PLZ - TRI 4:2 - Úspěšný vstup do série předkola play - off!

Plzeň - Po 52. kolech základní části 02 extraligy vypukly boje o titul! Hokejisté plzeňského Lasselsbergeru přivítali v úvodním utkání série předkola play-off na svém ledě třinecké Oceláře. Vyrovnaný duel se nakonec lámal v přesilových hrách. Modrobílí dvě nabídnuté možnosti využili a vítězný zásah si schovali do 50. minuty, kdy vrcholila přesilovka Ocelářů. Střelcem byl nejlepší muž na ledě, plzeňský kapitán Martin Straka. Hosté sice ještě snížili, ale vítězství stvrdil při ocelářské power - play Jaroslav Kracík. Plzeň se ujala vedení 1:0!

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

4:2
0:0, 1:1, 3:1

Branky a nahrávky: 29. Straka (Vlasák, Smrek), 43. Vostřák (Kracík, Vlasák), 50. Straka (Vlasák), 60. Kracík – 31. Balej (Vosátko), 55. Tomík (Polanský, Moravec). Rozhodčí: Homola, Polák – Bláha, Kostka. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6 104. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.

HC Škoda Plzeň

Chábera - Čakajík, Smrek, Cartelli, Redlihs, Benák, Pácal - Vostřák, M. Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Dvořák - Kubica, Kubalík, Laš

HC Oceláři Třinec

Vojtek - Vosátko, Sekeráš, D. Seman, Malec, Gureň, Výtisk - Tomík, Polanský, D. Moravec - D. Květoň, Peterek, V. Polák - Balej, Kováčik, Lušňák - Pánik, Hašek, Steber

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jan Chábera 60 43 2 41 95,35 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 -1 0
Václav Benák 0 0 0 -1 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 2
Martin Čakajík 0 0 0 2 0
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 1 1 2 1 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 0 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 1 4
Tomáš Pácal 0 0 0 -1 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 0 0
Peter Smrek 0 1 1 2 2
Martin Straka 2 0 2 1 0
Roman Tomas 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 3 3 1 0
Pavel Vostřák 1 0 1 1 0

komentář

Rok se s rokem sešel a Lasselsberger Plzeň hrál opět předkolo play-off. Jen soupeř je jiný. Sérii hranou na tři vítězná utkání modrobílí zahájili doma. Na svém ledě přivítala desátý tým po základní části Oceláře Třinec.

Jak už je v domácích utkáních Lasselsbergeru zvykem, začali Plzeňáci náporem. Vojtek se v brance rozhodně nenudil. Ale i Třinec vystrčil růžky. Nepříjemnou střelu vyslal na Cháberu Tomík. Ale jinak na zápase bylo znát, že už není jen „obyčejným“ soubojem o tři body v základní části. V první polovině třetiny hráči, spíše než krásné kombinace, předváděli souboje o puk. Až v plzeňské přesilovce Dvořák tečoval zajímavě a nebezpečně Redlihsovu střelu od modré. Puk proletěl jen těsně okolo tyče Vojtkovy branky. Pár vteřin po jejím skončení se do slibné šance dostával Moravec, naštěstí pro domácí promáchl. Od té doby byli třinečtí aktivnější, zle zatápěli plzeňské obraně. Zvláště obránce Malec vyslal na Cháberu nebezpečnou střelu, kterou západočeský gólman pokryl s obtížemi. V 17.minutě se konečně dostal ke slovu první plzeňský útok. Vostřák zavezl puk do útočného pásma, kde ho také s menšími obtížemi udržel, našel Vlasáka, který už viděl číhajícího Straku u druhé tyčky, ovšem kapitán Lasselsbergeru si na Vojtka nepřišel. Třinec v zápětí kontroval Moravcem, který trefil tyčku. Ani plzeňská přesilovka v posledních minutách první dvacetiminutovky gól nepřinesla, na první přestávku odcházeli hráči za bezbrankového stavu.

