PLZ - KLA 2:1 - V posledním letošním zápase Plzeň opět těsně zvítězila

Plzeň - Domácí svoji cestu k vítězství začali přesvědčivě. Kracík zamířil z úhlu přesně pod břevno a Kopřiva již v čase 1:13 musel lovit puk ze své branky. Následný výrazný tlak Plzně ale žádné další góly nepřinesl. Ani ve druhé třetině diváci žádný další gól přes několik dobrých šancí Plzně neviděli. Ve třetí části tak přišel zákonitý trest. Bělohlav vyslal do brejku Hornu, který ukázkovým blafákem překonal Francouze. Hosté se ale z vyrovnání neradovali dlouho. V následné přesilovce totiž vrátil vedení domácím po krásné kombinaci Tomáš Vlasák. Jelikož v závěru Straka nedokázal dopravit puk do prázdné branky a ani Bělohlav nepřekonal v poslední vteřině Francouze, skončil zápas jednobrankovým vítěstvím Plzně.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

2:1
1:0, 0:0, 1:1

Branky a nahrávky: 2. Kracík (Adamský), 48. Vlasák (Kracík, Straka) - 46. Horna (Bělohlav). Rozhodčí: Hradil - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 6815. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

HC Škoda Plzeň

Francouz (Málek) - Cartelli, Smrek, Pácal, Benák, Hudec, Martinec, Redlihs - Tomas, Straka, Vlasák - Adamský, Kracík, Matějovský - Dvořák, Kovář, Ludvík - Kubica, Šinágl, Lev

Rytíři Kladno

Kopřiva (Orct) - Nádašdi, Hájek, Pavlas, Růžička, Kameš, Novotný, Hořava - Diviš, Patera, Procházka - Novák, Frolík, Stieler - Horna, Kalla, Bělohlav - Valský, Čurilla, Kuchler - Trončinský

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Pavel Francouz 60 36 1 35 97,22 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 1 0
Václav Benák 0 0 0 0 2
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Stanislav Hudec 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 2
Jaroslav Kracík 1 1 2 1 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
David Ludvík 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 1 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0 2
Jekabs Redlihs 0 0 0 0 0
Peter Smrek 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 0 1 -1 0
Roman Tomas 0 0 0 -1 2
Tomáš Vlasák 0 1 1 -1 4

komentář

Domácí na svého soupeře vletěli hodně zhurta, puk se dostal až od Pavla Francouze na hůl Martina Adamského, jehož dělovka skončila na plexiskle nad kladenskou brankou. Nikým nehlídaného kotouče se zmocnil Jaroslav Kracík, který rozjásal početné plzeňské publikum. Hosté se stále jenom rozkoukávali a Lasselsberger se díky jejich pasivitě mohl v útoku s kreativitou přetrhnout. Ale na konci pohledných akcích je zastavovala nepřesnost nebo nechuť tvrdě zakončit. Jednu z prvních vlaštovek vyslal na Franouzovu klec Stieler, ale plzeňský gólman byl připravený. Na začátku osmé minuty si ostře vyšlápl modrobílý bek Pácal na kladenského Václava Nováka, který si o hrazení způsobil krvavé zranění a při cestě na střídačku na ledě vykouzlil nepopulární cestičku. Na plzeňském stadioně jsme pak několik minut čekali, než se začalo opět hrát. V deváté minutě to už ze svého nového místa na pravém křídle zkoušel Adamský, ale Kopřiva spolehlivě kryl. Jako první se z přesilové hry radoval Lasselsberger, když po faulu na Kracíka putoval na hanbu Andrej Novotný. Nicméně to byla radost předčasná, jelikož domácí vepředu nic pohledného nevymysleli a prezentovali se jedinou střelou Martina Straky. Pak se po rychlé akci už už po puku natahoval Benák, ale nedosáhl. Kladenští nato nasadili k velkému úprku a plzeňský obránce ve snaze dohnat ztracené metry podle hlavního sudího nedovoleně zpomalil jednoho z nich a putoval na dvě minuty. Okenářům se početní výhoda taktéž nepovedla dle představ a domácí pokračovali s poctivým bráněním, kterým se prezentovali celou druhou třetinu na ledě Liberce a za kterou byli tamtéž odměněni třemi brankami. Hostující celek měl šanci na repete, když se k nelibosti plzeňských fans na trestnou usadil Tomáš Vlasák za podražení. V oslabení se Lasselsberger tentokrát zapotil více, ale za pomoci celé bránící čtveřice Francouz i nadále držel čisté konto. Ukazatel 3:1 v neprospěch Západočechů ve vyloučeních upravil mladík Kovář, když si jel na dvě minuty odpočinout za vysokou hůl. A začal pravý paterovský kolotoč, avšak plzeňská klec stále hlásila nedobyto.

