PCE - PLZ 3:2 – Plzeňskou vítěznou tsunami zastavily Pardubice

Pardubice/Plzeň - Na vlně vítězné se plzeňští indiáni odebrali na východ Čech do Pardubic. I přes plzeňskou euforii z posledních zápasů se Plzeňští postavili na ledě Eatonu s respektem. Jak by taky ne. Proti sobě nastoupily dva týmy, které míří na příčky nejvyšší. Indiáni se však zaslouženě dostali poměrně rychle do vedení, ale i přesto se po první třetině do šaten odebrali s úsměvem na rtech domácí. Indiáni ve druhé třetině zásluhou Heřmana ještě vyrovnali, ovšem jako blesk z čistého nebe přišla premiérová trefa Somíka v čase 59:52.

HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň

3:2
2:1, 0:1, 1:0

Branky a nahrávky: 5. Genoway (Somík), 18. Špirko (P. Sýkora, Jillson), 60. Somík (Cetkovský, Genoway) - 3. M. Straka (Vampola, Vlasák), 22. M. Heřman (Adamský, Tvrdík). Rozhodčí: Fraňo, Pešina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5. bez využití. Diváci: 9146. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

HC Dynamo Pardubice

Hašek – Jillson, Kočí, Nakládal, Čáslava, Píša, Havíř, Kolář II – Sýkora, Špirko, Pivko – Zohorna, Koukal, Starý – Cetkovský, Genoway, Somík – Kolář, Divíšek, Buchtele – Rákos.

HC Škoda Plzeň

Salfický (Pöpperle) - Jeřábek, Modrý, Benák, Hanzlík, Dresler, Mezei, Benda, Dobrovolný - Vampola, Straka, Vlasák, Scofield, Kracík, Bomersback, Adamský, Heřman, Tvrdík, Hvila, Dvořák, Matějovský.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dušan Salfický 59 29 3 26 89,66 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 -1 0
Václav Benák 0 0 0 0 0
Jan Benda 0 0 0 -1 0
Mark Bomersback 0 0 0 0 2
Jiří Dobrovolný 0 0 0 0 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
Martin Heřman 1 0 1 0 0
Lukáš Hvila 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 2
Radek Matějovský 0 0 0 0 2
Branislav Mezei 0 0 0 -1 0
Jaroslav Modrý 0 0 0 -1 2
Tyler Scofield 0 0 0 0 0
Martin Straka 1 0 1 0 2
Michal Tvrdík 0 1 1 -1 0
Petr Vampola 0 1 1 0 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 0 0

komentář

Rušný hokej od úvodních vteřin

Hosté v Pardubicích na nic nečekali a začali hrát od úvodních vteřin jaksepatří od podlahy. První formace Plzně hned během třiceti vteřin zaměstnala Haška nebezpečnou tečí a dorážkou zblízka, domácí hráči si ale varování k srdci dostatečně nevzali. Eaton se totiž nechal zbytečně zatlačit do defenzívy a po Vampolově střele a šikovné dorážce Straky se skóre měnilo už ve třetí minutě hry – 0:1.

Inkasovaná branka pardubické hráče dostatečně rozehřála a první vážnější šance hned skončila vyrovnávajícím golem. Genoway převzal puk na levém kruhu a ostrým švihem propálil Salfického mezi betony – 1:1. Kvalitní hokejová podívaná pokračovala a drobnou převahu Plzně navíc umocnila i přesilová hra při trestu Kočího. Zejména kombinace Vlasáka se Strakou připravily bránící pardubické čtveřici těžké chvíle.

Domácí se do slibné příležitosti dostali prakticky hned po skončení početní nevýhody, jenže navrátilec do sestavy Divíšek v ideální pozici neprostřelil Salfického. Na druhé straně se domácím příznivcům připomněl expardubický Michal Tvrdík, jeho dorážku ale dokázal Hašek vytěsnit mimo tři tyče ohraničující pardubickou svatyni. Když už se zdálo, že úvodní dějství nebude mít vítěze, tak znovu ukázal svou velikost Petr Sýkora. Po jeho nádherném průniku přes dva bránící hráče a ještě lepší nahrávce na ideálně postaveného Špirka nemohla akce snad ani skončit jinak, než golem – 2:1. V závěru sahal ještě Vlasák po vyrovnání, ale nestor v domácí brance změnu skóre nedovolil.

