslně netrefil prázdnou horní polovinu branky a zamířil jen do boční síťky. Série domácích faulů se však ani nezbrzdila, na trestné lavici bylo rušno, za další prohřešek si šel odpočinout Benák. Hosté se však o další dvouminutový tlak připravili sami svým faulem, Marek Melenovský putoval za katr necelé čtyři minuty před druhou sirénou za hákování. Opaření Plzeňané si pak již dokázali tříbrankový náskok uhlídat až do kabin.

Tentokrát se vstup do třetiny povedl lépe hostům, v čase 43:03 využil Šindelova trestu Ondřej Němec, a snížil tak na 3:5 ze svého pohledu. Další gól měl na hokejce Petr Mudroch, ale střela mu příliš nesedla a Málek si s nepříjemným pokusem poradil. Zmařit soupeřovy snahy o vyrovnání měl ve 48. minutě Jasečko, ale ve slibné situaci trefil jen Mensátorovy betony. Při signalizovaném vyloučení karlovarského hráče pak mířil Jakub Šindel jen do pravé tyčky. V následující početní výhodě ostře pálil Benák, jeho bomba se odrazila před branku k připravenému Kracíkovi, dorážka ale nepřekročila brankovou čáru. Domácí hráči sice zkoušeli u hlavního rozhodčího protestovat, úspěch však neslavili. Souhra Michala Dvořáka a Matějovského šestým plzeňským úspěchem opět neskončila, druhý jmenovaný totiž nezkrotil puk dle svých představ. V 55. minutě na Mensatora znovu najížděli Dvořák s Matějovským, bývalý hráč Energie svému kolegovi z útoku puk tentokrát nepůjčil a raději volil střelu. Ta zazvonila o břevno a jen tak tak, že si ji karlovarský gólman sám nesrazil do branky. Domácí v samém závěru utkání tahali za delší konec, při střele Adamského se vyznamenal Mensator. Ten samý hráč po svém úniku skončil po faulu v brance a sudí Bolina nařídil trestný nájezd. Do středového kruhu se postavil specialista na tuto disciplínu Tomáš Vlasák a přesnou prudkou střelou si připsal třetí gól v dosavadním průběhu sezóny. Šestá branka v karlovarské síti také znamenala definitivní ukončení gólových hodů, po nichž si domácí alespoň trochu napravili reputaci ze západočeských střetnutí.

Ohlasy trenérů

František Černý (Plzeň): "Vyšel nám začátek utkání, plnili jsme dané pokyny. V polovině zápasu jsme vedli už 5:0, poté z naší strany přišla trochu lehkovážnost, z níž vyplynuly fauly a Vary snížily při přesilovkách na dvoubrankový rozdíl. Touha po vítězství byla ale na naší straně. Ve hře pět na pět jsme soupeře do šancí nepustili a naopak jsme si jich sami vytvořili hodně. Definitivní klid nám přinesl až Vlasákův proměněný nájezd. Přesto jsme dnes proměnili více šancí než při minulém zápase ve Znojmě."

Václav Baďouček (Karlovy Vary): "Utkání jsme začali velice špatně. Rychle jsme prohrávali 0:2 a celá první třetina nám nevyšla. Už jsme se z toho nevzpamatovali. Vracet se do zápasu za stavu 0:5 je strašně těžké. Nepodaří se to téměř nikdy. I když jsme se na chvíli dostali do hry, Plzeň zaslouženě vyhrála. To, že dnes do branky nastoupil Sáblík, byla taktická varianta proti Plzni."