PLZ - KLA 3:2 - Po velkém boji zůstávají tři body doma

Plzeň – Obrovský boj se strhl v ČEZ Areně mez Plzní a Kladnem. Domácí mohli rozhodnout již ve druhé třetině, kdy měli nespočet šancí, ale hosty zachraňoval Cikánek, tyč i břevno. Hosté nakonec zápas zdramatizovali v úvodu poslední dvacetiminutovky, ale vyrovnat už nedokázali. O všechny góly se postaral elitní útok Plzně, u kterých byli na druhé straně vždy Tenkrát s Kallou a Hornou, Trončinským a Hořavou.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

3:2
2:1, 1:0, 0:1

Branky a nahrávky: 16. Kracík (Straka, Vlasák), 19. Straka, 35. Vlasák (Fabuš) - 11. Frolík, 41. Patera (Hájek). Rozhodčí: Fraňo - Kis, Pavlovič. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 5743. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.

HC Škoda Plzeň

Altrichter - Benák, S. Hudec, Čakajík, Smrek, Dresler, Pácal, Cartelli, Zápotočný - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Vampola, Kracík - Kubalík, Šindel, Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Laš.

Rytíři Kladno

Cikánek - Nádašdi, Hájek, Pavlas, D. Růžička, Trončinský, P. Hořava - Diviš, Patera, Martin Procházka - Bělohlav, Kuchler, Tomajko - Horna, Kalla, Tenkrát - Rudovský, Čurilla, Frolík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Martin Altrichter 60 41 2 39 95,12 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 0
Václav Benák 0 0 0 1 0
Mario Cartelli 0 0 0 -1 0
Martin Čakajík 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Peter Fabuš 0 1 1 1 2
Stanislav Hudec 0 0 0 1 0
Jan Kovář 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 1 0 1 0 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 2
Marek Laš 0 0 0 -1 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0 0
Peter Smrek 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 1 2 1 0
Jakub Šindel 0 0 0 0 0
Petr Vampola 0 0 0 0 2
Tomáš Vlasák 1 1 2 1 0
Daniel Zápotočný 0 0 0 -1 0

komentář

Hned v první minutě zapomněla obrana modrobílých na Procházku, který střelou z kruhu prověřil Altrichtera. Jinak se hra odehrávala převážně v režii modrobílých. Tečí mezi betony nepřekonal Cikánka Kracík a ani Vampola se zblízka neprosadil. Hosté hrozili hlavně z brejků. V sedmé minutě dostal přihrávku do ideální pozice Nadašdi, Altrichter ale jeho střelu vyrazil. Domácí měli hru po většinu doby pod kontrolou, ale potom provedli fatální chybu při buly ve vlastní třetině. Altrichter se snažil odstrčit puk, který se dostal před jeho brankoviště. Vypíchl jej ale přímo na hůl Frolíkovi, který jej uklidil mezi betony plzeňského gólmana. 10:45 – 0:1. Domácím se naskytla šance k vyrovnání po prvním vyloučení zápasu v 16. minutě. Růžička zastavil tvrdým střetem Smreka, který se již dostával do dobré střelecké pozice. Oba hráči se z ledu sbírali velmi těžce, ale zápas dohráli. Místo otřeseného Růžičky si šel trest odsedět Rudovský. Domácí jej ale velmi rychle poslali zpět na střídačku. Straka našel zpoza branky Kracíka, který překonal Cikánka bekhendovým blafákem. 15:54 – 1:1. Domácím narostla křídla. Kracíkův útok Kladnu zle zatápěl, hosté se však ubránili i díky několika zákrokům na hranici pravidel. Další šanci Plzně si vypracoval individuální akcí Straka, který ohrozil Cikánka střelou z otočky. Ještě v tomtéž střídání vystihl plzeňský kapitán chybné vyhození kladenských. Z rohu si Straka vybruslil před branku a bekhendovou střelou překonal Cikánka. 18:59 – 2:1. V samotném závěru mohli hosté po dalším zaváhání plzeňské obrany srovnat. Nebezpečnou střelu Diviše ale Altrichter vyrazil betonem.

