CEB-PLZ 5:4 sn. - Z velké bitvy s bodem

Plzeň - Doslova hokejová bitva se strhla mezi Plzní a Českými Budějovicemi. Domácí potřebovali nutně protrhnout sedmi-zápasové čekání na vítězství, hosté zase odčinit domácí nezdar v derby. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, Vše nakonec rozhodl v samostatných nájezdech Kůrka. Lasselsberger tak přiváží domů bod a v neděli se může těšit na souboj s Vítkovicemi, které dnes dokázaly uspět na Slavii.

Banes Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň

5:4sn
1:1, 1:2, 2:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 1. Toman (Veselý, Poživil), 28. Hudec (Duda), 41. Vak (Kůrka), 50. Hudec (Huml), rozhodující sam. nájezd Kůrka - 16. Kracík (Vampola), 22. Adamský (Cartelli) 37. Matějovský, 60. Vlasák (Vampola). Rozhodčí: Šír - Hlavatý, Tošenovjan . Vyloučení: 10:5, navíc Vampola (Plzeň) 10 min. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5172.

Banes Motor České Budějovice

Turek - Poživil, Toman, Frollo, Gřegořek, Sičák, Jareš - Kůrka, Bílek, Veselý - M. Hudec, Huml, Duda - Horák, Vak, Kotrla - Hřebejk, Mertl, L. Květoň.

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Smrek, Čakajík, Pácal, Cartelli, Redlihs, S. Hudec - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Vampola, Důras, Kracík - Adamský, Kubalík, Matějovský - Dvořák, Jan Kovář, Laš.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 65 39 5 34 87,18 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 1 2
Václav Benák 0 0 0 -2 2
Mario Cartelli 0 1 1 1 0
Martin Čakajík 0 0 0 0 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 -1 2
Peter Fabuš 0 0 0 -2 0
Stanislav Hudec 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 1 0 1 1 2
Tomáš Kubalík 0 0 0 -1 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 1 0 1 1 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 2 2
Peter Smrek 0 0 0 -1 0
Martin Straka 0 0 0 -1 0
Petr Vampola 0 2 2 2 10
Tomáš Vlasák 1 0 1 -1 0

komentář

HC MOUNTFIELD – HC Lasselsberger Plzeň 5:4 po samotných nájezdech = hokej plný branek, krásných hokejových akcí, nasazení, tvrdých střetů a také hokej s dramatickou koncovkou, která nejdříve rozesmutnila a posléze nadchla domácí fanoušky v Budvar aréně. Utkání mezi českobudějovickým klubem a Plzní se muselo líbit všem.

Oba týmy chtěly z toho utkání vytěžit maximum. Hosté by rádi odčinili svůj neúspěch z posledního zápasu. Domácí bojovali o svou naději. O naději se odrazit takřka ode dna extraligové tabulky a vystoupat směrem k pomyslné hladině.

Střelecký účet střetnutí byl otevřen velmi rychle. V době, kdy ještě spousta diváků teprve proudila na svá sedadla, poslal nahrávku z levé strany mezi kruhy Veselý a Milan Toman svižnou střelou zápěstím do horní poloviny branky dostal svůj tým do vedení – 1:0.

První třetina utkání patřila domácím a svojí hrou nechali fanoušky vzpomenout na povedené utkání se Spartou, které vyhráli 4:1. Čeho mohli Jihočeši litovat, to byly neproměněné šance. Zvýšit svůj jednogólový náskok mohli hned několikrát. V 7. minutě jel v oslabení sám na branku Hudec, v 15. se zase na Málka řítil Květoň, a protože hostující bek Redlihs puk zalehl, jel následně trestné střílení Duda. Výsledek těchto snah byl vždy stejný. Zákrok Málka nebo střela vedle.

Jak už to v takovýhle momentech bývá, Plzeň nepřesnost v koncovce domácích potrestala. Mertl za brankou upadl a Jaroslav Kracík měl otevřenou cestu skórovat, když si povyjel před Turka a přesnou střelou mu nedal šanci – 1:1.

Závěr třetiny poté patřil hostům, kteří měli čtyřikrát výhodu přesilové hry. Nic z ní však vytěžit nedokázali. V té 5:3 domácí soupeře dobře bránili a společně s Turkem udrželi pro druhou třetinu nerozhodný stav.

Ten však nedokázal vydržet dlouho. Po minutě a 14 vteřinách druhé části skóroval při hře čtyři proti čtyřem Martin Adamský a Západočeši byli rázem na konci – 1:2. Lehkost, se kterou se domácí prosazovali v první části byla rázem pryč, začaly se kupit chyby a naděje na úspěch držel především Roman Turek a také lehkovážné zakončení hostů. Ve 25. minutě s přehledem hrající Straka připravil jasnou gólovou šanci pro Vlasáka, ale ten sám před brankářem s pukem na holi selhal.

Domácí vrátila do zápasu 28. minuta, kdy Duda po buly střílel bekhendem a Michal Hudec potvrdil svou dobrou formu s posledních zápasů. Byl ve správný čas na správném místě a dorazil Málkem vyraženou střelu zpět za jeho záda. – 2:2 Touhle brankou se hra na chvíli zase vyrovnala a ve 36. minutě dostali svěřenci trenéra Bokroše poprvé v utkání možnost zahrát si přesilovku.

Kdyby věděli, jak to dopadne, možná by se jí raději vzali. Po půl minutě udělal při pokusu o založení útoku chybu obránce Toman. Radek Matějovský mu vypíchl puk a svůj nájezd na gólmana zakončil efektní kličkou do bekhendu. – 2:3.

V té chvíli si možná mohl leckdo myslet, že zápas je z pohledu domácího celku ztracen. Do zbytku třetiny svěřenci Pavla Hynka ovládali ledovou plochu, měli další přesilovky, jedna byla i dvojnásobná. Českobudějovičtí je však dokázali přežít bez úhony a tím položili důležitý základ pro bodový zisk.

Na začátku třetí třetiny ještě dvacet vteřin dobíhala přesilová hra Plzně z předchozí třetiny. Po jejím skončení udělali hráči HC MOUNTFIELD bleskový výpad do obrany a soupeře. Kůrka obešel na levé straně protihráče a předložil kotouč Tomáši Vakovi, jehož tvrdá střela vymetla růžek branky – 3:3.

Začal se hrát hokej v rychlém tempu se šancemi v rychlém sledu na obou stranách. Do vedení se tentokrát dostali Jihočeši. V čase 49:03 našel Huml před brankou Michala Hudece, který nejprve napálil Málka, ale kotouč se mu odrazil do helmy a zapadl zpět do branky – 4:3.

V té chvíli se zdálo, že domácí by si mohli připsat důležité tři body. A zdálo se to i na začátku 60. minuty. To už byly vyčerpány time outy na obou stranách a Málek seděl dobrou minutu na střídačce. Hostům se nakonec hra vabank vyplatila a domácí byli potrestáni za svou pasivitu, kdy se rozhodli skutečně jen ubránit puk. Přesně dvacet sedm vteřin před koncem vypálil z pravé strany Vampola a puk z pod Turka dorazil do sítě Tomáš Vlasák - 4:4.

Na jedné straně obrovská radost, na druhé zdrcení. Šlo se do prodloužení, ve kterém mohli rozhodnout spíše domácí, ale Málek byl proti. Nájezdy to už je vždy loterie, kterou tentokrát rozhodla poslední série. Tomáš Kůrka dal, kdežto Martin Straka na Turkovi ztroskotal a bolusový bod zůstal v Budvar aréně.