Pardubice byly střelecky aktivnější, gól dala pouze Plzeň

Kvalitní nástup osvědčili hosté i po příchodu ze šaten po první přestávce. Domácí obrana nechala před Haškem naprosto osamoceného Heřmana, který měl po pasu Adamského zpoza branky poměrně snadnou práci – 2:2. Další těžkosti přivolal krátce na to zákrokem holí obránce Kolář, Eaton ale solidnímu náporu Plzně odolal. Příležitost Pardubic obstarala spolupráce mezi znovu nahrávajícím Sýkorou a opětovně pálícím Špirkem, jehož příklep bez přípravy tentokráte dokázal Salfický vykopnout špičkou betonu.

V polovině utkání převzali na své hole iniciativu domácí hráči a zatlačili Západočechy do hluboké defenzívy. Z převahy vyplynuly i další šance, zejména v podání Pivka, jemuž je znovu připravil nezvykle municí šetřící Sýkora. Eaton si nakonec aktivní hrou vynutil alespoň faul Kracíka, ale ani velmi slušně sehraná přesilovka rovnovážný stav utkání nezměnila.

Ve 35. minutě přišly velké chvíle domácího beka Václava Kočího. Ten nejprve uhasil skvělým obranným zákrokem únik jednoho z plzeňských hráčů způsobený nepřesným pasem Divíška, aby se hned po obrátce aktivně zapojil do přečíslení zakončeného tvrdou střelou. Hosté taktéž nevynechali jedinou příležitost k rychlému protiútoku a po přesném pasu Tvrdíka a ráně Adamského musel Hašek vytáhnout skvělý zákrok lapačkou.

Pardubice šťastně rozhodly 8 vteřin před koncem

Možný gólový nástup Plzně i dotřetice přibrzdil zbytečným zákrokem Modrý, ale přesto to byli právě hosté, kdo byl v této situaci nebezpečnějším týmem. Pardubická přesilovka totiž patřila do kategorie těch hodně nepovedených. Do dobré příležitosti se již ve hře v pěti na obou stranách proháčkoval Tomáš Vlasák, jenže ani chytrou střelou do prostoru mezi rukou a trupem Haška nenachytal.

S přibývajícími minutami přišel místo náporu domácího celku možná trochu překvapivě spíše tlak hostů, který vyústil v sérii střeleckých pokusů na Dominika Haška. Pardubice mohly prakticky z minima vytěžit maximum po bekhendovém nahození Zohorny, které Salfický pouze vykopl ke Koukalovi před odkrytou branku. Ke smůle domácích tribun puk v rozhodující chvíli lehce poskočil a minul čepel Koukalovy hole.

Snaha o rozhodnutí se sice nedala upřít žádnému z týmů, nicméně jistota bodu hru poněkud rozkouskovala a místo pohledných akcí před brankami se bojovalo spíše ve středním pásmu. Z obranné šedi vybočila až další individuální akce Sýkory, ani tentokrát se ale pardubický střelec gólově neprosadil. Když už snad nikdo na stadiónu nevěřil, stala se neuvěřitelná věc. Zapomenutý kotouč téměř z nulového úhlu nastřelil Somík a k radosti zaplněných tribun Pardubice i podruhé v řadě na domácím ledě strhnuly vítězství na svou stranu v poslední minutě hry – 3:2.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (HC Eaton Pardubice): „Pro nás to bylo rozhodně těžké a náročné utkání. Začali jsme hodně vlažně, do zápasu jsme vstoupili v pomalém tempu, dostávali jsme se do něj postupně. Zápas byl velmi vyrovnaný, vypadalo to na prodloužení. V úplném konci jsme byli šťastnějším týmem, oba celky měly šance rozhodnout. Nakonec se to se štěstím povedlo nám. Chci hráčům poděkovat, jak se rvali o výsledek až do úplného konce. Tyto tři body jsou pro nás velmi cenné, není náhoda, že Plzeň posledních šest zápasů vyhrála.“

Marian Jelínek (HC Plzeň 1929): „V Pardubicích jsme čekali velmi těžké utkání. Ony jsou papírově první, protože mají dva zápasy k dobru. Člověk to tak i vnímal. Chtěli jsme přežít prvních deset dvanáct minut přežijeme, okoukáme, s čím na nás půjdou. Ve druhé třetině jsme chtěli dostat domácí pod tlak, povedlo se nám i vyrovnat. Třetí třetina byla taková, jaká byla. Neodehráli jsme špatné utkání, chtěl bych hráčům poděkovat za předvedený výkon. V hokeji jsou výhry, za které se můžete stydět a porážky, za které se nemusí. A tato patří k nim.“