Domácí se do Kladenských pustili zhurta. Z dorážky po Důrasově střele se snažil prosadit Vampola. Plzeň ze svého tlaku vytěžila další přesilovku. V té domácí Kladnu opět přichystali několik horkých chvilek. Z levé strany střílel pod horní tyčku Vlasák, Cikánek měl ale vyrážečku připravenou. Domácím místy chyběl přímočařejší tah na branku a druhou přesilovku v zápase nevyužili. Ve 26. minutě byli poprvé vyloučeni také západočeši, za útočný faul si šel odpočinout Fabuš. V oslabení opět předvedli svoji pověstnou souhru Vampola s Důrasem. Prvně jmenovaný ideálně načasoval přihrávku do brankoviště, kde ale Důras tečí nedokázal překonat Cikánka. Hosté okamžitě vyrazili do protiútoku. Kalla zavezl puk za branku vylákal na sebe Altrichtera a mezi jeho betony poslal puk před Bělohlava a prázdnou branku. Kladenský útočník však nepochopitelně zaváhal a nepřekonal plzeňské obránce, kteří zastoupili za svého gólmana. Hosté plzeňskou čtveřici ale dostali pod obrovský tlak. Po přihrávce Bělohlava střílel a ještě dvakrát dorážel Procházka. Altrichter ale fantastickými zákroky betonem situaci pro domácí zachránil. Plzeň osvobodil až Vampola, který po téměř dvou minutách na ledě ujel do útoku, podržel puk a ještě připravil šanci pro Adamského. Diváci nadšeně skandovali jména hrdinů posledních okamžiků Altrichtera a Vampoly. Jakmile se domácí vrátili do plného počtu, bylo už opět na ledě pouze jedno mužstvo. Nejprve Fabuš nedosáhl na puk, který po zaváhání Cikánka za brankou naservíroval Straka před úplně prázdnou branku. Poté si hráči role vyměnili. Fabuš uvolnil Straku, který si kličkou položil Cikánka, bekhendem však plzeňský tahoun minul poloprázdnou branku.

Ostatní plzeňské řady si zdaleka nevytvářely takový tlak jako Strkova formace. Další horké chvíle tak pro Kladno nastaly v okamžiku, kdy se na ledě znovu objevil první plzeňský útok. Vlasák našel přihrávkou napříč brankovištěm Fabuše, který zblízka Cikánka neprostřelil. Po přihrávce zpoza branky se pro změnu netrefil Straka. V 35. minutě neproměnil tutovou šanci Vlasák. Hosté poté zapomněli na modré Straku a plzeňský kapitán se řítil sám na Cikánka. Takové chyby soupeře trestá Straka obvykle gólem, ale tentokrát po jeho střele zazvonilo pouze břevno. Plzeňští fanoušci se začali chytat za hlavu, protože to byla již šestá obrovská šance v krátké době, kterou první plzeňský útok promarnil. Nemuseli ale proklínat hokejové štěstí dlouho. Od břevna odražený puk si totiž stáhl rukou Fabuš a zřejmě odrazem od Tenkráte doputoval touš k Vlasákovi, který konečně protrhl střeleckou smůlu. 14:12 – 3:1. Hosté ještě reklamovali Fabušovu hru rukou, ale rozhodčí gól po konsultaci s videem uznal. Hned při následujícím buly sekl Patera Vampolu a kladenský kapitán musel zamířit na trestnou lavici. Domácí tlačili, ale střelecká smůla je neopouštěla. Po Benákově střele trefil Straka z dorážky pouze před sebou stojícího Kracíka a ani následná Vlasákova dorážka si cestu do branky nenašla. Ve 37. minutě se do útoku po dlouhé době odvážilo také Kladno. Altrichter byl však pozorný a všechny nebezpečné situace s přehledem vyřešil. Největší potíže mu paradoxně způsobil spoluhráč Matějovský, který tečoval puk nahozený z rohu tak, že zamířil mezi betony plzeňského brankáře. A když ani Procházka neproměnil svůj nájezd z levé strany, šli domácí do kabin s dvoubrankovým vedením.

