PLZ - LIT 3:6 - Naposledy v tomto roce, ale poprvé bez bodového zisku!

Plzeň - Dva dny po Štědrém dnu se šlo v Plzni na hokej, na který se přišlo podívat přes šest tisíc příznivců, kteří věřili v další vybojované body plzeňského Lasselsbergeru. A nebyl důved nebýt optimistický, vždyť HC Litvínov patří k nejhorším sběratelům bodů na cizích kluzištích v celé O2 extralize. Zápas však postavil všechny předpoklady na hlavu. Hosté si jako první z ČEZ arény po zodpovědném výkonu odvezli vítězství už po základním hrací době.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

3:6
1:2, 0:1, 2:3

Branky a nahrávky: 8. Benák (Kracík), 56. Adamský (Důras), 58. Benák (Kracík) – 12. Lukeš (Jánský), 18. Jánský (Lukeš), 38. Jánský (L. Poživil), 49. Benda (Kubinčák), 52. Jenáček (Kubinčák), 60. Černý (L. Poživil) Rozhodčí: Turčan - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6 144. Střely na branku: 38:30 . Průběh utkání: 1:0, 1:5, 3:5, 3:6.

HC Škoda Plzeň

Málek - Derner, Čakajík, Benák ("A"), Dresler, Jasečko, Dobrovolný - Vlasák, Divíšek ("C"), Adamský - Fabuš, Kracík, Ludvík - Důras, Vampola, Matějovský ("A") - Dvořák, Šindel, Kubalík ("J")

HC Verva Litvínov

J. Hübl - Šlégr ("C"), Hranáč ("A"), L. Poživil, Vobořil, Skuhrovec, Punčochář, O. Poživil - Lukeš, Bahenský, Jánský - Kubinčák, Branda, Jenáček - Tomas, Benda, Trávníček - Černý, Sklenička, Machulda - Rindoš

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 59 42 5 37 88,10 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 0 0
Václav Benák 2 0 2 -1 2
Martin Čakajík 0 0 0 -3 0
Lukáš Derner 0 0 0 -1 2
Tomáš Divíšek 0 0 0 -3 2
Jiří Dobrovolný 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Důras 0 1 1 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Peter Fabuš 0 0 0 0 2
Stanislav Jasečko 0 0 0 -1 2
Jaroslav Kracík 0 2 2 -1 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 -1 2
David Ludvík 0 0 0 -1 0
Radek Matějovský 0 0 0 -1 0
Jakub Šindel 0 0 0 -1 0
Petr Vampola 0 0 0 1 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 -3 0

komentář

Před dnešním duelem museli domácí trenéři řešit zapeklité problémy. Tím příjemnějším byl návrat Martina Adamského do sestavy, tím horším byl fakt, že nemohl nastoupit Laš. Dravý útoční tak zaujal své místo v útoku s Vlasákem a Divíškem, Matějovský nahradil chybějící článek v útoku, který vede Petr Vampola. Navíc v obranných řadách nahradil Cartelliho junior Špiler.

V páté minutě darovali hosté Plzni velkou příležitost ke vstřelení první branky utkání. Nejprve putoval na trestnou lavici Jiří Šlégr, za pár vteřin ho následoval i Punčochoář, který špatně vyhodil. Lasselsbergeru se však dlouho nedařilo, největší šanci měli pouze obránci od modré. Až si mezi kruhy připravil dělostřelecké náčiní Benák a jeho střela téměř protrhla síť - 1:0! Domácí to nabudilo, ale branku již přidat nedokázali. Až ve dvanácté minutě padl další trest. Kubalík oplácel předchozí faul a Litvínov z první vážnější šance v utkání udeřil. František Lukeš se dostal k odraženému puku a z mezikruží trefil přesně levý růžek - 1:1! V 16. minutě se ke střele z mezikruží dostal Důras, ale pouze provětral betony Hübla. Hned z protiútoku ujížděli dva Litvínovští na jediného domácího beka, jenže Hranáč volil střelu, se kterou si poradila lapačka Romana Málka. Lasselsberger si varování nevzal k srdci a za nedlouho poté Jánský v polopádu zamířil přesně k tyči - 1:2! Do první sirény mohl ještě vyrovnat Divíšek, ale byl vytlačen až příliš ze střeleckého úhlu.

