KVA-PLZ 0:3 - Po dvou letech, dvou měsících a dvou týdnech vyhrála Plzeň v Karlových Varech!

Plzeň - Krásný vánoční dárek si rozbalili Plzeňáci v Karlových Varech. V minulém ročníku Lasselsberger v derby nevybojoval ani bod, letos již šest a upevnil si čtvrtou příčku v tabulce. Plzeňští trestali tvrdé zákroky soupeře, když všechny branky padly v početní výhodě. Mudroch a Pech za své zákroky dostali tresty do konce utkání. Nedohrál ani Melenovský.

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň

0:3
0:2, 0:0, 0:1

Branky a nahrávky: 3. Ludvík (Vlasák), 5. Vlasák (Ludvík), 44. Šindel (Kracík). Rozhodčí: Jeřábek - Pouzar, Bádal. Vyloučení: 11:16, navíc Mudroch a Pech oba 5 min. a do konce utkání, Melenovský 10 min. a do konce utkání (všichni K. Vary). Využití: 0:3. Diváci: 4220. Průběh utkání: 0:0, 0:3.

HC Energie Karlovy Vary

Mensator - Dobroň, Řezníček, Němec, Duben, Hanzlík, Mudroch, Grof, Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Zucker, Pech, Procházka - Bílek, Melenovský, Hluchý - Tvrdek, Kristek, Skladaný.

HC Škoda Plzeň

Málek - Čakajík, Derner, Benák, Dresler, Jasečko, Dobrovolný - Vlasák, Divíšek, Matějovský - Fabuš, Kracík, Ludvík - Důras, Vampola, Laš - Dvořák, Šindel, Kubalík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 37 0 37 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0 6
Martin Čakajík 0 0 0 0 2
Lukáš Derner 0 0 0 0 2
Tomáš Divíšek 0 0 0 0 0
Jiří Dobrovolný 0 0 0 0 6
Jan Dresler 0 0 0 0 4
Michal Důras 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 2
Peter Fabuš 0 0 0 0 2
Stanislav Jasečko 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 0 2
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
David Ludvík 1 1 2 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 2
Jakub Šindel 1 0 1 0 4
Petr Vampola 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 1 1 2 0 0

komentář

Tak děsivý vstup do utkání karlovarští hokejisté už dlouho nezažili. Hned v první minutě se už radoval Matějovský poté, co dotlačil za Mensatora sražený puk. Sudí branku pro postavení hráče v brankovišti uznat nemohl, odeslal ale na trestnou lavici Řezníčka, kterého po chvíli následoval Němec. Energetici se dlouho bránili úspěšně, jenže vteřinu před návratem prvního vyloučeného se několikátou dorážkou prosadil David Ludvík.

Aby toho nebylo málo, byl ve 4. minutě po hodně nešťastném zásahu Mudrochova lokte v obličeji Michala Dvořáka zkušený obránce vyloučen do konce utkání a před Plzeňáky se rozložila předlouhá přesilovka. A za 19 vteřin letěly ruce mimořádně početného a hlučného kotle hostí opět ke stropu. Několik bleskových přihrávek vyřadilo karlovarský blok ze hry a úplně volný Tomáš Vlasák měl u tyče lehkou práci.

Domácí pozice se zdála o to beznadějnější, že dvě minuty před koncem Mudrochova trestu na lavici usedl další energetik. Druhou dvojnásobnou přesilovku už ale Venerovi svěřenci uhráli bez úhony a vyrazili dobývat svatyni ve velké pohodě hrajících Plzeňáků.

Ve druhé polovině třetiny dal rozhodčí Jeřábek Karlovým Varům dostatečný počet šancí ke korekci skóre v přesilovkách. Jenže jestli byla Plzeň v něčem opravdu skvělá, byla to oslabení. Pevný čtverec, případně v hojných případech i pouhý trojúhelník, výborně držel svůj tvar, hlídal křižné přihrávky, útočníci dokázali rušit střílející beky na modré a obránci vše čistili na brankovišti. A opomenout nelze ani klidného Málka, který byl svému týmu opravdovou oporou.

Nejblíže brance byl asi Pech, který těžil z důrazné práce Košťála v rohu kluziště, kotouč však přes Málkův beton neprotlačil. Důrazně se do brankoviště tlačil i Hluchý, gólman si na něj ale dobře počkal.

Na úvod druhé třetiny trocha polemiky. Již od první minuty druhého dějství bylo patrné, že přísný metr rozhodčího Jeřábka z první části nebyl náhodný. Na trestnou lavici odcházel jeden hráč za druhým, potrestán byl každý náznak faulu, a to na obou stranách. Hra ovšem trpěla. Rozkouskovaný průběh zápasu vířil emoce na ledě i v hledišti, do kabin se musel za protesty poroučet domácí forvard Melenovský, led několikrát zasypala sprška lahví. Je tedy otázkou, zda moderní trendy v posuzování zákroků hokeji prospívají... Alespoň v dnešním utkání se jeho aktéři s nastaveným metrem nedokázali naprosto srovnat.

Definitivní pohasnutí nadějí ve tvářích většiny fanoušků na zimním stadionu pak znamenala 44. minuta. Jak jinak než v přesilovce předvedla Plzeň další ukázkovou kombinaci, Kracík vytáhl Mensatora z branky a volný Jakub Šindel pálil do prázdné. Pohoda Lasselsbergeru se pak zhmotňovala v chorálech modrobílé skupiny fanoušků a nic na ní nemohla změnit svižná rána Kristka do Málkovy lapačky.

Plzeň si ve vypjatém utkání dokráčela k cenné výhře z ledu svého západočeského rivala bez vážnějšího zakolísání. Směr střetnutí daly už první minuty, které zajistily produktivní plzeňské přesilovkové vozbě dvoubrankový náskok. Naopak domácí početní výhoda se nedařila vůbec a přibývající čas přihazoval na hokejky Energie čím dál tím více nervozity a nepřesností. V závěru už domácím nezbyly žádné síly ani na korekci skóre.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Dnešní utkání se zúžilo na hru v početní výhodě a oslabení. A s přesilovými situacemi lépe naložili hosté, kteří v nich dali tři góly. Dva hned na začátku utkání. My jsme v přesilovkách nedokázali najít klid a přesnost, abychom je využili. A to rozhodlo.

Jiří Kučera (HC Lasselsberger Plzeň): Musím kluky pochválit, protože rozhodla disciplína. My jsme udrželi nervy na uzdě a v přesilovkách dali první dva důležité góly. Pak se zápas dohrával.