PLZ - PCE 3:1 - Kdepak, nic nekončí!

Plzeň - V 6. čtvrtfinálovém utkání play - off O2 extraligy stáli hokejisté plzeňského Lasselsbergeru před jasnou volbou. Výhra, nebo konec sezóny! Modrobílí se však ve složité situaci nezalekli a dokázali svého soka potřetí povalit. Velký podíl na vítězství plzeňských barev měl jako obvykle kapitán Martin Straka, který pro Pavla Vostřáka připravil hned dva zásahy. Radost domácích fanoušků nepokazil ani nechutný závěr v podání reprezentačního obránce Petra Čáslavy, jenž neunesl porážku a "likvidačním zákrokem" (citace oficiálního zápisu) atakoval právě domácího kapitána. Vinou hostujícího zadáka a následné nepřiměřené reakci plzeňského publika utkání končilo v nedůstojných podmínkách.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice

3:1
1:0, 2:0, 0:1

Branky a nahrávky: 8. Vostřák (Straka), 30. Adamský (Tomas), 34. Vostřák (Straka, Vlasák) – 54. Koukal (Kolář I.). Rozhodčí: Mikula, Minář – Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:7, navíc Radek Matějovský (PLZ) trest ve hře, Martin Adamský (PLZ) a Jaroslav Nedvěd (PLZ) - oba 5 min. a do konce utkání - Petr Čáslava (PCE) a Jiří Cetkovský (PCE) - oba trest ve hře, Jan Snopek (PCE) a Aleš Píša (PCE) - oba 5 min. a do konce utkání, Jan Kolář I. (PCE) 10 minut. Využití: 2:0. Diváci: 7 389. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

HC Škoda Plzeň

Chábera - J. Nedvěd, Smrek, Čakajík, Redlihs (21. Pácal), Benák, Dresler - Vostřák, M. Straka, Vlasák - Tomas, Kracík, Matějovský - Adamský, Jan Kovář, Dvořák - Kubica, Kubalík, Laš

HC Dynamo Pardubice

Lašák - Lojek, Čáslava, Píša, Havíř, Snopek, Kolář II. - Cetkovský, Tvrdík, Somík - Kolář I., Koukal, Starý - Zohorna, Divíšek, Pivko - od 18. Rákos, od 21. T. Bláha, Koudelka, Semorád

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jan Chábera 60 34 1 33 97,06 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 0 1 1 25
Václav Benák 0 0 0 -1 2
Martin Čakajík 0 0 0 1 0
Jan Dresler 0 0 0 -1 0
Michal Dvořák 0 0 0 -1 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 1 0
Tomáš Kubalík 0 0 0 0 0
Zdeněk Kubica 0 0 0 -1 0
Marek Laš 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 -1 25
Jaroslav Nedvěd 0 0 0 0 29
Tomáš Pácal 0 0 0 1 0
Jekabs Redlihs 0 0 0 0 0
Peter Smrek 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 2 2 0 0
Roman Tomas 0 1 1 1 2
Tomáš Vlasák 0 1 1 0 0
Pavel Vostřák 2 0 2 0 8

komentář

Plzeň oproti předchozím zápasům začala aktivně. Několik dobrých šancí připravil už v první minutě Kracík. I další formace s hrnuly do útoku. Nástup domácích ale zbrzdil zbytečný faul Tomase ve středním pásmu. Hosté se díky tomu poprvé dostali na dostřel Cháberovy branky, který ale měl připraveny výborné zákroky. Na začátku páté minuty se upískli rozhodčí, kteří chybně posoudili střídání Plzně a poslali domácí do třech. Od modré střílel dvakrát Píša, ale poprvé nad a podruhé do náruče připraveného Chábery. Nejlepší zákrok musel plzeňský gólman vytáhnout po sražené střele Divíška, která doplachtila před odkrytou část jeho klece. Chábera se ale stačil včas přemístit a dorážku vyrazil. Pardubičtí se poté připravili o zbytek přesilovky útočným faulem. Přesilovka domácích se nakonec také změnila v dvojnásobnou po Tvrdíkově krosčeku na Dvořáka. Puk lítal kolem Pardubické branky, tutovku po Strakově přihrávce napříč brankovištěm neproměnil Vlasák. Domácí se dočkali až těsně po návratu prvního pardubického hráče. Od modré se rozjel Vostřák, napřáhl až za ucho a div neprotrhl síťku v Lašákově brance. 7:56 - 1:0. V 10. minutě vybídl Vostřák k navýšení skóre Vlasáka, jeho pokus ale těsně minul tyčku Lašákovy branky. Domácím fanouškům zatrnulo ve 13. minutě, kdy na hranici brankoviště zůstal nikým nehlídaný Pivko, naštěstí pro domácí zamířil příliš vysoko. Jinak ale byli na ledě jednoznačně pány hráči Plzně. V 15. minutě získal puk na modré Kubalík a tvrdou střelou prověřil Lašákovu pozornost. Na druhé straně kontrovali z protiútoku Divíšek se Somíkem. Druhý jmenovaný hráč ale nedokázal dopravit puk do odkryté plzeňské branky. Krásnou akci poté předvedl Tomas, který projel mezi třemi hráči, ale jeho klička skončila příliš blízko pardubické brance a zakončení už nebylo podle jeho představ. V 19. minutě chyboval domácí brankář, který neudržel střelu ze středního pásma a puk vyrazil přímo na hůl protihráče. Pardubičtí však nedokázali tuto šanci využít mimo jiné také díky tomu, že Nedvěd odsunul branku. Hosté se ale v následné přesilovce k žádnému vážnému ohrožení plzeňské branky nedostali.