Kdo čekal v úvodu prostředního dějství tlak ze strany domácích, musel být zklamán. Litvínov svého soupeře nepouštěl na dostřel vlastní branky, naopak sám si připravil mnoho šancí, které však dokázal lapit Roman Málek. Když byl navíc ve druhé minutě vyloučen Benák, vypadalo vše hodně zle. Jenže Plzeňáci se zvedli a sami si vypracovali více šancí než soupeř. Následovala pasáž hokeje ‘‘nahoru-dolů.‘‘ Šance střídala šanci. Benák ujížděl s Fabušem na jediného beka hostí, ale perfektní zakončení plzeňského útočníka zastavil zákrok Hübla. Před polovinou si ještě zahráli přesilovou hru hosté, ale dnes měli oba brankáři svůj den a skóre se opět nepohnulo. Zajímavá situace se udála v polovině utkání. Divíšek forčekoval rozehrávajícího hráče na modré, ten ztratil puk a na Hübla ujížděl Vlasák. Hlavní sudí však hru zastavil a vyloučil domácího kapitána za hákování. Hosté hráli v klidu, nedělali chyby a jen díky plzeňskému brankáři nepřidali Chemici další branku. Ve čtrnácté minutě dostali početní výhodu také Plzeňští, ale hned v jejím úvodu ujel Lukeš všem hráčům, ale vyznamenal se opět Málek. Jenže za sekání byl vyloučen Fabuš a bylo po přesilovce. Ale to stále nebylo vše. O chvilku později byl za podražení vyloučen Punčochář a Lasselsberger mohl více než minutu ve čtyřech proti třem. Domácím se však vůbec nedařilo a potřebný klid v zakončení z minulých utkání byl pryč. Když už se zdálo, že do druhé sirény se skóre nezmění, dokázal Jánský střelou přes obránce přidat třetí gól svého týmu. Roman Málek si na jeho ránu sáhl, ale přepadla mu přes lapačku - 1:3! Domácí hráči tak byli v hodně zapeklité situaci, když před poslední dvacetiminutovkou prohrávali o dvě branky a chtěli-li udržet domácí neporazitelnost, museli prolomit dnešní střeleckou smůlu...

První minuty poslední dvacetiminutovky byly ve znamení plzeňské křeče a hostujícího klidu a nadšení. Lasselsberger se k vážnější šanci nemohl dlouho propracovat a když už se dostal puk k Hüblovi, tak si s ním hostující brankář bez problémů poradil. Když pak ve 49. minutě ujel Benda a perfektní kličkou překonal Málka, bylo rozhodnuto. Nic na tom nezměnili ani Čakajík se Šindelem, kteří se objevili sami před Hüblem, ten obě šance zneškodnil. Navíc ujeli v oslabení Janáček s Kubinčákem a prvně jmenovaný se po skvělé přihrávce spoluhráče nemýlil - 1:5! Domácí publikum alespoň trochu uklidnil Martin Adamský, který nechytatelnou dělovkou k tyči snížil - 2:5! Když pak v 58. minutě přidal další gól Benák, všichni na stadiónu jen litovali, že branky do hostující branky nezačali padat dřív - 3:5! Lasselsberger nakonec zkusil i hru bez brankáře, ale od vlastní modré se prosadil Černý a zpečetil účet utkání - 3:6!Plzeňští tak po reprezentační pauze vytěžili ze čtyř zápasů sedm bodů, z toho šest na cizích kluzištích a přišli tak o svou domácí neporazitelnost. Litvínov vyhrál venku teprve podruhé v sezóně a oba duely na západě Čech.