KVA - PLZ 2:1 sn. - Třetí derby sezóny rozhodly nájezdy, zvítězila Energie

Třetí západočeské derby v letošní sezóně muslely rozhodnout až samostatné nájezdy. První třetina gól nepřinesla, gólu se diváci dočkali až v dějství druhém, plzeňské fanoušky rozveselil v čase 24:08 Peter Fabuš, který překonal Mensatora. Lasselsberger dlouho vedl a hubený náskok si hlídal, přesto domácí dokázali vyrovnat. V začínající pětačtyřicáté minutě tečoval puk před Málkem František Skladaný a srovnal skóre. V základní hrací době již další gól nepadl a zápas šel do prodloužení. Na jeho začátku se Plzeňští dokázali ubránit 108 sekund v oslabení, přesto na druhý bod dosáhla Energie. V samostatných nájezdech vstřelil vítězný gól Jaroslav Kristek a zajistil Karlovým Varům vítězství v dnešním zápase.

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň

2:1sn
0:0, 0:1,0:0 - 1:0

Branky a nahrávky: 45. Skladaný (Řezníček, Pech), rozhodující nájezd Kristek - 25. Fabuš (Vlasák). Rozhodčí: Homola - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. Diváci: 4 040. Průběh utkání: 0:1, 2:1,.

HC Energie Karlovy Vary

Mensator - Dobroň, Duben, Čutta, Hanzlík, Mudroch, Němec, Prošek, Řezníček - Sailer, Zaťovič, Košťál, Dej, Kristek, Kumstát, Skuhravý, Melenovský, Pech, Procházka, Skladaný, Zucker

HC Škoda Plzeň

Málek - Benák, Dresler, Smrek, Pácal, Jeřábek, Hudec, Redlihs, Martinec - Fabuš, Důras, Šinágl, Šindel, Kovář, Laš, Kubica, Matějovský, Vlasák, Straka, Kracík, Adamský

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Roman Málek 65 43 2 41 95,35 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 0 0 -1 0
Jan Dresler 0 0 0 -1 2
Michal Důras 0 0 0 0 0
Peter Fabuš 1 0 1 -1 2
Stanislav Hudec 0 0 0 0 2
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0 2
Jekabs Redlihs 0 0 0 0 0
Peter Smrek 0 0 0 0 4
Martin Straka 0 0 0 0 0
Petr Šinágl 0 0 0 0 0
Jakub Šindel 0 0 0 -1 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 -1 0

komentář

Ačkoliv podle poslední verze měl Josef Řezníček oslavit jubileum 1000 zápasů při tomto derby, nezačal zápas vesele. Ještě před vhozením úvodní buly se držela minuta ticha za Stanislava Šampalíka, dlouholetého funkcionáře svazu.

Utkání bylo od počátku ve znamení rychlého tempa a hned v první minutě se hosté radovali ze vstřeleného gólu. Hlavní rozhodčí Homola ukázal směrem do brány a nic nenasvědčovalo tomu, že by si Benák neměl připsat svoji další trefu. Po poradě mužů v pruhovaném se však rozhodli gól neuznat, pro postavení útočícího hráče v brankovišti. V sedmé minutě byli gólu blíže pro změnu domácí, když měli 11 sekund výhodu dvou hráčů v poli. Plzeň toto oslabení přečkala bez újmy i zásluhou Matějovského, který bez hokejky zabránil dvěma střelám pádem do dráhy kotouče. O tři minuty déle jeli dva Plzeňští hráči na samotného brankaře, exvarský Šinágl však nedokázal trefit poloodkrytou branku. Po zbytek třetiny se hrál rychlý, svižný a pohledný hokej. Nad útočníky však dominovali brankaři.

Ve druhé třetině pokračovaly oba týmy v honbě za prvním gólem. V síti však skončil pouze plzeňský Důras, kterého tam doslova a do písmene hodil Řezníček, jenž putoval na trestnou lavici. Plzeň dostala možnost hrát přesilovou hru a Peter Fabuš prostor mezi kruhy odkud dělovkou prostřelil prozatím výborného Mensatora. – 0:1 V minutě dvanácté nechybělo mnoho a úspěch mohli slavit i domácí, když desorientovaný Málek nevěděl, že kotouč leží za ním v chumlu hráčů. Pět minut před koncem naopak mohli zvýšit hosté. Strakovi na brankovišti před prázdnou bránou byla nadzvednuta hokejka a touš projel až do rohu. Útok střídal útok a brankaři dokazovali, že jedničkou svých týmů nejsou náhodou.

Ve třetí části se první do velké šance dostali domácí hráči, díky špatnému střídání hostů. Skuhravého střelu však zablokoval Redlihs, jenž přispěchal na poslední chvíli. Tato šance jako by byla předzvěstí událostí příštích. V čase 44:00 našel Řezníček Dreslerem nekrytého Skladaného, který tečoval jeho střelu za Málkova záda. - 1:1 Tato branka domácí nakopla, což se ukázalo na počtu zásahů obou gólmanů. Toto hodnocení skončilo za třetí část 11:3 pro Romana Málka. Drtivý tlak měla Energie na konci třetiny, z něhož vyústila přesilová hra pokračující do prodloužení.

Domácí začali zostra a jednu chvilku hráli dokonce téměř čtyři proti dvěma, když Smrek ztratil v rohu hůl a Matějovský mu ji musel zapůjčit. Z takovéto příležitosti gól nepadl, stejně jako za celé prodloužení. Derby tedy musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich se za záda gólmana trefil pouze Kristek, který po velkém pravém oblouku zavěsil do růžku Málkovy branky. - 2:1