Ve 21. minutě se do brejku dostali Adamský s Kracíkem. Druhý jmenovaný hráč volil netradičně individuální zakončení. Šikovně se uvolnil, ale střela v pádu už nebyla určitě podle jeho představ. Ve 23. minutě zachytil rozehrávku Pardubic na modré Vostřák, poslal puk před branku na Straku, který ještě uvolnil Vlasáka. Plzeňský ostrostřelec ale sám proti Lašákovi neuspěl. Poté se pod tlak dostali domácí a Chábera měl opět plné ruce práce. Plzeň naopak vyrážela do nebezpečných brejků. Benák, Straka i Kracík ale ztroskotali na dobře pracující pardubické obraně. Ve 27. minutě se po tvrdé střele od modré skácel na led plzeňský gólman a Pivko mohl dorážet do nikým nehlídané branky. Domácí hráči ale prostor před brankovištěm utěsnili a puk do opuštěné branky nepustili. Ve 29. minutě měli domácí hodně štěstí, když nepokryli Koláře, který trefil tyčku plzeňské branky. Z protiútoku zahrozilo trio Kracík, Vostřák a Vlasák. Posledně jmenovaný podruhé v zápase neuspěl sám proti Lašákovi. Po následném buly před Lašákem přiťukl Tomas puk Adamskému, který z první prostřelil pardubického gólmana. 29:10 – 2:0. Cetkovský poté fauloval Matějovského a plzeňská první pětka se na celé dvě minuty usadila v útočném pásmu a zasypala pardubickou branku sprškou střel. Největší šanci nevyužil v závěru přesilovky Vlasák, který potřetí neuspěl sám před Lašákem. Hosté ale ani v pěti nedokázali vyhodit puk a proti Kracíkovi si Havíř musel pomoci faulem. Hrála se tak další plzeňská přesilovka. Na modrou dostal krásnou přihrávku od Vlasáka Straka, zavezl puk a našel krásnou přihrávkou napříč hřiště Vostřáka. Po jeho střele do odkryté branky se rozhodčí jel poradit s videem, protože vůbec nebylo jasné, kde puk skončil a navíc Lašák posunul branku. Po dlouhé konzultaci sudí nakonec splnil přání většiny diváků a ukázal gól. 33:25 – 3:0. Plzeňský střelec ale vzápětí putoval na trestnou lavici za vysokou hůl. Domácí však oslabení zvládli s přehledem a hosté začínali působit hodně odevzdaným dojmem. Ve 38. minutě putoval Vostřák opět na trestnou, tentokrát za hákování. Ani v této přesilovce však hosté kromě několika zoufalých pokusů ze středního pásma nic nepředvedli.

Ve 42. minutě se do brejku dostal Kovář, Lašák si proti němu hodně vyjel a puk vyrazil. Proti dorážce Tomase už si ale pomohl faulem. V přesilovce si s chutí zaútočil Benák, ale střeleckou smůlu v play-off neprotrhl. Jinak se ale domácí nikam nehnali a šetřili síly. Ve 46. minutě vystřelil pěkně od modré Havíř, ale Cháberova lapačka byla na správném místě. Poté se dopředu vydal Kubica a Kolář jej podrazil. Hosté se tak znovu ocitli v oslabení. Laxnost domácích při své přesilovce mohl potrestat Píša, jeho střelu ale zastavil obětavým zákrokem Straka. Domácí se celou svoji přesilovku nedostali s pukem do útočného pásma. Poté se poměr sil na ledě obrátil, když byl za hákování potrestán Benák. Avšak také hosté svojí přesilovkou vyloženě opovrhli. Píša si poté vyšlápl na Vlasáka a po třetím faulu na plzeňského útočníka byl vyloučený. Domácí ale přesilovku opět nesehráli dobře. Pasivní hru domácích využil střelou z první nad lapačkou Koukal, kterému na levý kruh nabil Kolář. 43:40 – 3:1. Domácí znervózněli a Pardubice vycítily šanci. Nedvěd musel nebezpečnou situaci před Cháberou hasit faulem. Domácím se ale s vypětím všech sil podařilo oslabení ubránit. V 57. minutě mohl klid na domácí hokejky vrátit Kubica, který se řítil sám na Lašáka. Ale potvrdil svá vlastní slova, že samostatné nájezdy nejsou jeho silnou stránkou. Hosté v závěru odvolali brankáře a vsadili vše na útok. Somík ale trefil pouze tyčku Cháberovy branky. V posledních vteřinách mohl uzavřít skóre zápasu Straka střelou do prázdné branky, u mantinelu ho ale tvrdě srazil Čáslava a vyvolal tak hromadnou bitku, jelikož plzeňští hráči se vrhli bránit svého kapitána. Led následně zasypala hromada odpadků a pardubičtí hráči opouštěli led za ohlušujícího pískotu domácích fandů. Čáslava, Cetkovský a Matějovský vyfasovali trest ve hře a do příštího utkání na ledě Pardubic nezasáhnou. Vyhrocený závěr ale nic nezměnil na vítězství Plzně 3:1. Domácí si konečně vybrali také trochu štěstí, které jim v minulých dvou zápasech nepřálo.