PLZ-LIB 3:1 - Body vykoupené bolestí, Plzeň na čele opět odskakuje!

Plzeň - Dvanáctá výhra na vlastním ledě v řadě! Přes 6 tisíc diváků v ČEZ Aréně však vidělo velmi nervózní duel, ve kterém padaly tresty jak na běžícím páse, především na straně Tygrů. Plzeň se dostala do vedení střelami Jana Bendy a Jiřího Hanzlíka, po snížení Petrem Nedvědem dal výsledku definitivu Mark Bomersback. Plzeň získala tři body a 4 kola před koncem se s 97 body opět bodově utrhla od druhého Zlína. Duel však nedohráli útočníci Tyler Scofield a Petr Vampola, jehož u mantinelu ostře atakoval liberecký kapitán Petr Nedvěd, který za úder do oblasti hlavy a krku obdržel vyšší trest.

HC Škoda Plzeň - Bílí Tygři Liberec

3:1
2:0, 1:1, 0:0

Branky a nahrávky: 7. Benda (Vampola, Modrý), 13. Hanzlík (Benák, Bomersback), 38. Bomersback (Vampola, Vlasák) - 30. Nedvěd (Podkonický, Rýgl). Rozhodčí: Minář, Polák - Bádal, Charvát. Vyloučení: 9:15, navíc Výtisk 10 min., Nedvěd (oba Liberec) 5 min. + 10 min. a do konce utkání. Využití: 2:1. Diváci: 6057. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

HC Škoda Plzeň

Pöpperle - Benák, Hanzlík, Benda, Modrý, Dresler, O´Brien, Jeřábek - Lev, Bomersback, Kovář, Vlasák, Adamský, Vampola, Dvořák, Scofield, Tvrdík, Hvila, Stránský, Heřman, Pitule

Bílí Tygři Liberec

Pinc - Jareš, Malkamäki, Rýgl, Derner, Moravec, Čakajík, Výtisk - Klimenta, Víšek, Kašpařík, Vantuch, Dušek, Plodek, Špaček, Podkonický, Nedvěd, Bartovič, Matějovský, Blatný, Ondřej

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Pöpperle 60 31 1 30 96,77 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Václav Benák 0 1 1 1 0
Jan Benda 1 0 1 0 0
Mark Bomersback 1 1 2 1 4
Jan Dresler 0 0 0 0 2
Michal Dvořák 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 1 0 1 1 2
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Lukáš Hvila 0 0 0 0 2
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Jan Kovář 0 0 0 1 0
Jaroslav Modrý 0 1 1 0 4
Doug O´Brien 0 0 0 0 0
Tomáš Pitule 0 0 0 0 0
Tyler Scofield 0 0 0 0 2
Jan Stránský 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Petr Vampola 0 2 2 1 0
Tomáš Vlasák 0 1 1 0 0

komentář

Ještě před utkáním byla uctěna památka nedávno zesnulého plzeňského rodáka Jaromíra Henyše. Poté už začala tvrdá bitva. Hosté rozhodně nenastoupili s taktikou pouze se bránit a po chvilce si vybojovali početní výhodu, ve které ovšem příliš domácím nezatopili. To první přesilovka Plzně se po pár vteřinách změnila hned ve dvojnásobnou, když za katr putovali Nedvěd a Dernerem. A Indiáni byli při chuti. Nejprve Vlasák promáchl přihrávku napříč brankovištěm, poté servíroval Bomersbackovi, ale výtečný Pinc byl proti. Ovšem nedosáhl na střelu Jana Bendy po kolotoči přihrávek - 1:0! Velké emoce plály po skončení oslabení Liberce, kdy Tygři faulovali za brankou Kováře a z následného protiútoku ujel z trestné Derner a vybojoval trestné střílení. Exekuce se ujal Petr Nedvěd, rychlou kličkou a střelou na vyrážečku neuspěl. Dvakrát za sebou poté putoval na lavici hříšníků Radek Matějovský a Plzeň opět trestala. Vteřinu před vypršením druhého prohřešku polostřelou-polopřihrávkou překonal výtečného Marka Pince Jiří Hanzlík – 2:0! Vzápětí mohl snížit od modré Moravec, který svou pumelicí orazítkoval břevno. Při již pátém faulu Tygrů ujel obraně Podkonický, když rozhodčí pustili evidentní hru v pěti hostů, ale Pöpperle jeho blafák zastavil betonem. Poměr vyloučených byl po první části 2:5 a v té druhé vychytal mrštným přemístěním neobsazeného Nedvěda na brankovišti domácí gólman.

