PLZ - KVA 2:4 - Západočeské derby ztraceno v rozmezí 7 minut!

Plzeň - Po výhře nad pražskou Spartou se hokejisté plzeňského Lasselsbergeru postavili v 17. extraligovém kole svému západočeskému rivalovi HC Energii Karlovy Vary. Modrobílí začali náporem a v 11. minutě se ujali vedení zásluhou tvrdé střely Tomáše Vlasáka. Pak však začal úřadoval skvělý Lukáš Mensator, který vychytal několik gólových příležitostí domácích. Tak byl položen základ první domácí prohře Plzeňských. Hosté nejdříve z trestného střílení srovnali krok a pak v rozmezí sedmi minut na přelomu druhé a třetí třetiny třemi zásahy rozhodli o svém vítězství.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

2:4
1:0, 0:2, 1:2

Branky a nahrávky: 11. Vlasák (M. Straka, Benák), 56. Vampola (Důras, Pácal) – 32. Kristek z tr. střílení, 39. Pech (Kumstát), 42. Melenovský (Hanzlík, Dobroň), 46. Skuhravý (Řezníček, Košťál). Rozhodčí: Jeřábek – Bádal, Kalivoda. Vyloučení: 9:9. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 8 418. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Smrek, Čakajík, Pácal, Cartelli, Redlihs, Zápotočný - Fabuš, M. Straka , Vlasák - Důras, Vampola, Kracík - Adamský, Kubalík, Matějovský - Dvořák, Kovář, Laš

HC Energie Karlovy Vary

Mensator - Dobroň, Hanzlík, Mudroch, Řezníček, Němec, Čutta, Grof, Duben - Melenovský, Kristek, Mil. Procházka - Skladaný, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Sailer - Zucker, Dej, Zaťovič

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 60 25 4 21 84,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 1 1 -2 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Martin Čakajík 0 0 0 -1 0
Michal Důras 0 1 1 -1 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Peter Fabuš 0 0 0 -2 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -2 2
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 4
Marek Laš 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 6
Tomáš Pácal 0 1 1 0 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 0 0
Peter Smrek 0 0 0 -2 2
Martin Straka 0 1 1 -2 0
Petr Vampola 1 0 1 -1 0
Tomáš Vlasák 1 0 1 -2 0

komentář

Do úvodu zápasu vstoupili lépe domácí, kteří přivítali Mensatora na svém ledě dvěma střelami. Jejich aktivitu ale narušilo ve druhé minutě Kubalíkovo vyloučení z kategorie zbytečných. Tuto přesilovku ale domácí odehráli dobře a vystřelit dovolili pouze plzeňskému odchovanci Josefu Řezníčkovi. O pár minut později se ocitl ve velké šanci Čakajík, jeho šanci však zlikvidovaly betony ležícího hostujícího brankáře a z následující mely se odebral na trestnou lavici opět domácí Kubalík. Hosté početní výhodu opět nevyužili. Jak s těmito šancemi nakládat ukázala hostům Plzeň o pět minut déle v čele s kapitánem Strakou, který přihrál přesně na hokejku do kruhu Vlasákovi a ten svojí střelou protlačil touš až za záda varského brankáře. – 1:0 Ve zbytku třetiny ukazovali Plzeňané, kdo je na ledě pánem a až na výjimky, neměl jistý Málek příliš práce.

Do druhé třetiny nastupovali domácí v početní výhodě, což je opět dostalo na koně. Že to s druhým gólem myslí naprosto vážně, dokazovali velkým důrazem při hře i v zakončení, což pocítil především Mensator, který se dvakrát těžce zvedal z ledu po ataku plzeňských hráčů. Opak byl ale pravdou a Energetici vyrovnali za menší pomoci rozhodčího Jeřábka. To Kristek ujížděl podél mantinelu a při přiblížení se k domácí svatyni skočil Smrek hostujícímu útočníkovi pod nohy ve snaze vypíchnout kotouč. Kotouč sice zasáhl, ale ve stejný moment zasáhl tělem i Kristkovo nohy avšak rozhodčí Jeřábek nezaváhal ani na chvilku a zkřížil ruce nad hlavou, což v rozhodcovské terminologii znamená trestné střílení. Je nutno podotknout, že uložení tohoto trestu bylo přinejmenším sporné. K trestnému střílení se postavil sám postižený a po velkém oblouku vpravo poslal kotouč mezi Málkovy betony. – 1:1 To ale ze strany hostů nebylo vše. Ve 39. minutě při přesilové hře Plzně zachytil Benák kotouč do dresu a vypustil ho nešťastně Pechovi na hokejku. Jeho střelu domácí brankář vyrazil do zad brzdícího Fabuše, který si smolně srazil touš přímo do vlastní branky. – 1:2

Třetí třetinu načali hosté stejně, jako skončili část druhou. Melenovský dostal přihrávku napříč pásmem a z úhlu poslal puk za záda přesunujícího se Málka. – 1:3 Ani to nebylo vše. Při boji v rohu kluziště vedle karlovarské svatyně se srazili dva plzeňští hráči s jedním protivníkem. Tím pádem vzniklo přečíslení. Řezníček ujel podél pravého mantinelu, vystřelil a Málek touš vyrazil pouze k dojíždějícímu Skuhravému. – 1:4 Plzeňští se ale nevzdávali a chtěli ukázat, že tři body se z Plzně nevozí snadno a už vůbec ne zadarmo. Od této chvíle domácí hráli velmi tvrdě, občas až agresivně. Za tuto snahu byli hráči v modrém odměněni jen jedním gólem, kdy z mezikruží dopravil do sítě puk Vampola střelou k tyči. – 2:4 Ztrátě tří bodů to však nezabránilo a tak tým Energie Karlovy Vary se stává prvním, kdo vyplenil plzeňskou tvrz.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Plzeň): Nezvládli jsme důležité momenty utkání. Za stavu 1:0 a 1:1 jsme mohli strhnout zápas na naší stranu. Nepovedlo se to, když jsme v přesilovkách neproměnili ani ty nejvyloženější šance.

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): Podařilo se nám hrát dobře v obranném pásmu a dokázali jsme zpomalovat přechod Plzně do útoku. Navíc jsme využili i gólové šance. Musím poděkovat hráčům za maximálně obětavý, poctivý a zodpovědný výkon.