Když Plzeň ubránila i do druhé části přenesenou kladenskou přesilovku, hnala se dopředu - junior Kovář v situaci tři na dva nahrával do druhé vlny Benákovi, ale toho Kopřiva vychytal. Na druhé straně zamotal Kalla plzeňské obraně dvojici řádně hlavu a jeho střelu zastavila až konstrukce Francouzovy branky. Na začátku pětadvacáté mintuy svou naprostou extratřídu předvedl kapitán Straka, když ani ne na vzdálenost modré a červené čáry přebruslil všechny, včetně vlastních spoluhráčů, puk poslal přesně Vlasákovi, jenž ho ale nedokázal dopravit do hostující klece. Pavel Francouz si vysloužil ovace modrobílých fans po svém zákroku proti Pavlasově střele od modré. V početní výhodě domácích tváří v tvář Kopřivovi neuspěl Tomas. Z levého kruhu pak pálil opět jen do kladenského strážce klece Vlasák. Čtyřatřicátá minuta patřila plzeňským obráncům - nejprve Hudec před brankou tečoval těsně vedle, nato Benák od modré jen o pár decimetrů minul levou tyč a hrozící protiútok dvou na nikoho rychlým sprintem na vlastní třetinu eliminovali všechna hrozící nebezpečí, modrobílý gólman pak pohodlně přikryl puk lapačkou. O trochu více starostí mu pak nadělala bomba od modré, kterou instinktivně vyrazil do ochranné sítě. Ve vlastním oslabení si domácí na konci třetiny počínali zkušeně, a dokonce mohli i zvýšit náskok, kdyby se dva plzeňští hráči dokázali natáhnout po vyraženém kotouči. Fracnouz pak zvládl i další ošemetnou situaci, když bezpečně ztlumil kotouč, a udržel ho tak v dosahu před brankovištěm číhajícího Valského. Současně se sirénou se do křížku s kladenským obráncem dostal do rychlé šarvátky Matějovský, avšak zvládl si zkrotit vířící emoce a odjel včas do šatny, ab zbytečně neoslaboval svůj tým.

Třetí třetinu začala přesilová hra Kladna - Francouz ukázal skvělý postřeh a hbité reflexy proti pokusu z bezprostřední blízkosti z repertoáru Bělohlava a se zbytkem nebezpečně se rozjíždějících akcí mu pomohla bránící čtveřice. Kladno se ale i přesto radovalo, plzeňský gólman zvládl vykrýt první střelu, ale na zavěšení osamoceného Horny byl krátký. Lasselsberger pak dostal možnot zahrát si v početní převaze. A hned v prvních okamžicích Vlasák prováhal odkrytou branku. Smrek pak vyslal na Kopřivu dobře ukrytou střelu a na Adamského pokus se kladenský gólamn stačil včas přemístit. Ale pak přišla hokejová lahůdka, Jaroslav Kracík, jenž se v posledních utkání nadechuje k větší a větší formě našel přesnou přihrávkou na vrcholu brankoviště číhajícího Tomáše Vlasáka, jenž nechal zapomenout předchozím zahozeným šancím a poslal domácí rychle zpátky do vedení. Dvořák v polovině dvacetiminutovky nabil Kovářovi, jehož střele zabránil Aleš Pavlas svou nohou, která si to asi bude několik dní pamatovat nějakou tou modřinou. Václav Benák hned z dalšího obléhání kladenské pevnosti vyslal na Kopřivu jeden ze svých projektilů a zkušený gólman se jen ohlédl a mohl si oddychnout. V čase 55:16 si vysloužil spravedlivé dvě minuty za vysokou hokejku ve tváři Martina Adamského hostující Marek Čurilla a Plzeň mohla rozhodnout. Avšak nestalo se a drama bylo na světě. Kapitán Straka si počkal na z druhé vlny najíždějícího Benáka a ten opět přidělal vrásky na tváři kladenského trenéra. Rychlonohý Adamský si sedmdesát vteřin před sirénou vykoledoval faul Trončického a hostující střídačka na to reagovala oddechovým časem. Když už to vypadalo, že domácí budou náskok hlídat ve výhodě, hlavní sudí Hradil odpískal přísně zákrok Tomáše Vlasáka a poslal ho za krosček na dvě minuty odpočívat. Straka pak dvacet vteřin před koncem dojížděl puk a chtěl s ním zamířit do prázdné branky, ale podjely mu brusle a skončil i s kotoučem v rohu. A Kladno toho téměř využilo, ale Francouz vytáhl rozhodující bezpečný zákrok sekundu před šedesátou minutou, kdy dokázal vyřešit shrumážď snad všech hráčů ve vlastním brankovišti.