I do prostřední dvacetiminutovky vstoupili aktivněji hosté. V největší šanci, při akce dvou na jedno, přihrál Nedvěd na před brankou neobsazeného Podkonického, ten nedokázal zpracovat neposedný touš. Jenže hned po dvou minutách putovali další dva Tygři na trestnou, navíc nejlepší bek, Výtisk, dostal osobní trest za ošklivý zákrok u hrazení na Hvilu. Tlak ustal a Plzeň opět tlačila. Nejprve netrefil prázdnou branku Vlasák po předchozí sražené střele, centimetry chyběly Bendovi a Bomersbackovi z mezikruží. Hra se poté trochu uklidnila, vybočila snad jen střela Dernera, kterou Pöpperle pouze vyrazil před sebe, ovšem nikdo z jeho spoluhráčů nebyl poblíž na dorážku. V polovině zápasu se ke střele z mezikruží dostal neobsazený Bartovič, plzeňský brankář zasáhl ramenem. Indiáni poté na vlastní kůži poznali nepříjemnost dvojnásobného oslabení a Liberec snížil. Po ostřelování od modré natáhl z pravého kruhu Petr Nedvěd a nechytatelně vymetl pravou šibenici - 2:1! Při devátém vyloučení Liberce ovšem Plzeň kontrovala. Po překrásném trojúhelníku po ose Vlasák-Vampola a Mark Bomersback neměl Pinc sebemenší šanci - 3:1! Další dějství tak vliv na brankový rozdíl neměl.

Poslední třetinu odstartovalo oslabení domácích, které Indiáni přečkali bez větší problémů. Naopak, Vampola po zmatku v rozehrávce Liberce mohl udeřit počtvrté. Následně se dral podél pravého mantinelu do zakončení Bartovič, Modrý ho vytlačil ze střeleckého úhlu a jeho pokus skončil pouze v lapačce Pöpperleho. Na druhé straně pálil z mezikruží z první Kovář, ale zlomil hokejku. Ve stejné situaci si o mnoho lépe vedl Hvila, svou pohodu prokázal Marek Pinc. Poté chtěl vyzvat mladíčka Stránského na souboj Vantuch, ten odmítl a další Tygr, stojící poblíž, po vzoru zlínských hráčů k možné bitce nepřispěchal a nechal dvojičku si vyřídit si účty mezi sebou. Jeden z dalších zákroků, řekněme spíše za hranou, dopadl špatně pro Scofielda, který jen za pomoci lékařů opustil ledovou plochu. Liberec následně zahrozil i hokejově, když se sám na Pöpperleho řítil Víšek, ovšem brankář byl lepší útočníka. Ten to ovšem neunesl a chtěl vyzvat na souboj Bomersbacka. O tom, že rozhodčí dnes neměli souboj pevně v rukách svědčí i fakt, že místo plzeňské osmnáctky vyloučili osmičku. Jen co se začalo hrát, předvedl další likvidační nájezd s loktem napřed Nedvěd na nejlepšího hráče domácích Vampolu. O jeho charakteru svědčí zlomení hokejky o mantinel místo nastoupení na trestnou a následné hození jejího zbytku napříč hřištěm. Vampola, stejně jako před tím Scofield, dnes skončili předčasně. Domácí zápas jen dohrávali a málem se jim to vymstilo. Podkonický se dostal k vyhozenému kotouči a z mezikruží jen tak tak nerozvlnil síť. Další pěstní souboj se snažil vyprovokovat Klimenta, ale Heřman udržel nervy na uzdě a hosté šli opět do tří. Po svém návratu na led to ještě stejný Tygr zkoušel na Bomersbacka, ale ani v tomto případě se Indiáni vyprovokovat nenechali. Tak či tak, dokázali Západočeši prolomit kouzlo, kdy ve vzájemných duelech vyhrávají pouze hosté.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (Plzeň): "O výsledku rozhodly přesilové hry. My jsme svoje šance využili, naproti tomu Liberec si také vypracoval řadu příležitostí, ale proti stál výborný Pöpperle v bráně, který měl svůj den. Má velký podíl na našem vítězství. V závěrečné třetině jsme si vedení hlídali a Liberec se sám připravil vlastní nedisciplinovaností o možnost s tím zápasem ještě něco udělat."

Jiří Kalous (Liberec): "Utkání jsme ztratili především díky našemu častému vyloučení. Domácí tým sehrál přesilovky výborně a v podstatě všechny tři branky vstřelil v přesilové situaci. Dalším faktorem, který rozhodl o tom, že si neodvážíme body, bylo množství šancí, které jsme neproměnili. A byly tam i některé vyložené."