V úvodu prostřední části nebezpečně střílel Cartelli, Vojtek jeho pokus vyrazil. Ve 23.minutě se předvedl Čakajík. Krásným čistým obranným zákrokem překazil Steberovi samostatný únik. Hned z protiútoku měl šanci Kracík, ale ani on Vojtka nepřekonal. Poté přišla třetí plzeňská přesilovka a devět vteřin před koncem Martin Straka jako správný kapitán odčaroval Vojtkovo kouzlo střelou z první z kruhu - 1:0. O minutu a půl později objížděj Balej Cháberovvu branku a jeho střela se jen prosmýkla kolem brankoviště. Ve 29.minutě nastala pro Plzeň složitá situace. Minutu a padesát vteřin se musela bránit ve třech. Moravcově dorážce nastavil Chábera beton, Tomíkova střela těsně minula jeho branku a napodruhé zakročil i proti Moravcovi. Poté se strhla menší mela za plzeňskou brankou. Dvanáct vteřin před návratem čtvrtého hráče na led vyslal tvrdou ránu od modré Jozef Balej – 1:1. Gól Třinec nastartoval a Chábera se v brance rozhodně nenudil. Semanovu střelu pokryl jen s notnou dávkou štěstí. Ve 37.minutě ovšem udržel vyrovnaný stav proti Moravcovi. Ještě v poslední půl minutě měli oba brankáři práci. Nejprve zasahoval Chábera proti Semanovi a hned po něm Vojtek proti Cartellimu.

Hned ve 42.minutě dostali domácí možnost přesilové hry. Na její využití tentokrát stačilo Plzeňákům třicet dva vteřin. Časomíra se zastavila na 42:29, když Kracík krásnou přihrávkou našel před brankou číhajícího Pavla Vostřáka, který tak mohl oslavit svůj druhý gól v modrobílém dresu po návratu ze Švýcarska - 2:1. Lasselsberger si pak ještě připsal několik slibných šancí, ale ani Třinec rozhodně neskládal zbraně. Ve 47. minutě najednou z ničeho nic projel za Cháberou puk, který se odněkud odrazil a plzeňský gólman o něm vůbec nevěděl. Naštěstí kotouč proklouzal okolo brankové čáry a skončil v rohu obraného pásma. Třinec byl nebezpečný hlavně v přesilovce, ale Chábera spolehlivě zasahoval proti jejich jedovatým střelám, jako například proti prudké střele Vosátka. V polovině padesáté minuty předvedli krásnou akci v oslabení Vlasák s Martinem Strakou, který opět neváhal se střelou a navýšil plzeňské vedení - 3:1. Oceláři se stále tlačili do útoku, nenechali Cháberu moc vydechnout. Ovšem svěřenci trenéra Hynka se více soustředili na obranu a snažili se většinu útoků pokrývat a pomáhat svému brankáři. Ale v padesáté páté minutě byl třinecký útok přece jen úspěšný. Dnes nejaktivnější a nejnebezpečnější útok vedený Moravcem snížil na rozdíl jediné branky. Robert Tomík přehodil dostal puk až za Cháberu - 3:2. Hosté vše směřovali k závěrečnému tlaku. Minutu a půl před koncem základní hrací doby zůstal Vojtek na střídačce a Třinec vrhl úročil v šesti. Ale hokejisté Plzně zodpovědně bránili a Třinec téměř nepustili do útočného pásma. Nejprve Vostřák prázdnou bránu minul jen o centimetry, Jaroslav Kracík už uspěl a dovršil vítězství Lasselsbergeru 4:2. V prvním zápase předkola play¬-off tedy Plzeň uspěla a připsala si důležitou výhru. Stav série 1-0.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Plzeň): "Dvě třetiny jsme těžko překonávali výbornou obrannou hru soupeře a naráželi na vynikajícího Vojtka. Jsme rádi, že jsme to ve třetí třetině dokázali přetlačit na naší stranu. Bylo to hodně těžké utkání. Svou roli hrála i nervozita, abychom zvládli první zápas doma."

Břetislav Kopřiva (Třinec): "Utkání bylo vyrovnané, obě mužstva do něj dala hodně sil. Rozhodly přesilové hry, v kterých dal soupeř dva góly, a naše chyba, kdy dal soupeř gól při naší početní výhodě. Góly se těžko dávají a přesilovky jsou samozřejmě klíčovými momenty utkání."