Lasselsbergeru se hrubě nepovedl vstup do závěrečné třetiny. Střelu Hájka od modré tečoval Patera nechytatelně nad vyrážečku Altrichtera. 40:17 – 3:2. Klid na plzeňské hokejky mohl přinést Straka, který se prokličkoval až do výhodné pozice mezi kruhy. Zamířil ale pouze do lapačky kladenského gólmana. Poté se před Cikánkem objevil osamocený Vampola, který dostal přihrávku od Vlasáka. Plzeňský útočník byl ale již příliš blízko branky a puk skrz Cikánkovy betony neprotlačil. Poté měl další šanci kapitán domácích, který se dostal k dorážce Hudcovy střely. Cikánek byl však opět na místě. Ve 47. minutě si Kladenští opět počínali nedovoleně a museli tak vyhlásit první stupeň ohrožení. Mezi Hájkem a Nadašdim se protáhl Straka, k zakončení se ale nedostal, protože byl faulovaný. Rozhodčí za zákrok nařídil trestné střílení. K jeho exekuci se postavil kdo jiný než Vlasák. Zvolil forhendovou kličku a přestřelil branku.

Poté přišli ke slovu pro změnu hosté. Kalla se obtočil kolem Altrichterovy branky a moc nechybělo aby se mu podařilo vyrovnat. Situaci zachránil Kubalík, který zastoupil v brankovišti plzeňského gólmana a vyhodil puk přes celé hřiště. Další šance Kladenských k vyrovnání přišla v 52. minutě. Po pravé straně ujel Procházka, Altrichter si ale s jeho střelou poradil. Další komplikace středočechům způsobil Kracík. Vybruslil si od mantinelu mezi kruhy a Růžičkovi nezbylo než jej podrazit. Plzeňské přesilovkové komando si hrálo s kladenskou čtveřicí jako kočka s myší, ale příliš profesorská hra Lasselsbergeru k úspěchu nevedla. Ke střelám se odhodlal pouze Benák a tomu to dnes zkrátka nelepilo. V 56. minutě byl pro změnu potrestán domácí Kubalík za nedovolené bránění. Plzeň ale oslabení zvládla bez větších obtíží a hostům čas utíkal čím dál rychleji. Nezbývalo jim nic jiného než vrhnout všechny síly do útoku. Tím se ale otevřela cesta pro Vampolu a Čakajíka, kteří přečíslili kladenskou obranu. Plzeňský bek ale ideální okamžik pro přihrávku před branku prováhal a Vampola musel s pukem do rohu. Odtud našel mezi kruhy úplně volného Straku, který ze dvou metrů přestřelil Cikánkovu klec. V poslední minutě ještě sice hosté zkoušeli štěstí ve hře bez brankáře, ale domácí si již vítězství vzít nenechali. Kladenští tedy odjeli z plzeňského ledu s těsnou prohrou a pocitem křivdy za sporný Vlasákův gól. Středočeši by se ale vůbec nemohli divit, kdyby si domů vezli podobnou nálož jako před časem Budějovice.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "Chtěli jsme do zápasu vstoupit dostatečně agresivně, což se nám nepodařilo. Nevyšla nám celá první třetina. Důležité bylo, že jsme ještě do přestávky dokázali stav otočit. Ve druhé třetině jsme mohli o výsledku rozhodnout mnohem dříve. Měli jsme hodně šancí a nikdo by se nedivil. Bohužel jsme v prvním střídání ve třetí třetině dostali gól na 3:2 a Kladno tlačilo. Nakonec jsme rádi, že jsme to hubené vedení uhájili. Málka jsme nechali odpočívat kvůli náročnému programu."

Petr Kasík (Kladno): "Po takovém utkání je výsledku škoda. Máme černou sérii proher. Vstoupili jsme do zápasu dobře, vedli jsme a hráli chytře. Pak přišlo ale vyloučení a vyrovnání. Soupeř se chytil a byl potom lepší. Ve třetí třetině jsme se snažili, ale bohužel jsme gól nedali. Asi se budeme muset naučit vyhrávat na dva góly. Kopřiva s Orctem nemohli chytat, a tak jsme nasadili Cikánka, který na to byl připraven."