SPA - PLZ 4:5 po prodl. Plzeň ukázala svoji přednost v této sezóně a ze Sparty veze cenné dva body

Plzeňští v T-mobile Aréně tahali od začátku za kratší konec, dokonce prohrávali ještě čtyři a půl minuty před koncem o dvě branky. Pak však využili přesilovou hru a stav 4:4 jim při power-play zajistil Michal Dvořák. V prodloužení pak potvrdil dobrou formu Tomáš Divíšek a svou druhou trefou v zápase připsal svému týmu bonusový bod. Plzeň tak v rychlém a tvrdém utkání vytěžila dva cenné body.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

4:5p
2:1, 1:1, 1:2 - 0:1

Branky a nahrávky: 5. Netík (Sivek), 13. Melichárek (Štrba), 24. Netík (Ton), 41. Ton (Sivek) - 10. Benák (Divíšek), 31. Vlasák (L. Martinec), 56. Divíšek (Fabuš), 59. Dvořák (Derner), 65. Divíšek (Důras). Rozhodčí: Minář - Kreuzer, Polonyi. Vyloučení: 7:8, navíc Kracík (Plzeň) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4711. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:4 - 4:5.

HC Sparta Praha

Duba - Ptáček, Stehlík, Vykoukal, Jan Hanzlík, Černošek, Tabaček, Jerofejevs - Ton, Sivek, Netík - Melichárek, Langhammer, Štrba - Mrňa, Vaic, Dragoun - Podlešák, Švagrovský, Hromas

HC Škoda Plzeň

Málek (21. Altrichter) - Čakajík, Derner, Benák, Dobrovolný, Jasečko, Dresler (21. L. Martinec) - Fabuš, Divíšek, Ludvík - Vlasák, Kracík, Adamský - Dvořák, Šindel, Důras - Vampola, Matějovský, od 13.-20. min. navíc Kubalík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Martin Altrichter 45 21 2 19 90,48 0
Roman Málek 20 14 2 12 85,71 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 0
Václav Benák 1 0 1 1 0
Martin Čakajík 0 0 0 -2 0
Lukáš Derner 0 1 1 0 2
Tomáš Divíšek 2 1 3 1 4
Jiří Dobrovolný 0 0 0 -1 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Důras 0 1 1 1 2
Michal Dvořák 1 0 1 0 0
Peter Fabuš 0 1 1 -1 0
Stanislav Jasečko 0 0 0 2 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 2 10
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 0 0 0 0
Lukáš Martinec 0 1 1 1 2
Radek Matějovský 0 0 0 -1 2
Jakub Šindel 0 0 0 0 0
Petr Vampola 0 0 0 -1 2
Tomáš Vlasák 1 0 1 3 0

komentář

Sparta šla v první třetině rychle do vedení, Plzeň sice vyrovnala, ale domácí díky šťastné trefě Melichárka opět získali jednobrankový náskok. Do zápasu vstoupila obě mužstva s velkou chutí a brankáři si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohli. Za hosty zahrozil Šindel, který se však nakonec přes pečlivou obranu k zakončení neprosadil. Na druhé straně kluziště se po střele Podlešáka odrazil puk na hokejku Švagrovského, který prostřelil Málka mezi nohama, jenže puk vyskákal těsně vedle tyče. Gólu se domácí dočkali až v čase 4:14, kdy se Tomáš Netík nenechal zastavit ani faulujícím Matějovským a vleže zasunul puk za záda muže, který byl zvolen plzeňským sympaťákem sezóny. Při hře čtyř proti čtyřem zvonila tyč za zády Málka, postaral se o to svou střelou Sivek. Udeřili však vzápětí Západočeši. Přesilovou hru využil střelou od modré čáry Benák. Pěkným bodyčekem se prezentoval Vykoukal, Kracík se s tímto atakem nevyrovnal a vyfasoval deset minut za nesportovní chování. Ve třinácté minutě se po vyhraném buly zmocnil puku Melichárek a z velkého úhlu prostřelil nejistého strážce svatyně hostů. Plzeň následně nedokázala srovnat ani v přesilovce po vyloučení Švagrovského. Sice se rozestavila v útočném pásmu, ale následně ho musela pro postavení hráče v brankovišti vyklidit. Jelikož se v početní výhodě neprosadila ani Sparta, do kabin šli domácí s jednobrankovým vedením.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupila Plzeň s Altrichterem v brance, ale lépe si zpočátku vedla Sparta. Plzeňští v oslabení nedůsledně vyhazovali, Tabaček puk zastavil na hranici útočné třetiny domácích, posunul ho na Tona, ten přes obránce předložil kotouč Netíkovi, který ranou z první nedal Altrichterovi šanci 3:1. Pro domácí mohlo být ještě veseleji, když se po levé straně prodral do útoku Hromas, nicméně netrefil branku. Plzeň se dostala ke slovu ve vlastním oslabení a proti Vampolově jedovce musel Duba bleskově sklapnout betony. Kritickou se stala pro Spartu jedenatřicátá minuta. Nejprve ještě v úniku selhal Divíšek, ale vzápětí junior Martinec poslal přesný pas Vlasákovi, který tváří v tvář Dubovi nezaváhal a střelou pod břevno snížil. Úspěch hosty nabudil a dostávali se k zakončení stále častěji, avšak nebylo jim to už nic platné, protože sparťanský gólman byl bezchybný.

Závěrečné dějství nabídlo skutečně nervy drásající podívanou. Pokud se Spartě v prvních dvou třetinách podařilo vstřelit rychlé góly, v poslední části udeřila s rychlostí blesku. Řada fanoušků ještě dojídala klobásu v útrobách Arény, když Petr Ton v čase 40:17 zvyšoval na 4:2. Nejproduktivnější útočník extraligy převzal mezi kruhy přihrávku od Sivka a Altrichter se za pukem jen otočil. Poté se Sparta pozorně bránila a nic nenasvědčovalo tomu, že by se její situace měla jakkoliv zkomplikovat, přesto se tak stalo. V šestapadesáté minutě se museli domácí bránit po faulu Stehlíka, což se jim bez potíží dařilo až do chvíle, než se slovenský bek vrátil na ledovou plochu. Přesně v ten moment se totiž ke kotouči dostal Divíšek a protlačil ho za Dubu - 4:3. Vyrovnání přinesla devětapadesátá minuta. Trenér Kučera nejprve svolal své mužstvo k poradě, následně odvolal brankáře a šest plzeňských bojovníků se postavilo na buly do útočné třetiny. V něm byli úspěšní, touš se dostal na modrou čáru, odtud ho do ohně před brankovištěm nahodil Benák, Derner postrčil puk k Dvořákovi, který do prázdné branky zasunul a rozhodl o tom, že v šedesáti minutách vítěz znám nebude.

V prodloužení se dlouho nic nedělo. Netík sice trefil vnější síť branky, jenže to samozřejmě na skóre nic neměnilo. Prosadil se až důrazný Divíšek, na jehož teč z brankoviště byl Duba krátký a kapituloval. Hosté tedy udolali Spartu i potřetí v této sezóně a získali cenné dvoubodové vítězství.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek: Nezískali jsme bod, ztratili jsme dva. Zápas se od začátku vyvíjel v náš prospěch. Třetí třetina pro nás nemohla začít líp: dali jsme na 4:2, ale nezvládli závěr a soupeř vyhrál.

František Černý: Na začátku třetí třetiny nám soupeř utekl na dva góly, přesto si ale kluci věřili a bojovali. V prodloužení jsme to chtěli zkusit, překvapit Spartu a nečekat na penalty. To se nám i povedlo.