SLA-PLZ 5:2 - Plzeň potopil Bednář

Plzeň - Jedna dobrá třetina na vítězství nestačí. O tom se dokonale přesvědčili hokejisté Lasselsbergeru v předehrávce 50. kola v Sazka Aréně. Po úvodní dvacetiminutovce prohrávali 0:3 a zdálo se, že je rozhodnuto. Jenže po čtyřiceti minutách svítil na ukazateli stav 3:2 pro domácí a vše bylo ještě otevřené. Když ale ve 47. minutě dokonal hattrick Bednář, nebylo co řešit. Keramici tak letos vůbec poprvé odjíždějí z hlavního města s prázdnou...

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

5:2
3:0, 0:2, 2:0

Branky a nahrávky: 2. Bednář (Hlavačka), 12. Bednář (Sup), 15. Vondrka (D. Hruška), 47. Bednář (Rataj), 60. Beránek (D. Hruška) - 28. Fabuš (Kracík), 30. Adamský (Vlasák). Rozhodčí: Fraňo - Padevět, Kis. Vyloučení: 2:7, navíc Matějovský (Plzeň) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 3892. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2.

HC Slavia Praha

A. Svoboda - Kadlec, Vašíček, Hlavačka, Kolařík, Sloboda, Žižka, Němeček, Drtina - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Rataj, Sup - Klepiš, V. Růžička ml., Doležal - Kubeš, M. Čermák, Sklenář.

HC Škoda Plzeň

Altrichter - Cartelli, Čakajík, Jasečko, Dresler, Benák, Redlihs, Dobrovolný - Fabuš, Kracík, Matějovský - Vlasák, Divíšek, Laš - Důras, Vampola, Adamský - Dvořák, Šindel.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Martin Altrichter 59 41 4 37 90,24 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 0 2
Václav Benák 0 0 0 -2 2
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Martin Čakajík 0 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 0 0
Jiří Dobrovolný 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 1 0
Michal Důras 0 0 0 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Peter Fabuš 1 0 1 0 0
Stanislav Jasečko 0 0 0 1 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 0 2
Marek Laš 0 0 0 0 2
Radek Matějovský 0 0 0 -1 10
Jekabs Redlihs 0 0 0 -2 0
Jakub Šindel 0 0 0 -1 0
Petr Vampola 0 0 0 -1 2
Tomáš Vlasák 0 1 1 1 4

komentář

Slavia udeřila jako blesk z čistého nebe, běžela teprve druhá minuta zápasu a domácí už vedli 1:0 (1.06) . Zpoza vlastní branky našel Martin Hlavačka najetého Jaroslava Bednáře, po jeho spanilé jízdě přes celé hřiště skončil puk zády překvapeného Martina Altrichtera, který dostal v brance přednost před Romanem Málkem. Rychlý gól bezpochyby poznamenal průběh první třetiny a ostatně i celého utkání. Domácím narostla křídla, hostům naopak nevycházely pokusy o rychlé brejky. Přesto se do slibných šancí dostali i hosté z Plzně: stačí zmínit Benákovu dělovku či Kracíkovu tečovanou střelu, ale ani jeden z pokusů změnu skóre nepřinesl.

Skóre se naopak měnilo na domácí straně, a to již v polovině první třetiny. První vyloučení (na straně hostujícího týmu) znamenalo první využitou přesilovku a dvoubrankové vedení domácích: Laš odešel na dvě minuty za hákování Davida Hrušky a Slavii stačilo 52 vteřin na využití přesilovky. Zpoza branky přihrával Sup a střílel opět střelec nadmíru osvědčený – Jaroslav Bednář - 2:0 (11.45) . Možnost zkusit to znovu, dostali domácí zhruba o tři minuty později: v čase 13.45 hákoval Benák a domácím tentokrát stačila na využití druhé přesilovky pouhá půlminutka: Hruška našel v ideální pozici před brankou Michala Vondrku a ten se nemýlil – 3:0 (14.15) .

Ve zbývající pětiminutovce už stojí za zmínku pouze Adamského faul loktem na Hlavačku a Čermákova vysoká hůl a následný dvouminutový trest, který se přenesl do druhé třetiny.

