SPA - PLZ 2:4 - Sparta se proti Plzni z krize nevyhrabala

Hokejisté Lasselsbergeru Plzeň i podruhé v letošní sezóně porazili Spartu. Tentokrát před více než 7 tisíci diváky vyhráli v TESLA Areně 4:2. Sparta Praha prohrála už popáté v řadě. Celkem pět ze šesti branek padlo v první desetiminutovce druhé třetiny, kterou Plzeň vyhrála 3:2. V závěru pak pojistil výhru modrobílých Peter Fabuš. Další branky Lasselsbergeru přidala trojice hráčů s velkou formou - Petr Vampola, Jaroslav Kracík a Martin Straka.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

2:4
0:0, 2:3, 0:1

Branky a nahrávky: 23. D. Výborný (Broš), 25. Vykoukal (Broš, D. Výborný) - 24. Vampola (Důras), 26. Kracík (Smrek, Vampola), 29. M. Straka (Vlasák, Fabuš), 56. Fabuš (Kracík, Vlasák). Rozhodčí: J. Kubeš - Bláha, Kostka. Vyloučení: 3:5, navíc Kubalík (Plzeň) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 7146.

HC Sparta Praha

Pöpperle - Vykoukal, Gulaši, Černošek, Jan Hanzlík, L. Procházka, Ptáček, Cunik - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Ručinský - Látal, Mikulík, Mrňa - Hromas, Krätzer, Podlešák. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Smrek, Čakajík, Pácal, Cartelli, Redlihs - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Kracík, Vampola - Adamský, Kubalík, Matějovský - Dvořák, J. Kovář, Laš. Trenéři: Hynek, Razým a Pejchar.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 44 2 42 95,45 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 4
Václav Benák 0 0 0 1 0
Mario Cartelli 0 0 0 1 0
Martin Čakajík 0 0 0 0 0
Michal Důras 0 1 1 2 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Peter Fabuš 1 1 2 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 1 1 2 2 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 27
Marek Laš 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0 2
Jekabs Redlihs 0 0 0 1 0
Peter Smrek 0 1 1 1 2
Martin Straka 1 0 1 0 0
Petr Vampola 1 1 2 2 0
Tomáš Vlasák 0 2 2 0 0

komentář

Před vynikající kulisou začali hráči obou týmů aktivně. Hned od začátku byl vidět pěkný rychlý hokej plný kombinačních akcí. Do první příležitosti se dostal domácí Ručinský, ale jeho střelu z pravé strany Málek bez problémů vyrazil. O pár minut později si Langhammer šikovně narazil puk s Tonem, ale ani jeho střela neměla kýžený efekt. Na druhé straně kluziště dělala rozruch zejména formace s aktivním Vampolou, leč do vyložené šance se hostující celek nedostal. Pokus Důrase měl jenom propagační charakter. A když se na sparťanském straně netrefili ani Broš s Gulašim, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Gólů se však diváci dočkali, a to hned několika. Ve 23. minutě otevřel skóre kuriózní brankou hned z vhazování David Výborný, ale Sparta nevedla dlouho. O minutu později se puku chopil Petr Vampola, který si šikovně vybruslil zpoza brány a střelou zápěstím srovnal na 1:1. Další minutu poté vrátil v přesilovce dělovkou od modré vedení Spartě Jiří Vykoukal, aby mohl o dalších 23 sekund později z úhlu vyrovnat Jaroslav Kracík. I nadále se hrálo velmi ofenzivně a další přesný zásah přidal ve 29. minutě po pěkné kličce Martin Straka. Plzeň tou dobou vedla 3:2. Hra se konečně trochu zklidnila, což se však nedalo říci o emocích. Mladý Kubalík vysokou holí trefil Gulašiho a mnoho nechybělo a strhla by se na ledě velká bitka. Plzeňský hráč dostal pět minut plus do konce utkání, k tomu ve sparťanské přesilovce fauloval ještě další hráč Lasselsbergeru. Přesilovku pět na tři ale domácí nevyužili. Netrefil se ani Ručinský a nic dalšího se již nestalo. Po druhé třetině vedla tedy Plzeň.

Na hráčích Sparty bylo vidět, že s výsledkem chtějí něco udělat, ale neutuchající pohyb a snaha o kombinaci dlouho přicházela vniveč. Ke kvalitnější střele se dostal až v 51. minutě Broš, Málek jeho pokus lapil. V 51. minutě mohli hosté rozhodnout. To by však Kracík musel trefit odkrytou svatyni domácích. A Západočeši se neradovali ani po úniku Důrase, jehož vychytal Pöpperle. Při této akci si však alespoň vybojovali vyloučení, které po přihrávce Kracíka v 56. minutě ztrestal Peter Fabuš. Plzeň tak touto brankou vzala domácím dech na závěrečný nápor a dvoubrankové vedení Lasselsbergeru tak zůstalo neohroženo.