Druhou třetinu zahájili hosté náporem, jak jinak, když hráli přesilovku, ale do největší šance se paradoxně dostali zásluhou kapitána Beránka domácí. Ten ujel a přes obránce nebezpečně vystřelil – puk prošel Altrichterovi mezi betony, ale už neměl dost energie, aby se došoural za brankovou čáru. Hosté ale záhy dostali desetivteřinovou výhodu hry pět na tři při vyloučení Michala Supa, ale ani tentokrát na Svobodu nevyzráli. Do největší šance se při následné plzeňské přesilovce pět na čtyři opět dostali domácí – to když nebezpečně střílel Jakub Klepiš. Teď by si asi na hosty nevsadil nikdo, navíc přišlo Vlasákovo hákování, ale prachbídně sehraná přesilovka domácích. Jalovost v zakončení se Slavii vymstila, Místo toho, aby sama udeřila, hosté oslabení přežili a nadýchli se k mohutnému finiši. Během necelých dvou minut snížili na rozdíl jediného gólu.

Nejprve Peter Fabuš švihem pod víko prostřelil Adama Svobodu (3:1, 27.33) , a poté Martin Adamský využil zmatků v domácí obraně (3:2, 29.30). Plzeň byla rázem zpátky ve hře. Asi slabou náplastí pro domácí mohl být výčet všech nevyužitých šancí z druhé třetiny, hostům se v této fázi dařilo vše, na co sáhli.

Na ledě se ale začalo jiskřit, ke zméně skóre domácím v závěru druhé třetiny nepomohly ani dvě přesilovky při Vampolově (nedovolené bránění) a Kracíkově (zdržování hry) vyloučení, ani tentokrát Slavia nic kloudného nevymyslela. Naopak se mohli radovat hosté – to když (v čase 38.52) ujel Tomáš Divíšek, ale byl tísněn a už nestihl zakončit.

Urputný boj a enormní nasazení na obou stranách přinesl úvod třetí třetiny. Hrálo se nahoru dolů se šancemi na obou stranách. Hra se převalovala z jednoho konce na druhý. A v podstatě z jedné takovéto akce padlo i čtvrtý gól domácích: Michal Sup sebral ve vlastním obranném pásmu puk, vyvezl ho do útočného pásma, využil drobného zaváhání hostující obrany, přistrčil puk Ratajovi a ten předložil Jaroslavu Bednářovi puk doslova jako na zlatém podnose – 4:2 (46.56) . Z důvodu možného postavení Michala Supa v brankovišti se ještě prohlíželo video, ale rozhodčí Fraňo poslední naděje hostů rázně uťal a gól uznal.

Hosté začali hrát o poznání aktivněji a agresivněji, více napadali, ale to byla voda na domácí mlýn. Do přečíslení se tak Slavia dostávala stále častěji. Bylo to pochopitelné, soupeř, chtěl-li pomýšlet na úspěch, musel nutně otevřít hru. V 53. minutě byl podruhé v zápase vyloučen Tomáš Vlasák a Slavii se tak nabídla možnost přidat další pojistku. Ale přesilovou hru sehráli domácí až příliš profesorsky a naivně. Na ledě se opět začalo jiskřit, hráči dohrávali souboje u mantinelu, ale píšťalka hlavního rozhodčího zůstala v podstatě až do konce zápasu němá, respektive s dvěma výjimkami: to když byl Radek Matějovský necelé tři minuty před koncem vyloučen na deset minut pro nesportovní chování, a když Josef Beránek vstřelil pátý gól domácích. Ale nepředbíhejme. V závěru zápasu sáhli hosté ještě ke hře bez brankáře, ale vlastní chyba je připravila o možnost zkorigovat ještě výsledek. David Hruška vystihl přihrávku hráčů na modré a puk poslal na ujíždějícího osamoceného Josefa Beránka – 5:2 (59.40) .

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia): "My jsme perfektně odehráli první třetinu, získali tříbrankové vedení, což se nakonec ukázalo jako rozhodující. Plzeň se dotáhla na rozdíl jediné branky, dostala nás pod tlak, ale my jsme odolali. Jarda Bednář měl svůj den. Dal svůj třetí gól, který byl rozhodující, a my jsme to utrhli do vítězného konce."

Jiří Kučera (Plzeň): "Udělali jsme v tom zápase strašně moc individuálních chyb. Slavia vyhrála první třetinu 3:0 a vypadalo to, že je po zápase. Pak jsme se sice dostali dvěma góly do hry, ale bohužel jsme gól dostali na 4:2 a pak už to bylo těžké."